Hlavní obsah

V Mexiku zavraždili další novinářku. O život letos přišel každý měsíc jeden žurnalista

V Mexiku byla zavražděna novinářka Norma Sarabiová.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Norma Sarabiová je v roce 2019 v pořadí již zřejmě sedmou zavražděnou mexickou novinářkou. Na prahu jejího domu ji zastřelil neznámý útočník. Sarabiová se ve své práci věnovala především policejní korupci. Mexiko je pro novináře jednou z nejnebezpečnějších zemí na světě.

Článek

V Mexiku přišel o život další žurnalista. Jedná se o 46letou Normu Sarabiovou, která se ve své práci věnovala především policejní korupci. Podle britského deníku The Guardian byla Sarabiová před incidentem terčem výhrůžek. Neznámý pachatel ji zastřelil před jejím domem ve městě Huimanguillo na jihovýchodě státu Tabasco.

Informace o celkovém počtu mexických novinářů zavražděných se rozcházejí. Jedná se nicméně již o šestou nebo sedmou oběť v letošním roce, informovala o tom zahraniční média. Podle mexických lidskoprávních organizací se v Mexiku od roku 2000 stalo obětí vraždy již více než 140 novinářů. To zemi činí pro novináře jednu z nejnebezpečnějších na světě.

Sarabiová pracovala pro mexické noviny Tabasco Hoy. Její kolegové si v uveřejněných článcích stěžují na „lenost a apatii“, se kterou místní politici řeší vraždění novinářů v zemi. Pouhých dvanáct hodin po zabití Sarabiové byl další mexický novinář unesen. Policie mezitím oznámila, že se ho již podařilo vysvobodit.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador byl v minulosti oceňován veřejností právě za to, že v inaugurační řeči při přijímání do úřadu v prosinci loňského roku zdůrazňoval zejména svobodu slova a nepřípustnost cenzury. Řekl také, že novináře je potřeba chránit, ne je zabíjet. Od jeho nástupu do úřadu však zemřelo již nejméně deset dalších novinářů.

Mexický zástupce v Komisi na ochranu novinářů (CPJ) Jan-Albert Hootsen však pro The Guardian uvedl, že na ochranu novinářů nebyla přijata téměř žádná opatření. „Jedním z hlavních rozdílů mezi Mexikem a Tureckem, Čínou nebo Ruskem je ten, že tady neexistuje žádný přímý nátlak od federální vlády, aby kritické reportéry umlčela. Neexistuje žádná politika represí ze strany prezidenta. Ale není tu dostatek odhodlání k řešení skutečných problémů, jako je kriminalita, násilí, nepostižitelnost některých jedinců a korupce.“

V roce 2017 byl v Mexiku zavražděn rekordní počet novinářů, jenže toto číslo bylo překonáno hned v dalším roce a zdá se, že ani rok 2019 nebude výjimkou. Jedním z nejznámějších případů se stala vražda známého novináře Javiera Valdeze, který dokumentoval mexickou drogovou válku. Valdez byl zastřelen v roce 2017 a jeho vrah zatčen v loňském roce. Aktivisté však tvrdí, že se jednalo o výjimečný případ, jelikož většina podobných zločinů zůstane nepotrestána. Podle Hootsena zůstane v Mexiku nevyřešených až 90 % trestných činů, přičemž pokud se jedná o útoky na novináře, je toto číslo ještě vyšší.

Reklama

Související témata:

Doporučované