Hlavní obsah

V moravskoslezských přehradách je po zimě vody dost, lidem kvůli dlouhotrvajícímu suchu přesto může chybět

Reklama

Všechny významné vodní nádrže ve správě státního podniku Povodí Odry jsou po zimě naplněny. Některé obce, zejména v podhůří Rychlebských hor a na Hlučínsku, které nejsou napojeny na centrální systém zásobování, by ale kvůli silně podprůměrnému množství sněhu v uplynulé zimě mohly mít letos s pitnou vodou problémy.

Článek

Jarní průtoky ve vodních tocích odpovídají zimní srážkám. „Mají hodnotu 45 až 140 procent dlouhodobého měsíčního průtokového průměru,“ sdělila mluvčí podniku Šárka Vlčková.

Srážkový úhrn v Povodí Odry za hydrologický rok 2020 se pohybuje od nízkých 115 milimetrů na Hlučínsku a 190 milimetrů v Rychlebských horách až po vysoké úhrny od 375 do 400 milimetrů v Jeseníkách a Beskydech. Hydrologický rok se počítá od 1. listopadu do 31. října.

Situace na vodních dílech je podle Vlčkové výborná. „Dodávka vody je zhruba pro jeden milion obyvatel našeho regionu, do vodních toků pod přehradami i pro průmysl na letní období zajištěna. Situace je pečlivě průběžně monitorována a vyhodnocována s cílem maximálního využití vody ze srážek,“ uvedl technický ředitel Povodí Odry Břetislav Tureček.

Povodí Odry je správcem vodních toků a vodních děl v povodí Odry, tedy na území Moravskoslezského a částečně i Olomouckého kraje. Provozuje například přehrady Šance, Kružberk nebo Slezská Harta.

Reklama

Doporučované