Hlavní obsah
Online

Vláda povolila sportování bez roušek a otevření dalších obchodů

TK po jednání vlády.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Vláda uvolnila některá opatření. Lidé, kteří sportují venku, už od úterý nebudou muset mít roušku. Musí však od ostatních dodržovat odstup dva metry. Od čtvrtka budou moci mít otevřeno například hobbymarkety.

Článek

Vláda povolila všem individuálním sportovcům, že od úterý 7. dubna už nemusejí v přírodě a na venkovních sportovištích nosit roušky, mají jen dodržovat odstup od ostatních. Také se otevírají sběrny a kompostárny, od čtvrtka pak hobbymarkety, železářství a prodejny a opravny jízdních kol. Obchody však musejí dodržovat přísná hygienická opatření. Částečně se po 14. dubnu otevřou i hranice pro určitý druh bezodkladných cest do zahraničí, například pro služební cesty. Pro pendlery se zatím nic nemění.

Epidemiolog Roman Prymula a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch chtějí kontrolovaně promořit českou populaci koronavirem. Proti je ale premiér a ministr vnitra. „Nejsme schopní tu epidemii zcela zastavit. Chceme se pokusit řídit promořování tak, aby nedocházelo k nekontrolovanému šíření nemoci,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Roman Prymula chce otestovat 17 tisíc lidí a podle výsledků kontrolované šíření nemoci řídit.

Podle premiéra Andreje Babiše má jít ale Česko cestou tzv. Chytré karantény, promořování populace koronavirem považuje za příliš riskantní. Ministr vnitra Jan Hamáček zase varoval, že z tohoto kroku není cesty zpět.

Počet lidí nakažených koronavirem v Česku se v neděli zvýšil o 115 po sobotním nárůstu o 282. Výrazně ale klesl počet testovaných. Celkem je v Česku 4735 lidí s prokázaným onemocněním covid-19.

S koronavirem zemřelo už 78 lidí, vyléčilo se 121 pacientů. V nemocnicích jsou zhruba čtyři stovky lidí. U 84 z nich má onemocnění těžký průběh.

Dění sledujeme v online reportáži:

  • Peče celá země

    Chovatelé slepic hlásí vyprodané sklady vajec. Jejich odbyt v uplynulých týdnech nezvýšily očekávané Velikonoce, ale to, že lidé kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru jsou více doma, kde i více pečou a vaří. Podobná situace je i s drůbežím masem.

  • MZ prodloužilo uzavření obchodů, restaurací i omezení pohybu

    Ministerstvo zdravotnictví prodloužilo opatření proti šíření nového typu koronaviru, jimiž jsou uzavřeny obchody a restaurace a je omezen volný pohyb lidí, do konce nouzového stavu. Vláda dnes rozhodnutí úřadu vzala na vědomí, vyplývá z výsledků jednání kabinetu na webu. Původně všechna zmíněná opatření platila do soboty 11. dubna 06:00. Kabinet na základě doporučení Ústředního krizového štábu žádá Sněmovnu o souhlas s prodloužením nouzového stavu o dalších 30 dnů do pondělí 11. května. Poslanci o tom budou diskutovat v úterý. Nouzový stav by jinak skončil o Velikonocích v sobotu 11. dubna. Z vyjádření stranických lídrů vyplývá, že dolní komora návrh kabinetu neschválí. Mohla by dát přednost čtvrtku 30. dubna. O tomto datu mluví komunisté a přiklání se k němu i premiér Andrej Babiš (ANO).

  • Výbor podpořil snazší podmínky pro získání 25 000 tisíc pro OSVČ

    Na jednorázový příspěvek 25 000 korun od státu určený osobám samostatně výdělečně činným by mohlo dosáhnout víc lidí, než vláda původně navrhla. Sněmovní rozpočtový výbor dnes na návrh Ministerstva financí doporučil rozšířit podmínky pro získání tohoto takzvaného kompenzačního bonusu. Příspěvek je určen především živnostníkům, které ekonomicky poškodila situace kolem epidemie koronaviru. Zaměstnanců se příspěvek týkat nebude. Žádosti se budou podávat finančním úřadům. Na příspěvek by měli dosáhnout lidé, kteří mají podnikání jako hlavní i vedlejší činnost s výjimkou těch, kteří jsou zaměstnanci a podnikání je jejich vedlejší činnost.

  • Z meziskladů SSHR rozvezli 15 milionů kusů ochranných prostředků

  • Praha poskytne půjčky malým a středním firmám

  • Vláda odmítla pomoci San Marinu

    Vláda odmítla návrh na poskytnutí desítek tisíc ochranných pomůcek San Marinu. Požádalo o ně tamní ministerstvo zahraničí kvůli boji proti novému typu koronaviru. Ministerstvo vnitra navrhovalo do malé republiky na Apeninském poloostrově poslat desítky tisíc kusů roušek, respirátorů či ochranných obleků. ČTK to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

  • Senátní volby na Teplicku do 30. června

    Ministerstvo vnitra připravilo zákon, který posouvá termín doplňujících senátních voleb na Teplicku do 30. června tohoto roku. Vláda také povolila od zítřka jednání zastupitelstev i z jiných důvodů, než je projednání krizových opatření, a to včetně účasti veřejnosti. „Podmínkou je dodržení dvoumetrových rozestupů jak členů zastupitelstva, tak veřejnosti. Stejně je povinné mít po celou dobu zakrytá ústa a nos,“ uvedlo ministerstvo na webu.

  • Vojtěch: O Velikonocích by měli lidé zůstat doma

    Na Velikonoce vláda nechystá přísnější opatření, než jsou dosud. „Platí omezení, tak jak jsou nastavena. Lidé nemají nikam jezdit, platí zákaz pohybu ve více než dvou osobách,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Dodal, že lidé by měli zůstat doma. „Určitě se nebudou konat bohoslužby, určitě nebudou chodit koledníci,“ dodal Vojtěch. Po Velikonocích chce Ministerstvo zdravotnictví představit plán postupného uvolňování přijatých opatření kvůli koronaviru. V úřadu ministr Vojtěch ustavil skupinu epidemiologů, která by měla posuzovat dopady rozvolněných opatření.

  • Prymula: Chytrá karanténa se stále rozjíždí

    Projekt chytré karantény, který začal minulé pondělí, je stále v testovací verzi. „Potřebujeme ještě doladit kontakty na jednotlivé laboratoře kvůli testování vzorků,“ uvedl Roman Prymula. Další věcí, na které se stále pracuje, je tzv. vzpomínková mapa nakaženého, kde se s pomocí moderních technologií udělá seznam lidí, se kterými byl dotyčný v kontaktu. Důležitou roli má v celém projektu podle Prymuly také armáda, která zapojila přes 300 lidí.

  • Prymula o promoření populace

    Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula se znovu vrátil k tématu plošného promoření populace. „Veškerá opatření budou realizována tak, aby neohrozila rizikové skupiny,“ uvedl Prymula s tím, že se jedná především o seniory nebo lidi s onkologickým onemocněním. „Vnímavost populace se bude snižovat, protože budou exponováni viru,“ dodal Prymula s tím, že vláda má nadále v plánu opatření uvolňovat pozvolně.

  • Vláda schválila návrh na možnost vycestování z ČR po 14. dubnu

    Lidé budou po 14. dubnu možná moci v odůvodněných případech vycestovat z ČR. Vláda dnes schválila návrh Ústředního krizového štábu, řekla ČTK jeho mluvčí Klára Dlubalová. Zrušení plošného zákazu vycestovat, který byl zaveden kvůli šíření nákazy nového koronaviru, bude podle ní platit v případě, že Sněmovna rozhodne o prodloužení nouzového stavu. Podle návrhu štábu by pravidla vycestování měla fungovat s omezeními jako u vnitrostátního pohybu, řekl dnes ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podrobnosti bude štáb ještě řešit. Ministr chce, aby byl návrh co nejjednoznačnější. Informace k materiálu poskytne podle Dlubalové v úterý na tiskové konferenci.

  • Zákon pro cestovní kanceláře

    Vláda schválila zákon týkající se cestovních kanceláří. Do 31. 8. 2021 budou moci kanceláře těm, kdo kvůli koronavirovým opatřením přišli o již zakoupený zájezd, vypsat poukaz na jiný zájezd, který lze do daného data využít. Pokud klient do té doby voucher nevyužije, budou mu poté vráceny peníze.

  • Vláda povoluje rekreační sport, stavebniny i hobby markety

    Vláda od úterý povoluje provozování individuálních sportovních aktivit na volném prostranství. „V podstatě uvolňujeme nekolektivní rekreační sport,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček. Lidé při tomto druhu sportování nebudou muset nosit roušky. Vláda také od úterý umožní znovuotevření provozoven, které sbírají a vykupují suroviny včetně kompostáren, ve čtvrtek pak mohou otevřít hobby markety, prodejny stavebních výrobků, železářství a obchody a opravny jízdních kol. Ministr ale dodal, že bude potřeba dodržovat přísnější hygienické podmínky. Lidé budou až na výjimky muset dodržovat dvoumetrové rozestupy. V prodejnách také musí být k dispozici dezinfekční prostředky a bude povinnost rukavic.

  • Radní Prahy 8 Josef Slobodník odstoupil z vedení radnice i z ODS

    Radní Prahy 8 Josef Slobodník (ODS) odstoupil ze své funkce ve vedení městské části. Vyplývá to z vyjádření radního, které poslal starostovi Ondřeji Grosovi (ODS). Důvodem odstoupení z funkce včetně odchodu ze strany je jeho zapojení do kauzy údajného úplatku za dezinfekci veřejných prostor v Praze 8. Slobodník jakoukoliv spojitost odmítl. Gros se ho zastal. Na kauzu upozornil server Seznam Zprávy.

  • Domov v Michli eviduje šest zemřelých seniorů a další nakažené

    V Praze zemřelo šest klientů z domova pro seniory v Michli, kde se objevila nákaza covid-19 způsobená koronavirem. Další desítky jich jsou nakaženy. ČTK to sdělil zdroj z magistrátu, který je dobře obeznámený se situací. Pražští radní dnes rozhodli, že magistrát věnuje domovu 500 000 Kč jako dar. Peníze budou určeny na mzdy personálu. Magistrát nyní shromažďuje informace také z dalších sociálních zařízení a následně připraví systém dotací. V Praze se nákaza vedle michelského domova objevila také v domově na Chodově, který zřizuje hlavní město.

  • Rozpočtový výbor doporučil schválit jednorázový příspěvek pro podnikatele

  • Úřady práce v březnu zapsaly 35 714 nových nezaměstnaných

    Úřady práce zapsaly do evidence v březnu 35 714 nových uchazečů o zaměstnání. Je to třetí nejnižší březnový počet nových nezaměstnaných od počátku tisíciletí a ve srovnání s letošním únorem je to o šest procent víc. Vyplývá to ze statistik nezaměstnanosti Úřadu práce od roku 2000. Aktuální údaj zveřejnila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Podle ní mělo Česko v březnu tříprocentní nezaměstnanost, tedy stejnou jako v únoru před začátkem koronavirové krize. Ta by se mohla na údajích projevit až v příštích týdnech, uvedla šéfka resortu.

  • Zlín začal nabízet potravinovou pomoc rodičům samoživitelům

    Zlín začal nabízet potravinovou pomoc rodičům samoživitelům, kteří se za nouzového stavu kvůli pandemii koronaviru dostali do existenčních potíží. Od města dostanou jako pomoc dovážku hotového jídla domů osamělí rodiče nezletilých dětí, kteří po zaplacení nákladů na bydlení nemají dostatek financí na zajištění základních potravin a zároveň nemají možnost finanční pomoci od druhého rodiče či jiných příbuzných.

  • Počet zavřených pošt klesl o 24 na 112 poboček

    Počet uzavřených poboček České pošty kvůli koronaviru dnes proti pátku klesl o 24 na 112 pošt z 3 200. Zároveň z původně uzavřených poboček podnik eviduje dnes 90 otevřených. Česká pošta to uvedla v tiskové zprávě. Nejvíce uzavřených poboček je v kraji Středočeském, dále v kraji Pardubickém a Plzeňském. Nově přibyly uzavřené pobočky v Královéhradeckém, Pardubickém a Ústeckém kraji.

Reklama

Hlavní zprávy