Hlavní obsah

V Mexiku probíhají protesty proti vládě kvůli smrti tří studentů filmové školy. Ti byli neplánovaně rozpuštěni v kyselině

Mexičtí studenti pořádají protivládní protesty kvůli drogovým kartelům.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Drogový kartel v Mexiku unesl studenty a jejich těla rozpustil v kyselině. Omylem je považoval za členy konkurenčního gangu.

Článek

V ulicích hlavního města Guadalajary mexického státu Jalisco pochodují studenti. Ti protestují proti vládě kvůli nedávné smrti tří studentů filmové školy. Požadují, aby se změnila bezpečnostní situace v zemi. Organizátoři protestů chtějí, aby vláda zabránila mizení a zabíjení mladých lidí.

V pondělí představitelé státu Jalisco oznámili nalezení ostatků tří pohřešovaných studentů. Ti byli uneseni poté, co se jim rozbilo auto. Jejich únosci byli členové gangu Jalisco New Generation Cartel (CJNG), podle informací Spojených států současně nejmocnějšího gangu v Mexiku. Členové CJNG si studenty spletli se členy konkurenčního gangu. Proto je mučili, zabili a následně jejich těla částečně rozpustili v kyselině. Ostatky pohřbili v tajných hrobech.

Kriminální skupiny v Mexiku často někoho unesou, mučí a zabijí. Těla obětí rozřežou nebo polijí kyselinou. Ostatky pohřbí. V roce 2014 zmizelo 43 studentských praktikantů. Vláda k jejich zmizení uvedla, že byli uneseni policií a předáni kriminální skupině, která je zabila a jejich těla zapálila.

Minulý rok bylo v Mexiku zabito více než 25 tisíc lidí. Počet vražd je nejvyšší za posledních 20 let. V důsledku toho klesá popularita prezidenta Enriqua Peni Nieta, která je už tak nahnutá kvůli obvinění z korupce.

Reklama

Související témata:

Doporučované