Hlavní obsah

V Moskvě vzpomínají na tajně zabité oběti komunistického režimu

V Moskvě vzpomínají na oběti komunistického režimu.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Vzpomínkový den se odehrává ve městech po celém světě, včetně Londýna, Prahy nebo Washingtonu.

Článek

V Moskvě se uskutečnila každoroční akce k uctění památky obětí stalinismu v předvečer dne paměti obětí politických represí. Vzpomínkové sešlosti s názvem „Návrat jmen“ se účastní desítky lidí, kteří dvanáct hodin v centru Moskvy předčítají jména, profese, věk a data poprav, uvedla agentura Reuters.

Už od roku 2006 let se lidé schází u Soloveckého kamene, pomníku vězňů z Gulagů na Lubjanském náměstí, naproti bývalé budově KGB, aby vyslovili jména tajně zastřelených lidí.

Moskva se letos snažila událost přesunout na jiné místo s odvoláním na opravy, které na náměstí probíhají. Poté, co se proti jejich rozhodnutí strhla vlna nesouhlasu, nakonec konání akce na Lubjanském náměstí úředníci povolili, informovalo Rádio Svobodná Evropa.

Rusové se snaží připomínat osudy deseti tisíců obětí komunistického režimu. Přicházející lidé si stoupnou do  fronty, a následně čtou několik minut seznam jmen. Po jeho přečtení mají možnost připojit jména členů svých rodin, popřípadě se za své příbuzné omluvit.

Památeční den se odehrává i v ostatních ruských městech. Kromě toho i ve městech po celém světě, včetně Londýna nebo Prahy, informovalo Rádio Svobodná Evropa.

Organizátoři akce, lidskoprávní organizace Memorial tvrdí, že podle nich zájem o akci stoupá. Organizace už několik let čelí kritice ze strany ruské vlády.

Reklama

Související témata:

Doporučované