Hlavní obsah

V Mexiku objevili kostru starou sedm tisíc let

Kosti jsou nyní vystavené v muzejní expozici „Puyil: Jeskyně předků” v Mexico City.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Vykopávky na jihovýchodě Mexika odhalily sady kostí tří příslušníků slavné mayské civilizace, z nichž jedna mohla pocházet z doby až před sedmi tisíci lety.

Článek

Archeologové v Mexiku učinili významný objev. Na tiskové konferenci v Mexico City oznámili, že nalezli lidské ostatky pocházející z archaického období mayské civilizace. Jednu ze tří sad nalezených kostí totiž odhadují na stáří až více než sedmi tisíc let.

Jde o období, kdy Mayové začali upouštět od loveckého způsobu života a stávali se více usedlými.

„V těchto prehistorických časech používali jeskyně jako místa pro rituály a pohřby, kosti zde i ukládali,” vysvětluje na místě nálezu jeden z archeologů Alberto Martos.

Tým archeologů odkryl statky v jeskyni Puyil nacházející se v Tacotalpě, jednom ze 17 správních okrsků státu Tabasco na jihu Mexika. Nešlo podle nich o jeskyni určenou k obývání, ale spíše o místo využívané právě jako posvátné pohřebiště.

Další dvě sady nalezených kostí archeologové odhadují na stáří přibližně čtyř tisíc let.

Všechny tři kostry jsou nyní vystavené v Muzeu antropologie v Mexico City jako součást expozice nazvané „Puyil: Jeskyně předků”. Návštěvníci si mohou spolu s ostatky prohlédnout i další artefakty nalezené v oblasti -například mayskou keramiku nebo kousky zdobného nefritu.

Mayové byli jednou z velkých civilizací Mezoameriky. Svá města vystavovali kolem význačných obřadních míst a na jejich vysoké kamenné pyramidy lze narazit ještě dnes například právě v Mexiku, Hondurasu, Guatemale nebo El Salvadoru.

Mayská civilizace neměla za své doby v pokročilé životní úrovni konkurenci. V oblasti dominovala po dobu dvou tisíc let, než naráz ze stále neobjasněných důvodů svá města kolem roku 900 n. l. opustila a zakončila tak svou éru.

Reklama

Doporučované