Hlavní obsah

V muzeu v Jaroměři shořely železniční vagony, škoda je až 81 milionů Kč

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Požár v Železničním muzeu Výtopna v Jaroměři na Náchodsku v noci na dnešek zničil pět historických vagonů z 30. let minulého století.

Článek

Mezi zničenými vozy jsou i dva vzácné salonní vozy z maďarského vládního vlaku regenta Miklóse Horthyho. Sbírková škoda podle muzea činí až 81 milionů korun. Hasiči dnes odpoledne uvedli, že materiální škoda na zničených vagonech je 1,7 milionu korun. Muzeum je od 12. října kvůli vládním protiepidemickým opatřením pro veřejnost uzavřeno.

Příčinu ohně hasiči vyšetřují. „Požářiště dnes odpoledne ohledali vyšetřovatelé hasičů a policie. Bylo důkladně zadokumentováno a nyní vyšetřovatelé budou získané stopy a poznatky vyhodnocovat,“ řekla ČTK mluvčí hasičů Martina Götzová.

Předseda spolku Společnost železniční výtopna Jaroměř Bohuslav Škoda ČTK řekl, že vagony zřejmě někdo zapálil. Verzi úmyslného zapálení podle něj podporuje to, že ve vagonech nebyla zavedena elektřina, nebyl v nich instalován žádný zdroj tepla, nedělala se na nich údržba ani opravy. Vozy stály vedle sebe a požár se šířil z jednoho na druhý. „Vozy byly zabezpečené, aby do nich nikdo nemohl vlézt,“ řekl Škoda. Vlastní expozice muzea v objektu bývalé výtopny požárem zasažena nebyla. Muzeum disponuje deseti lokomotivami a asi 80 vagony.

Dva salonní vozy z maďarského vlaku byly podle Škody poměrně v dobrém stavu, zachovaly se v nich tapety, lavice a lehátka. Na území Československa vozy zůstaly po druhé světové válce. Dosloužily jako rekreační zařízení pro železničáře na Šumavě, po roce 1990 se podařilo je zachránit a dostaly se do Jaroměře. „S partnery z Maďarska jsme měli v plánu jejich renovaci,“ řekl Škoda.

Další dva shořelé vagony byly v minulosti lůžkovými vozy na úrovni Orient expresu. Z jejich původního vybavení se nic nezachovalo, protože byly v minulosti přestavěny na dílenské vozy. Zajímavostí ale byla jejich dřevěná konstrukce. Pátým zničeným vagonem byl rychlíkový osobní vůz ze 30. let.

Hasiči k požáru odstavených železničních vagonů vyjeli před 02:00. Na místo vyslali čtyři jednotky. „Hasiči požár rychle lokalizovali, ale i tak stačily plameny poškodit celkem pět vagonů,“ uvedla mluvčí hasičů. Požár hasiči zlikvidovali po 05:00. O dvě hodiny později se na místo vrátili, aby dohasili doutnající ohniska.

V jaroměřském muzeu hořelo i letos na jaře. Neznámý pachatel tam v polovině dubna zapálil historický vagón z roku 1930. Plameny zničily celý vůz, který měl kovovou konstrukci a dřevěné obložení. Ve vagonu bylo uskladněné dřevo. Loni v únoru v muzeu hořel historický vagon z 20. let. Podle muzea za požárem zřejmě stáli bezdomovci. Škoda ČTK řekl, že v plánu muzea je celý rozsáhlý areál oplotit.

Výší škody jde o druhý největší letošní požár v Královéhradeckém kraji. Největší škodu napáchal květnový požár tovární haly v Polici nad Metují na Náchodsku, kde byla škoda odhadnuta asi na 100 milionů korun. Na třetím místě je požár skladovací haly na seno v Suchém Dole na Náchodsku ze 30. září se škodou asi 20 milionů korun.

Reklama

Doporučované