Hlavní obsah

V Mikronésii se zřítilo letadlo do laguny, všech 47 lidí na palubě přežilo

V Mikronésii spadlo letadlo do moře.Video: AP

 

Reklama

Zatím není jasné, co pád způsobilo. Vyšetřování havárie má začít zítra.

Článek

V Mikronésii v pátek u mezinárodního letiště na ostrově Chuuk havaroval letoun s 35 pasažéry a 12 členy posádky. Stroj typu Boeing 737–800 minul ranvej a zřítil se do laguny. Sedm cestujících skončilo v nemocnici. Jeden z nich je podle lékařů v kritickém, ale stabilizovaném stavu, informovala agentura AP.

Příčina nehody letounu papuánské společnosti Air Niugini bude předmětem vyšetřování. Stroj letěl z mikronéského ostrova Pohnpei do Port Moresby, hlavního města Papuy-Nové Guineje s mezipřistáním na ostrově Chuuk. „V tuto chvíli úplně nevíme, co se stalo. Vyšetřování začne nejdříve zítra, provoz na letišti ale bude obnoven,“ uvedl manažer mezinárodního letiště Jimmy Emilio.

Cestující se v letadle museli brodit k nouzovým východům po pás ve vodě. Od letounu je odvážely čluny, které připluly na pomoc. Podle pasažéra Billa Jaynese bylo letadlo velmi nízko, když se pokoušelo o přistání na letišti na ostrově Chuuk.

„Myslel jsem, že jsme jen měli tvrdé přistání,“ řekl agentuře AP. „Ale pak jsem se podíval a uviděl jsem v boku letadla díru, kterou se dovnitř valila voda. A pomyslel jsem si: No, takhle to asi být nemělo.“

Palubní personál podle jeho slov začal panikařit a křičet. Naopak velký dojem na něj udělali místní obyvatelé, kteří okamžitě začali připlouvat na člunech. „Člověk by si myslel, že se budou bát zamířit k letadlu, které se právě zřítilo,“ dodal.

Záběry lidí zachraňovaných z napůl potopeného stroje připomněly nouzové přistání letounu v roce 2009 v New Yorku, pro něž se vžilo označení „zázrak na řece Hudson“.

„Je opravdu velké štěstí, že nikdo nezahynul,“ řekl Glenn Harris, vládní inspektor bezpečnosti letectví Mikronésie. Zatím prý ještě nemá k dispozici seznam cestujících, ale obvykle jsou na palubě podnikatelé z Mikronésie, Papuy-Nové Guineje a Austrálie a také turisté.

Ostrov Chuuk je proslulý jako místo ideální pro potápění, kde jsou v průzračné vodě k vidění vraky desítek lodí z druhé světové války.

Reklama

Doporučované