Hlavní obsah

V Mikulově pracují malíři a sochaři, účastníci sympozia Dílna

Foto: Seznam Zprávy

Jihomoravský kraj.

Reklama

Historické město Mikulov u moravsko-rakouských hranic slouží uprostřed léta jako útočiště a inspirační zdroj výtvarných umělců.

Článek

Pět malířů a sochařů, kteří přijali pozvání na sympozium Dílna, nechalo veřejnost nahlédnout do svých dočasných ateliérů v mikulovském zámku. Zájemci tak zjistili, na čem umělci pracují.

Například Ondřej Oliva, sochař z Velehradu, vytváří přibližně čtyřmetrovou instalaci, jejímž tématem je kontrast přírody a společnosti. Bude zavěšená v prostoru. „Doufám, že ji budeme moci umístit přímo do města Mikulova,“ řekl Oliva. Spolu s ním v zámeckých prostorách pracují Aleš Brázdil, Hana Puchová, Adam Štěch a Jakub Tomáš.

Původně mělo být v Mikulově více umělců, sympozium ale zkomplikovala pandemie nemoci covid-19. Ze Spojených států nemohla dorazit fotografka a mikulovská rodačka Marie Tomanová, nepřijeli zatím ani pozvaní malíři z Ruska a Moldavska.

S Mikulovem jsou v kontaktu alespoň na dálku. Počítáme s tím, že na výstavě budou i jejich díla," řekl kurátor ročníku Tomáš Tichý. Vernisáž výsledků práce umělců na letošním sympoziu bude 8. srpna.

Společným jmenovatelem účastníků je podle Tichého hledání humanity uvnitř dramaticky se přetvářejícího světa. „Každý z nich vytváří velmi silná vizuálně přitažlivá sdělení, která však nejsou prchavou momentkou podobající se dnešním zprávám, ale mají nadčasovou kvalitu,“ popsal Tichý. Jeho cílem bylo prezentovat silnou malířskou a sochařskou figurativní vlnu, která se zformovala v posledním desetiletí.

Většina děl, která v minulém čtvrtstoletí vznikla při sympoziu Dílna, zůstává v Mikulově jako součást ojedinělé sbírky současného umění. Město Mikulov výhledově počítá s jejím trvalým vystavením. Jednou z možností je umístění expozice do bývalé hasičské zbrojnice.

Reklama

Doporučované