Hlavní obsah

V Motole jsou nové pokoje pro rodiče nemocných dětí. Dlouhodobý pobyt je zdarma

Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Příbuzní dlouhodobě nemocných dětí hospitalizovaných ve Fakultní nemocnici v Motole ve čtvrtek dostali nové pokoje. Jde o 14 zrekonstruovaných pokojů, jejichž úprava vyšla na téměř jeden milion korun.

Článek

Fakultní nemocnice v Motole má pro příbuzné nejmladších pacientů 14 zrekonstruovaných pokojů. Ve čtvrtek je slavnostně otevřeli zástupci nemocnice a Nadačního fondu Dům Ronalda McDonalda.

Nové zázemí vyžadovalo úpravy v hodnotě téměř jednoho milionu korun, na kterých se společně podílel jak nadační fond, tak sama nemocnice. „Prostředky na rekonstrukci podlah, výmolování a sanitu jsme získali dražbou obrázků našich dětských pacientů. Dům Ronalda McDonalda nám věnoval potřebný nábytek a nechybějí ani dekorace v podobě obrazů naší bývalé pacientky, ilustrátorky Elišky Podzimkové,“ řekla k realizovaným změnám mluvčí nemocnice Pavlína Danková.

Slavnostního otevření se zúčastnil ředitel Fakultní nemocnice Miloslav Ludvík, ředitel Nadačního fondu Dům Ronalda McDonalda Marek Šedivý i motolští lékaři.

„Málokdo si umí představit, pod jakým celodenním psychickým tlakem jsou doprovázející rodiče našich hospitalizovaných pacientů. A tak je nesmírně důležité, aby si mohli odpočinout v hezkém prostředí. Odpočatí a dobře naladění rodiče jsou pak naopak velkou podporou pro nemocné děti,“ řekl primář kliniky dětské hematologie a onkologie a zároveň člen správní rady Nadačního fondu Dům Ronalda McDonalda Vladimír Komrska.

Rekonstrukce pokojů byla podle Komrsky nezbytná. „Ubytovna tady fungovala řadu let, asi 10 až 15 let, ale to bylo úplně o něčem jiném. To byly nebytové prostory, protože okna vedla do zdi parkoviště. Pokoje byly velice chudě vybavené – nábytkem, který nemocnici třeba zbyl. To bydlení tam nebylo pro maminky nic příjemného.“

Rekonstrukci pomohla dražba obrazů od dětí

Dětský kardiolog Ondřej Materna Seznamu popsal, jak dětské kardiocentrum finančně pomohlo celé rekonstrukci. Na začátku stál nápad sestřiček z oddělení. „Organizovali jsme veliký kardiologický kongres a měli jsme nápad, že uděláme výstavu obrázků, abychom tu suchou vědu trochu ozvláštnili. Obrázky malovaly děti pro naše dětské pacienty a byli jsme překvapeni, že jsme dostali obrovské množství nádherných obrazů,” uvedl Materna. Obrazy nakonec vydražili ve dvou aukcích. „Vybralo se skoro tři čtvrtě milionu a část prostředků se použila na úpravu ubytovny,” dodal.

Nový dům světových formátů

Nadace Dům Ronalda McDonalda chce postupem času vybudovat celý dům, který bude rodičům dlouhodobě hospitalizovaných dětí sloužit jako náhradní domov. „V tuto chvíli finalizujeme smlouvu mezi fondem a nemocnicí, se stavbou samotnou bychom rádi začali už v příštím roce. Jsme ale rádi, že jsme už nyní mohli příbuzným pacientů FN Motol alespoň částečně přispět,“ uvedl ředitel fondu Marek Šedivý.

Dům Ronalda McDonalda by měl navazovat na již usvědčený koncept, podobných staveb je po celém světě už více než 360. V porovnání s nemocniční ubytovnou tyto domy nabízí rodičům plně funkční zázemí jak v otázce bydlení, tak díky dostupnosti dalších služeb včetně poradenských. Pobyt v nich je navíc zdarma.

Reklama

Související témata:

Doporučované