Hlavní obsah

V Miláně se téměř zastavil život, popisuje situaci Katarína Hrabáková

Svět bez obalu: V severoitalské metropoli Miláně se kvůli koronaviru zastavil život.Video: Milan Šíma

 

Reklama

V Itálii stále strmě roste počet nakažených. Mezi nejpostiženější oblasti země patří Lombardie. Jaká je situace v největším městě této oblasti - Miláně, popisuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy Katarína Hrabáková.

Článek

Počet mrtvých v důsledku koronaviru roste v Itálii více než dvojnásobným tempem oproti nejhorší fázi čínské epidemie. I úmrtnost je v této zemi mnohem vyšší než světový průměr.

Za hlavní příčinu se považuje nedostatečná kapacita italských nemocnic, nedostatek plicních ventilátorů anebo třeba i trochu starší věkový průměr Italů. Jako jedno z vysvětlení, co způsobilo tak masivní vypuknutí nákazy, se pak uvádí velký počet čínských dělníků, již zde pracují převážně v textilkách a kteří se po oslavách čínského Nového roku vraceli zpět do Itálie.

Mezi nejhůře zasažené oblasti patří okolí města Bergamo. Jednou z možností, co bylo spouštěčem rychlého šíření nového typu koronaviru, je únorový zápas Ligy mistrů mezi Atalantou a Valencií. Po zápase totiž v obou městech strmě stoupl počet nakažených.

Za „pacienta jedna“, tedy člověka, u kterého se koronavirus poprvé v Itálii potvrdil, je označován 38letý Mattia z Codogna. Tento amatérský fotbalista navštívil nemocnici s podezřením na zápal plic. Testy na nový typ koronaviru mu však tamní zdravotníci udělali až po 36 hodinách. Mezitím fotbalista přišel do styku s lékaři, zdravotními sestrami i dalšími pacienty. Což mohlo být také jednou z příčin rychlého rozšíření viru po celé Itálii.

Katarína Hrabáková žije dlouhodobě v severoitalské metropoli Miláně. V rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje situaci, jak koronavirus změnil život v druhém největším městě Itálie.

„V Itálii jsou povolené jenom zdravotní procházky s dětmi nebo se psy ve vzdálenosti do 200 metrů od domova. Když jdete ven, tak musíte mít doklad. Povolen je jenom nákup, návštěva lékaře nebo cesta do práce. Zkrátily se otevírací doby supermarketů a je v nich omezen počet lidí, kteří mohou vstoupit dovnitř, takže se venku tvoří velké fronty.“

„Zakázané jsou jakékoliv sportovní aktivity, a to i v lese. Byly zavřeny všechny parky, dětská hřiště atd. Všechno je obehnané červenými policejními páskami. Zastavila se i práce v továrnách nebo na stavbách. Roušky nejsou v Itálii povinné, ale asi 95 % lidí je i tak nosí,“ popisuje situaci v Itálii Katarína Hrabáková.

Jak dále dodává: „Itálie se stala pro celý svět odstrašujícím příkladem. Byla první a ostatní země teď mohou opatření přijímat dříve a s větší důkladností, proto to u nich není tak strašné. Ze začátku to tady lidé brali na lehkou váhu, ale to se už změnilo. Lidé tu hodně drží spolu a jsem sama překvapená, jak jsou teď Italové disciplinovaní.“

A nakonec se podívejte, jaké problémy nyní musí řešit italští starostové během současné karantény ve svých městech.

Tady jsou některé jejich „videovzkazy“ pro obyvatele jejich měst:

„Dostávají se ke mně zprávy, že někteří lidé by chtěli pořádat oslavy své promoce. Pošleme na ně policii. S plamenomety,“ říká například jeden z nich.

„Já vás chytím. Zítra. Ne za rok. Já jsem tady starosta. V mém městě se procházet nebudete. Můžu vám formálně zakázat vycházet z vašich domů. Zakážu vám vstupovat na veřejné prostranství. Pokud nebude zbytí.“

„Chcete si zajít do mobilního kadeřnictví? Na co to proboha potřebujete? Rozumíte tomu, že se za vámi ta rakev zavře? Kdo si myslíte, že vás pak uvidí? S vašimi upravenými vlasy v rakvi!“

„Viděl jsem nějaké občany roztomile běhat nahoru a dolů po ulici společně se psem, který byl už evidentně zcela unavený. Zastavil jsem je a řekl jim: Podívejte, tohle není film. Vy nejste Will Smith ve filmu Já, legenda. Musíte jít domů.“

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované