Hlavní obsah

V Moravskoslezském kraji se zavřou dva doly, vrátí se vlak Strela

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jedna z nejdůležitějších událostí roku 2021 se v Moravskoslezském kraji odehraje hned počátkem roku: ve dvou dolech na Karvinsku se přestane těžit černé uhlí a o práci tam přijde okolo 2000 lidí.

Článek

Moravskoslezský kraj chce navzdory očekávanému propadu příjmů proinvestovat přes 2,86 miliardy korun. V Ostravě bude instalován nejvýkonnější superpočítač. Fanoušky historie a techniky potěší návrat opraveného vlaku Slovenská strela a otevření nového muzea automobilů Tatra v Kopřivnici na Novojičínsku.

Společnost OKD na konci února ukončí těžbu v dolech Darkov a ČSA. Jednotlivé části OKD i zaměstnanci budou postupně přecházet pod státní podnik Diamo, který se stará o zahlazování následků hornické činnosti a uzavírání dolů bude mít na starosti. Z kraje roku odejde 550 lidí, dalších přibližně 1400 bude propuštěno po uzavření obou dolů. OKD pak bude těžit už jen v dolech ČSM-Sever a ČSM-Jih, kde má těžba skončit na konci roku 2022, což by byl definitivní konec dobývání černého uhlí v kraji.

Je možné, že kvůli koronavirové krizi bude propouštět více firem. S pandemií ale nesouvisí chystané uzavření slévárny a souvisejících provozů výroby kotlů a radiátorů u největšího českého výrobce topenářské techniky společnosti Viadrus z Bohumína na Karvinsku. Podle firmy už nosný segment výrobků neobstojí proti moderním ekologickým trendům. Ve firmě skončí asi 250 zaměstnanců.

V Národním superpočítačovém centru IT4Innovations při VŠB-Technické univerzitě Ostrava bude instalován superpočítač, který bude nejvýkonnějším v Česku a zřejmě i jedním z deseti nejvýkonnějších v Evropě. Zprovozněn bude v první polovině roku.

Pro legendární vlak Slovenská strela bude připraven nový depozitář. Bude stát před novým technickým muzeem automobilů Tatra, které buduje kraj. Automobilka Tatra Trucks do nových prostor umístí sbírku unikátních vozidel, pro které dosud nebylo místo.

Kraj v období pandemie nechce zastavovat investice a zároveň chce tímto způsobem podpořit ekonomiku. Bude pokračovat například v přípravě novostavby vědecké knihovny a peníze budou směřovat rovněž na modernizace zdravotnických zařízení v kraji či renovace škol. Kvůli nižším příjmům z daní počítá kraj s tím, že ve větší míře využije úvěry.

Na velké investice se chystá i krajské město Ostrava. Prostředky z rozpočtu budou směřovat třeba na dokončení rekonstrukcí bytového domu v Janáčkově ulici a historické budovy bývalých jatek nebo na modernizaci Domu kultury Poklad v Porubě či nové expozice v zoo. Zahájeny budou například stavby parkovacího domu u městské nemocnice, rekonstrukce historické Grossmanovy vily nebo úpravy dalšího úseku okolí řeky Ostravice a Havlíčkova nábřeží.

Příští rok bude zásadní i pro Ostravskou univerzitu, která se napodruhé pokusí získat novou akreditaci pro obor Všeobecné lékařství. Fakulta se dlouhodobě potýká s problémy. Pochybení při přijímání studentů na ní prověřoval i Národní akreditační úřad. Vše vyvrcholilo tím, že komise Národního akreditačního úřadu v létě fakultě neudělila akreditaci pro obor Všeobecné lékařství a letos tak fakulta nemohla přijímat studenty.

Pořadatelé navzdory pandemii pokračují v přípravách tradičních velkých kulturních akcí. Pokud to epidemické podmínky dovolí, měly by se v kraji konat několikadenní hudební festivaly Colours of Ostrava, Beats for Love nebo Štěrkovna Open Music. V programu mají většinu hlavních hvězd, jejichž vystoupení se přesunula z letoška - The Killers, Twenty One Pilots či Alana Walkera.

Reklama

Doporučované