Hlavní obsah

V Michiganu protestují, nechtějí prodloužit zákazy kvůli koronaviru

V USA se protestovalo proti prodloužení karantény do konce dubna. Obyvatelé Lansingu vytvořili ve městě kolonu, která způsobila dopravní kolaps.Video: AP

 

Reklama

Nejsme vězni, vzkazují obyvatelé města Lansing ve státě Michigan. Na protest proti prodloužení karantény se v koloně aut vydali do ulic, hlavní akce se odehrála před místním kapitolem.

Článek

Guvernérka státu Gretchen Whitmerová prodloužila opatření proti šíření koronaviru do konce dubna. V rámci nařízení jsou v Michiganu uzavřeny i školy a některé podniky. Michigan patří mezi nejpostiženější státy v USA. Evidují zde 28 tisíc potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Přesto se místní rozhodli veřejně protestovat proti prodloužení restrikcí.

Akci zorganizovala Michiganská konzervativní koalice. Organizátoři podle listu The Washington Post vytvořili obří kolonu, lidé v autech zablokovali silnice a troubili, doprava zkolabovala. Většina aut byla olepena transparenty s nápisy jako „Nejsme vězni“, z oken aut vlály americké vlajky a linuly se vlastenecké písně.

Někteří demonstrující se poté přesunuli před budovu tamního kapitolu. Zde znovu hlasitě protestovali proti prodloužení nařízení neopouštět domovy. Hlasitě skandovali „Zamkněte ji!“ (guvernérku, pozn. red.).

Jak se svěřila Meshawn Maddocková ve vysílání Fox News: „Doufám, že guvernérka viděla všechna auta, která se zúčastnila protestu. Každé z nich představuje rodinu bez práce, která musí platit účty a hypotéku.“ Dále dodala, že opatření jsou ekonomickou katastrofou pro stát.

Guvernérka Whitmerová vzkázala, že je z akce „zklamaná“. A upozornila, že většina demonstrujících se během protestu nijak nechránila: bez roušek se lidé shlukovali, což může v důsledku znamenat další prodloužení opatření.

Protesty podobné těm v Michiganu proběhly i v Severní Karolíně a Ohiu.

Reklama

Doporučované