Hlavní obsah
Online

V obchodech začne platit nové omezení. 15 metrů čtverečních na člověka

Tisková konference vlády.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Ministerstvo zdravotnictví poprvé zveřejnilo protiepidemický systém PES. Podle něj je v Česku rizikové skóre na úrovni 70 ze 100. To odpovídá čtvrtému stupni pohotovosti. Momentálně v Česku platí pátý, nejpřísnější stupeň. Pokud rizikové skóre vydrží pod hranicí 75, mohl by se stupeň pohotovosti snížit od příštího pondělí.

- Vláda schválila prodloužení nouzového stavu o měsíc, tedy do 20. prosince. Ve čtvrtek bude o jejím návrhu jednat Poslanecká sněmovna.

- V obchodech bude od středy platit omezení počtu lidí. Jeden člověk pro sebe bude muset mít prostor 15 metrů čtverečních, schválila vláda.

- Pokud stupeň pohotovosti klesne na 4. stupeň, do školy se vrátí žáci prvních stupňů základních škol a devátých ročníků. Zbytek tříd ze základních škol se bude po týdnu střídat, uvedl ministr školství Robert Plaga. U středních škol bude povolen návrat posledních ročníků a praktická výuka do 20 osob.

- V Česku v neděli přibylo 1887 případů nákazy novým typem koronaviru, je to nejméně od 5. října. V sobotu bylo v nemocnicích hospitalizováno s covidem-19 7200 lidí, u téměř 1100 z nich lékaři hodnotili stav jako vážný. Počet mrtvých s koronavirem stoupl na 6208. Česko tak překonalo počet mrtvých ve Švédsku, které bylo kritizováno za nedostatečný přístup v boji s koronavirem.

Vývoj jsme sledovali i v neděli:

  • Cvičit ani zpívat se ve školách nebude

    Tělesná výchova a zpěv nejen při hudební výchově jsou od září ve školách zakázané. Protiepidemický systém ministerstva zdravotnictví ani ministerstvo školství ale s jejich opětovným zavedením ve školách nepočítají. Řekl to dnes na tiskové konferenci ministr školství Robert Plaga (za ANO). Nedá se tak odhadnout, jestli se vůbec bude na školách v letošním školním roce cvičit nebo zpívat.

  • Vláda otevřela psí a kočičí salony

    Výjimku ze zákazu maloobchodního prodeje mají od 18. listopadu nově psí a kočičí salony, schválila na pondělním jednání vláda. Klasická kadeřnictví a holičství pro lidi však zůstávají i nadále zavřená.

  • Ministerstvo kvůli školám upravilo opatření o rouškách

    Ministerstvo zdravotnictví s účinností od středy 18. listopadu mírně upravilo své opatření o nošení roušek kvůli epidemii covidu-19. Nová úprava nahrazuje opatření, které kvůli nedostatečnému odůvodnění minulý týden k 21. listopadu zrušil soud. Účinnost nového má skončit zatím o půlnoci z pátku na sobotu, kdy končí nouzový stav. Opatření nadále obsahuje povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách, veřejné dopravě či venku v zastavěném území obce. Nově zahrnuje například ustanovení, že ve výjimečných případech, kdy je nezbytné, aby žák nebo student při výuce viděl na ústa učitele, smí učitel použít ochranný štít. „A to za podmínky, že dodržuje vzdálenost alespoň dva metry od žáků nebo studentů,“ stojí v nové verzi opatření.

  • Na svatby, pohřby a bohoslužby smí od středy 15 osob

    Svateb, pohřbů či bohoslužeb se od středy 18. listopadu smí účastnit 15 lidí místo deseti. Vyplývá to z úpravy opatření omezujícího volný pohyb v Česku, kterou dnes schválila vláda. Kabinet dokument upravil tak, aby odpovídal opatřením podle rizikového skóre protiepidemického systému PES. Výjimka ze zákazu volného pohybu bude nově platit i pro sportování na venkovních sportovištích.

  • Místo plošného testování učitelů počítá Blatný s testy skupin

    Opakované testování všech 170 000 učitelů na koronavirus nového typu by podle ministra zdravotnictví Jana Blatného nebylo logisticky zvládnutelné, k tomu by znamenalo velkou finanční zátěž. Novinářům po dnešním jednání vlády řekl, že Ministerstvo zdravotnictví chystá testování vybraných skupin učitelů a žáků tak, aby jeho výsledek byl reprezentativní.

  • Za pondělí zatím 2004 případů

    Do dnešních 18 hodin přibylo zatím 2004 potvrzených případů nákazy koronavirem. S nemocí se tak aktuálně potýká 127 732 lidí, počet vyléčených je 328 019. Nemoci podlehlo 6370 lidí, v nemocnicích je aktuálně 7200 hospitalizovaných. Vyplývá to z informací Ministerstva zdravotnictví.

  • Při nutných cestách bude možné jet bez testu mimo ČR na 24 hodin

    Do zemí označených červenou barvou na takzvaném cestovatelském semaforu bude možné od úterý cestovat v nutných případech až na 24 hodin bez negativního testu na onemocnění covid-19. Týká se to cest ze zdravotních, rodinných, obchodních nebo pracovních důvodů. Kontroly budou namátkové. Na Twitteru to dnes uvedlo Ministerstvo zahraničí. Dosud platila obecná výjimka na maximálně 12 hodin.

  • Zástupci škol: Fungování systému PES ve školách bude náročné

    Rozvolňování opatření ve školství podle protiepidemického systému PES bude podle zástupců školských asociací pro školy poměrně náročné. Za komplikovanou označili mj. kombinaci prezenční výuky závěrečných ročníků nebo praktické výuky se střídavou u dalších tříd. Podle ředitelů si to vyžádá nové přechodné rozvrhy. Doufají proto, že se o uvolnění opatření dozvědí s dostatečným předstihem. Samotný návrat posledních ročníků a praktické výuky v nejbližší vlně uvolňování je podle nich ale pozitivní.

  • Vláda schválila omezení počtu lidí v obchodech

    V obchodech bude od středy platit omezení počtu lidí. Jeden člověk pro sebe bude muset mít prostor 15 metrů čtverečních. Dnes to schválila vláda. Zástupci maloobchodníků nařízení kritizují, zvýší podle nich riziko nákazy. Vzroste mobilita lidí, hrozí panické nákupy, uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza. Omezení 15 metrů čtverečních na jednoho člověka má podle modelu uvolňování platit od třetího stupně pohotovosti. V prvním, nejlehčím stupni rizika budou moci na 15 metrech čtverečních provozní plochy nakupovat maximálně čtyři lidé. Ve druhém stupni se počet zákazníků snižuje na dva.

  • Dostálová: V COVID školy v přírodě je pro ubytovatele 65 milionů

    Rekreační zařízení, která byla zasažena v důsledku výpadku dětských zájezdů, budou mít nárok na kompenzace. V programu COVID školy v přírodě je pro ně připraveno 65 milionů korun, schválila to dnes vláda. Na Twitteru o tom informovala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Na školy v přírodě kvůli vládním opatřením proti koronaviru podle Dostálové letos nevyjelo 100 000 z obvyklých 220 000 dětí. „To je více jak třetina příjmů škol v přírodě. Ukončení jejich činnosti by bylo ztrátou pro celou generaci dětí,“ uvedla Dostálová.

  • Testy v domovech pro seniory odhalily jen jednotky případů

    Dosavadní testování v jihomoravských domovech pro seniory podle prvních informací odhalilo pouze jednotlivé případy nákazy koronavirem. Vedení kraje přesnější data nemá k dispozici. Údaje o výsledcích testů vyplňují domovy do zdravotnické dokumentace a Informačního systému infekčních nemocí (ISIN), do kterého úředníci nemají přístup. ČTK to řekla radní pro sociální věci Jana Leitnerová (Piráti). V domovech pro seniory v Brně je otestována většina klientů a polovina zaměstnanců, i tam se objevily jednotky případů.

  • Koronavirová kalkulačka: Jaká je šance potkat se s nakaženým člověkem

    Proč je v době koronavirové pandemie tak důležité, aby se lidé nesetkávali ve větším počtu? Šance potkat nakaženého je dost vysoká. Seznam Zprávy připravily speciální kalkulačku. Data pro ni čerpají z oficiálního zdroje ÚZIS.

  • Vláda chce prodloužit nouzový stav do 20. prosince

    Vláda žádá Sněmovnu o možnost prodloužit nouzový stav o 30 dnů do 20. prosince. Návrh schválila na dnešním zasedání, sdělil ČTK premiér Andrej Babiš (ANO). Nouzový stav zatím v Česku kvůli epidemii covidu-19 platí od 5. října do 20. listopadu. Vláda i naposledy žádala poslance, aby umožnili prodloužení o 30 dnů, zákonodárci však připustili jen posun z 3. na 20. listopadu. O dnešním návrhu kabinetu by měli rozhodovat ve čtvrtek.

  • Nejpopulárnější hoax? Že pandemie je řízená

    Dezinformacím o koronaviru nyní podle datového analytika Františka Vrábela vévodí tvrzení, že pandemie je řízená, data o ní jsou přehnaná a falšovaná a že za vším stojí vlády a farmaceutické firmy. Vrábel to dnes uvedl během online konference o hrozbě dezinformací, která se konala pod záštitou senátní mediální komise. Dezinformace o koronaviru lze podle Vrábela rozdělit do tří skupin. První z nich jsou tvrzení popírající existenci viru, druhou tvoří konspirační teorie o tom, že epidemie je zneužívána například ke sledování nebo čipování lidí a třetí obsahuje popírání závažnosti onemocnění nebo zpochybňování statistik o počtu nakažených a zemřelých.

  • Plaga není proti testování učitelů

    Ministr školství Robert Plaga (za ANO) by nenamítal nic proti testování učitelů na covid-19, souhlasil by zřejmě i s testováním středoškoláků. U nejmenších dětí si to formou výtěru z krku či nosu neumí představit. Rozhodnutí je ale podle něj na ministerstvu zdravotnictví. Jan Blatný (za ANO) připustil, že testovat by se mohli učitelé, u dětí to nedoporučí.

  • Studie: Antigenní testy mohou zabránit třetí vlně epidemie

    Spolehlivost antigenních testů při správném použití dalece přesahuje 90 procent, jejich masivní nasazení by mohlo zabránit třetí koronavirové vlně v Česku. Podle organizátorů probíhající studie to vyplývá z analýzy vzorků u necelé stovky lidí, kteří se podrobili laboratornímu PCR testu, rychlejšímu antigennímu testu i testu na protilátky. „Když se toto udělá, Vánoce můžeme úspěšně přečkat, můžou být příjemné, bezpečné a můžeme se vyvarovat třetí vlny a dalšího lockdownu,“ řekl novinářům organizátor studie Matěj Hollan.

  • Plaga nechce krátit prázdniny

    Ministerstvo školství nyní neuvažuje kvůli pandemii covidu o zkrácení dvouměsíčních letních prázdnin ani o rušení týdenních jarních prázdnin. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) dnes novinářům řekl, že místo plošného prodlužování školního roku si umí představit dobrovolné letní kempy pro ty děti, které budou kvůli výjimečným omezením ve školství potřebovat doučování.

  • Ve školách povinné roušky

    Žáci ve školách budou muset nosit roušky. V polovině hodiny bude nutné větrat, uvedl ministr školství Robert Plaga.

  • Plaga představil plán návratu žáků do škol

    Ministr školství Robert Plaga představil změny, které by přineslo snížení pohotovosti na 4. stupeň. „Při 4. stupni, který, věřím, nastane při pozitivním vývoji, se nám do našich škol vrátí celý první stupeň. Druhý stupeň se vrací v rotační výuce,“ uvedl Plaga. Střídat se budou celé třídy po týdnech. Výjimku budou mít žáci devátých tříd, kteří budou moci do školy chodit normálně. Střední školy mohou mít praktickou výuku do 20 osob, do škol se vrátí poslední ročníky. Ve třetím stupni pohotovosti se začne vyučovat na středních školách v rotační výuce.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy