Hlavní obsah

V Mexiku našli masový hrob se 166 těly. Zřejmě jde o oběti drogového kartelu

Tajné pohřebiště patří podle mexických médií k největším, která se dosud podařilo odhalit.Video: AP

 

Reklama

Policisté objevili ve státě Veracruz na východě Mexika masový hrob se 166 těly. Podle prokurátora Jorgeho Wincklera není vyloučeno, že pátrání povede k nálezu dalších obětí.

Článek

Mexické úřady objevily na východě země hromadný hrob s ostatky 166 lidí. Informoval o tom prokurátor státu Veracruz známého násilnou činností drogových kartelů. Tajné pohřebiště patří podle mexických médií k největším, která se dosud podařilo odhalit.

Podle prokurátora Jorgeho Wincklera byla těla pohřbena před nejméně dvěma lety. Policisté je našli v celkem 32 pohřebních jámách, do kterých obvykle zahrabávají své oběti členové zločineckých skupin. Poblíž hrobů objevili 114 průkazů totožnosti patřících pravděpodobně mrtvým. V jámách byly rovněž zbytky šatstva či osobních věcí.

Vyšetřovatelé dostali tip na hromadné pohřebiště od svědka a pátrali pomocí dronů či georadarů, než začali přibližně před měsícem hroby odkrývat. Podle Wincklera není vyloučeno, že pátrání povede k nálezu dalších obětí.

Během uplynulých dvou let našla policie v jiné lokalitě státu Veracruz 253 těl. Na místo poblíž veracruzské metropole Xalapa je upozornili příbuzní obětí, kterým domů přišly ručně kreslené mapy s umístěním hrobů.

Veracruz byl dlouhodobě dějištěm bojů mezi vlivnými kartely Zetas a Jalisco. Zločinci tu však, tak jako v dalších mexických státech, také unášejí pro výkupné a oběti únosů často končí v hrobech, stejně jako gangsterům nepohodlní lidé.

Reklama

Související témata:

Doporučované