Hlavní obsah

„V Moskvě mohou být spokojeni.“ Opozice hodnotí projev prezidenta

Foto: Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman při setkání s Vladimirem Putinem (archivní snímek).

Reklama

Prezident Miloš Zeman v projevu ke kauze Vrbětice řekl, že existují dvě rovnocenné vyšetřovací verze. Výbuch podle něj mohla místo ruských agentů způsobit neodborná manipulace.

Článek

„Pracujeme s dvěma vyšetřujícími verzemi. Tou první, to jest původní, že došlo k výbuchu v důsledku neodborné manipulace s výbušným materiálem, a tou druhou, že se jednalo o akci cizí rozvědky. Beru obě dvě tyto verze vážně a přeji si, aby byly důkladně prošetřeny,“ řekl doslova prezident.

Relativizoval tak závěry tajné služby, které před týdnem zveřejnil premiér Andrej Babiš a ministr vnitra Jan Hamáček. Podle nich existuje vážné podezření, že do výbuchu byli zapojení ruští agenti.

Na prezidentův projev už reagují politici. Například podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše jsou předložené důkazy dostatečné.

Předseda STAN a zároveň člen bezpečnostního výboru Sněmovny Vít Rakušan uvedl, že Zeman buď nemá přesné informace, nebo je schválně interpretuje nesprávně.

„Jako člen bezpečnostního výboru musím konstatovat, že (Zeman) nemá přesné informace a buď je interpretuje veřejnosti schválně nesprávně, nebo je jen pomýlen. Každopádně, my jsme od BIS informace dostali úplné a na základě toho se musím postavit na stranu našich zpravodajců. Mohu se jen dohadovat, proč zlehčuje agresi Ruské federace. Mohu se jen dohadovat, proč otevírá brány pro dezinformační kampaně,“ napsal Rakušan na Twitter.

V podobném duchu vystoupení komentují představitelé volební koalice SPOLU.

„Miloš Zeman se v dnešním rozhovoru nezlobil na Rusko, ale na redaktorku, protože mu kladla otázky. Sám místo jasných slov hlavy státu a vrchního velitele ozbrojených sil také kladl otázky a zpochybňoval zpravodajské služby. Vážně zvláštní formát vystoupení prezidenta,“ napsal předseda občanských demokratů Petr Fiala.

O něco ostřejší rétoriku zvolila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Projev byl podle ní určen především Ruské federaci.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka připomněl, že se Zeman během týdne po zveřejnění informace o ruských agentech nesetkal s představiteli českých tajných služeb.

„Od vrchního velitele ozbrojených sil ČR bych očekával, že umí analyzovat rychleji, nechápu, že se nesetkal s řediteli našich informačních služeb. Zcela vynechal zásadní události v Británii v roce 2018, které přinesly důležité momenty i pro vyšetřování okolo Vrbětic!“ napsal Jurečka na Twitter.

Hamáček: Jsem rád, že ústavní činitelé jednají ve shodě

Koaliční partner Babišovy vlády, předseda ČSSD Jan Hamáček, si naopak spolupráci s prezidentem pochvaluje. A to přesto, že Zeman nepotvrdil závěr bezpečnostní služby k událostem ve Vrběticích, který veřejnosti prezentoval právě Hamáček spolu s Babišem.

„Já mám Miloše Zemana také rád a nechci ho proto kritizovat. Potvrdil, že ho vláda informovala, potvrdil, že naše kroky podpořil. Jsem rád, že v zásadních krocích jednají ústavní činitelé ve shodě,“ komentoval Zemanovo vystoupení Hamáček.

Jeho stranický kolega Jiří Dienstbier naopak vedení ČSSD za účast na současné vládě často kritizuje. A proto nepřekvapí, že nabídl zcela opačný komentář.

Podobně kritický je třeba bývalý Babišův spojenec Pavel Telička, který dnes sedí v zastupitelstvu Středočeského kraje. Ten označil projev za ostudný, Zeman podle něj není hoden funkce prezidenta.

„Projev prezidenta Zemana nelze okomentovat jinak, než že dotyčný není ani v nejmenším hoden funkce prezidenta republiky. Občané se na něj nejen nemohou spolehnout, ale nezbývá jim, než se za něj stydět. V tom, jak podrývá české národní zájmy a bezpečnost, je zákeřný,“ uvedl Telička.

A kritikou nešetří ani někteří senátoři, kteří se k práci prezidenta Zemana dlouhodobě staví rezervovaně. Například Václav Láska, který už dříve inicioval proti prezidentovi ústavní žalobu, nebo Zemanův protikandidát v posledních prezidentských volbách Jiří Drahoš.

„Miloš Zeman nepřekvapil. Týden mu trvalo, než přišel s nicneříkajícím vystoupením, v němž opět zpochybnil práci BIS a řekl, že to všechno klidně mohlo být úplně jinak. V Moskvě mohou být spokojeni,“ uvedl Drahoš.

Reklama

Související témata:

Doporučované