Hlavní obsah

V Mexiku zakázali prodej nezdravých potravin mladším 18 let

Foto: Twitter.com/ssimey

Na nezdravých pokrmech a nápojích budou v Mexiku od října natištěna varovná sdělení.

Reklama

Mexický stát Oaxaca minulý týden zakázal prodej nezdravých potravin a sladkých nápojů mladistvým pod 18 let. Nyní se ke stejnému kroku chystají další státy Mexika.

Článek

Oaxaca je prvním mexickým státem, který takové opatření přijal, a to ve chvíli, kdy počet úmrtí v Mexiku spojených s onemocněním covid-19 překonal 50 000. Tamní vláda navíc připouští, že skutečné počty infikovaných jsou v zemi výrazně vyšší. Smrtnost v souvislosti s koronavirovou nákazou je v Mexiku, které má téměř 130 milionů obyvatel, lehce nad celosvětovým průměrem. Experti to vysvětlují velkým počtem lidí s cukrovkou, vysokým tlakem a obezitou.

Důvodem pro vznik takových opatření jsou podle BBC zejména zdravotní problémy, s nimiž se občané Mexika dlouhodobě potýkají. Země má totiž jednu z nejvyšších úrovní dětské obezity na světě. Jak vyplývá z posledních údajů, Mexiko má mezi zeměmi Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) nejvyšší podíl osob s cukrovkou a zároveň jeden z nejvyšších podílů osob s obezitou. Až 72,5 procenta obyvatel má nadváhu nebo je obézních, v roce 1993 se s obezitou potýkalo pouze 20 % populace.

„Musíme se vrátit k tradičnímu jídlu a musíme s tím začít u dětí,“ uvedl Adán Augusto López, guvernér mexického státu Tabasco, který oznámil předložení podobné iniciativy pouhý den poté, co bylo původní opatření přijato. Ve státě Colima byl předložen návrh zákona, který kromě zákazu prodeje potravin s vysokým obsahem tuku, sodíku nebo cukru dětem, zakazuje i reklamu na tyto produkty ve školách.

Starostka města Mexico City Claudia Sheinbaumová potvrdila, že o návrhu podobném tomu schválenému ve státě Oaxaca se uvažuje i v hlavním městě, kde nadváhou nebo obezitou trpí šest dětí z deseti. Zákonodárci v mexických státech Hidalgo, Sonora, Guanajuato, Puebla, Baja California Sur a Guerrero také zákaz zvažují. To platí i o regionu Tamaulipas, kde iniciativa získala podporu napříč politickým spektrem. Podle webu Mexico News Daily se k opatření kladně staví 10 z 31 mexických států.

Lidem, kteří osobám mladším 18 let nově zakázané pochutiny poskytnou, hrozí vysoké pokuty a v nejzazších případech i vězení. Výjimkou je pouze případ, kdy nezletilým nezdravé potraviny poskytnou rodiče.

V říjnu má navíc vstoupit v platnost jiné opatření, podle nějž bude nutné u produktů s vysokým obsahem cukru, kalorií, soli a nasycených tuků jasně deklarovat zdravotní rizika, která tyto produkty představují. Nezdravá jídla tak v Mexiku budou doprovázet podobná varování, jaká jsou v Evropě běžná např. na krabičkách cigaret.

Se zavedením varovných textů na obalech nezdravých pokrmů nesouhlasí Spojené státy americké, Evropská unie a Kanada, čili země, v nichž sídlí mnozí z globálních výrobců tohoto typu nezdravých potravin. Americká delegace podle Reuters uvedla, že „plánované označování může omezit obchod více, než je pro splnění mexických cílů v oblasti zdravotnictví nutné.“

USA i EU požádaly mexickou vládu o odklad zavedení opatření „ve světle globální pandemie onemocnění covid-19, která na potravinářský a nápojový průmysl vyvíjí tlak“. Vládní úředník, který odmítl být jmenován, podle Reuters uvedl, že o odklad požádaly i společnosti Coca-Cola, PepsiCo nebo Nestlé. Zároveň ale prohlásil, že k odkladu zřejmě nedojde.

Reklama

Doporučované