Hlavní obsah
Online

Nová opatření: Zavřené školy, restaurace i zákaz pití na veřejnosti

Vláda oznámila nová opatření.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Vláda v pondělí večer oznámila nová opatření. Začínají platit o půlnoci na středu 14. října, většina z nich skončí 3. listopadu. Jejich přehled naleznete zde.

- Školy s výjimkou mateřských přecházejí na distanční výuku, do lavic se žáci vrátí v pondělí 2. listopadu. Na středních školách se zakáže i praktická výuka, jež byla dosud možná. Na vysokých školách budou pouze zkoušky do 10 osob. Péče o děti pracovníků záchranného systému bude zajištěna. Zakazuje se ubytování studentů na kolejích či internátech, pokud mají trvalé bydliště jinde v Česku.

- Je zakázán provoz stravovacích zařízení - restaurací, hospod, barů. Pouze do 20:00 je možné vydávat jídlo okýnkem. Výjimka platí pro hotely, kde se může současně stravovat max. 20 hostů.

- Shromažďování osob je omezeno na 6 osob, výjimku nemají ani sportovci. Je také zakázáno pít alkohol na veřejně přístupných místech.

- Přibude povinnost nosit roušky i na zastávkách hromadné dopravy. Toto opatření platí do odvolání.

- Pokud se průměrné reprodukční číslo za týden sníží na hodnotu 0,8, budou dnes přijatá opatření zmírněna.

- Počet úmrtí s koronavirem v Česku překročil tisícovku. V pondělí počet stoupl o 58 na 1045. Případů nákazy v pondělí do 18:00 přibylo 1896.

DĚNÍ JSME SLEDOVALI I V NEDĚLI:

  • Fakultní nemocnice Brno víc omezuje operace

    Fakultní nemocnice Brno ode dneška ještě více omezuje plánované operace, aby měla kapacitu lůžek pro pacienty s covidem-19. Z 25 operačních sálů omezuje provoz na 13, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Minulý týden kapacitu operací omezila na 16 sálů. Podle Plaché se to nedotkne akutní péče. Rušení nebo odsuny se týkají plánovaných zákroků, jako například křečové žíly. V nemocnici leží asi 100 lidí s koronavirem.

  • Vláda chybuje. Přesto dodržujte opatření, žádá opozice

    Zástupci opozice kritizovali po tiskové konferenci, na které premiér Andrej Babiš (ANO) s ministry svého kabinetu dnes pozdě večer vyhlásili další restrikce kvůli epidemii koronaviru, komunikaci vlády a nejednoznačná vyjádření k ceremonii připravované Hradem k oslavě vzniku republiky 28. října. Řada opozičních politiků vyzvala občany, aby přijatá opatření přesto dodržovali. Současně je podle nich třeba přijít s kompenzacemi. Podle předsedy ODS Petra Fialy vláda, která není schopna včas a jednoznačně informovat svoje občany, je nebude schopna ani ochránit.

  • Prymula: Oslavy 28. října na Pražském hradě? Omezí se počet hostů

    Ceremoniál k předání vyznamenání u příležitosti státního svátku 28. října na Pražském hradě je zatím plánován v minimálních počtech účastníků, řekl novinářům po dnešním zasedání vlády ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Ocenění mají dorazit bez rodinného doprovodu, i zástupci vlády a státních institucí by se měli dostavit ve sníženém počtu. Nevyloučil, že kvůli koronaviru budou muset nastat další omezení.

    Prezident Miloš Zeman v neděli řekl, že Hrad dělá vše pro to, aby se ceremoniál 28. října na Pražském hradě uskutečnil. Kabinet dnes omezil od středy možnost shromažďování osob maximálně na šest. Výjimku mají podle Prymuly mimo jiné různá zasedání orgánů státní správy, samosprávy či politických stran. „Jinak toto pravidlo je skutečně plošné,“ uvedl dnes po jednání vlády.

  • Přehledně: Nová opatření proti šíření koronaviru

    Přinášíme vám přehled nových opatření, která v Česku začnou platit ve středu 14. října. Většina z nich, pokud není uvedeno jinak, platí do konce nouzového stavu, tedy do 3. listopadu. V pondělí večer je ohlásila vláda.

    Více v článku:

  • Restaurace nejsou častým místem nákazy, tvrdí Svaz obchodu a cestovního ruchu

    Data podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy ukazují, že restaurace nejsou častým místem nákazy, přesto se je vláda rozhodla na tři týdny uzavřít. Kabinet by měl nejpozději do konce týdne představit program záchrany gastronomického odvětví, včetně pomoci dodavatelům. V ohrožení je 200 000 pracovních míst, sdělil dnes ČTK Prouza.

    Podnikatelům v gastronomii by podle Prouzy pomohlo zrušení odvodů sociálního pojištění a automatický odklad daňových plateb. Dále by jim měly být kompenzovány fixní náklady za jednotlivé provozovny, jako je nájemné nebo energie. Zásadní je také převzetí nákladů na zaměstnance, které vládní opatření připraví o práci. Vláda by měla současně představit plán restartu a modernizace celého sektoru, až se situace začne zlepšovat, uvedl Prouza. Zapomenout se při podpoře odvětví podle něj nesmí na dodavatele, kteří kvůli omezením vlády ze dne na den ztratili možnost podnikat stejně jako restaurace a hospody.

  • Expert: Pokud by se ekonomika zastavila, stát už nebude mít peníze

    „Z opatření je znát, že při něm vláda hledala rovnováhu mezi účinností a snahou nepoškodit ekonomiku příliš. Samozřejmě ale restrikce těžce dopadnou na zavřené restaurace. Hrozí také, že mnoho rodičů bude muset zůstat doma s dětmi z prvního stupně základní školy a tito lidé pak budou chybět v práci. To může omezit nebo dokonce i zastavit výrobu či provoz služeb,“ hodnotí nová vládní opatření expert na poradenství firmám v krizi Petr Smutný z PwC.

    Podle něj se na jaře draze koupený čas promarnil. „I když se už mluví o kompenzacích pro podniky, tak je jasné, že kdyby si situace nakonec přeci jen vyžádala zastavení ekonomiky, jako tomu bylo na jaře, stát už na řešení nebude mít peníze,“ dodal Smutný.

  • Praktická výuka bude na středních školách zakázána

    Na středních školách bude nově od středy zakázána i prezenční praktická výuka, jež se mohla dosud konat. Na vysokých školách se budou moci konat pouze zkoušky s účastí do deseti osob. Výjimku ze zákazu fyzické přítomnosti na vysoké škole budou mít studenti účastnící se klinické a praktické výuky a praxe v oborech všeobecné lékařství, zubní lékařství, farmacie a dalších zdravotnických studijních programech. A ti, kteří vykonávají pedagogickou praxi v mateřských, na základních a středních školách. Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr školství Robert Plaga (ANO).

    Od středy nebudou také smět být na kolejích ubytovaní studenti, kteří mají jiné bydliště v České republice. Výjimku mají studenti s vládou nařízenou pracovní povinností nebo studenti zmíněných oborů. Vláda také zakázala poskytování ubytování žákům a studentům v domovech mládeže a internátech. Zakázány budou také školy v přírodě.

  • V nemocnicích budou pomáhat medici i budoucí farmaceuti

    V nemocnicích personálně oslabených kvůli epidemii koronaviru by mělo podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (Za ANO) pomáhat až 2 400 mediků čtvrtých a pátých ročníků a studenti absolventských ročníků dalších profesí, například budoucí farmaceuti či zubaři.

    „Zaktivovali jsme naše mediky a studenty zdravotnického profilu,“ řekl Prymula na tiskové konferenci po zasedání vlády, které rozhodlo o dalším zostření proti šíření epidemie. Uvedl, že pracovat budou napříč zdravotnictvím medikové čtvrtého a pátého ročníku, protože šestý ročník už se zapojil do boje s epidemií na jaře a nyní se končící studenti musí soustředit na závěr studia.

  • Kompenzace budou, slíbil Babiš

    Vláda od středy uzavře provozovny restaurací s výjimkou venkovního výdeje i další aktivity. Podle premiéra Babiše ale vláda plánuje kompenzace pro postižené sektory. „Budeme kompenzovat všechny sektory – restaurace, kulturu, sport, fitness centra, bazény. Pan ministr Havlíček o tom vede už pár dní debatu. Na stole jsou konkrétní dohody,“ řekl po jednání vlády Andrej Babiš.

    „Nemáme rok ani měsíc na rozhodování. To, že budeme mít dva tři dny nižší hodnoty, nás nesmí uchlácholit,“ obhajoval nová opatření ministr zdravotnictví Roman Prymula, podle kterého nebylo možné s opatřeními otálet. Ta v pondělí oznámená by se ale podle Prymuly neměla v následujících dnech měnit.

  • Reprodukční číslo musí klesnout pod 0,8. Pak se zmírní opatření

    Pokud se průměrné reprodukční číslo za týden sníží na hodnotu 0,8, budou dnes přijatá opatření zmírněná. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Reprodukční číslo udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Pokud je menší než 1, epidemie postupně slábne. V pátek ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) uvedl, že reprodukční číslo je 1,5.

    „Máme jen jeden pokus, který musí být úspěšný, abychom jako národ i tentokrát epidemii zvládli,“ řekl premiér. Podle něj se dnes přijatá opatření, tedy uzavření restaurací, škol, omezení shromažďování na šest osob a nošení roušek na zastávkách MHD, mohou zrušit, pokud se sedmidenní průměr reprodukčního čísla výrazně sníží.

  • Vláda zavřela restaurace. Mohou mít jen výdejní okénko

    „Byl zakázán provoz restaurací, umožněno bude jen výdejní okénko tak, aby restaurace mohly fungovat i v tomto režimu. Výdejní okénko může fungovat do dvaceti hodin,“ řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Roman Prymula. Opatření by měla být účinná od půlnoci 14. října do 3. listopadu.

    Nové opatření by podle Romana Prymuly mělo dramaticky snížit kontakty a eliminovat nárůst nakažených. Jedinou výjimkou jsou podle ministra hotelové restaurace, které budou otevřeny v omezeném režimu pro hotelové hosty.

    Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák přitom v pondělí po zasedání tripartity uvedl, že premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr Prymula ubezpečili, že k úplnému zavření restaurací nedojde.

  • Roušky venku povinné nebudou. Výjimkou jsou zastávky MHD

    Od středy bude v Česku povinné nosit roušky na zastávkách veřejné dopravy, tedy na jejich nástupištích, v přístřešcích a čekárnách. Po dnešním mimořádném zasedání vlády o tom na svém twitterovém účtu informoval ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Opatření proti šíření nemoci covid-19 platí zatím do 3. listopadu, kdy má skončit nouzový stav.

    V celé republice platí platí povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov od 10. září. Chránit si ústa a nos je nutné při cestách hromadnou dopravou nebo návštěvách úřadů a zdravotnických a sociálních zařízení.

  • Do práce, na nákup a domů, doporučuje Hamáček

    „Kdybychom neudělali nic, hrozí nám nekontrolované šíření viru. To si nemůžeme dovolit,“ řekl po pondělním jednání vlády vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček, který předsedá Ústřednímu krizovému štábu. Dodržování nových opatření bude kontrolovat policie, podle Hamáčka ale opatření nemohou být založena na represi.

    Nejlepší by podle předsedy ČSSD bylo respektovat podobné nastavení jako na jaře: „Jít do práce, pokud je to třeba. Jít si nakoupit, jinak zůstat doma. Říkali jsme to na jaře, zafungovalo to a věřím, že to zafunguje i na podzim,“ dodal Hamáček.

  • Vláda omezí shromažďování. Na veřejnosti zakáže pít alkohol

    Od středy se omezí shromažďování na 6 osob. Vláda schválila i zákaz konzumace alkoholu na veřejných místech, oznámil na Twitteru ministr zdravotnictví Roman Prymula.

    Foto: twitter.com/profesorPrymula

    Twitter Romana Prymuly.

  • Školy přejdou na distanční výuku

    Školy s výjimkou mateřských škol přejdou od půlnoci 14. 10. na distanční výuku, oznámil na Twitteru ministr zdravotnictví Roman Prymula. Znovu by se měly otevřít 2. listopadu.

    Ošetřovné by podle premiéra Babiše mělo zůstat na 60 % vyměřovacího základu a činit by mělo nejméně 400 korun denně.

    Podle ministra školství Roberta Plagy bude zakázána přítomnost žáků na půdě škol s výjimkou některých praktických předmětů a zkoušek. Zakazuje se i ubytování studentů na kolejích v případě, že mají ubytování jinde v ČR. Výjimkou budou studenti některých praktických předmětů vybraných oborů vysokých škol a ti s vládou nařízenou pracovní povinností.

    Foto: twitter.com/profesorPrymula

    Twitter Romana Prymuly.

  • Lůžek s intenzivní péčí pro covid pacienty je zatím dostatek

    V nemocnicích v Česku je z lůžek na anesteziologicko-resuscitačních odděleních (ARO) a jednotkách intenzivní péče (JIP) volná čtvrtina, z lůžek s kyslíkem je volná téměř třetina a přístrojů ECMO k zajištění mimotělního oběhu je volných 86 procent. Ministerstvo zdravotnictví dnes údaje k 11. říjnu zveřejnilo na webu, kde publikuje čísla o šíření koronaviru. Kapacita by měla pro pacienty s nemocí covid-19 zatím stačit, uvedl předseda České společnosti anestezie, resuscitace a intenzivní péče Vladimír Černý.

    Plicních ventilátorů bylo k neděli volných zhruba polovina z 1814, lůžek s kyslíkem bylo k dispozici 32 procent z 23 993, přístrojů ECMO pro nejtěžší případy selhání plic bylo volných 63 ze 73. Na ARO a JIP bylo možné obsadit 1018 lůžek z celkových 4012, přístrojů CRRT k náhradě funkce ledvin bylo volných 229 z 315.

  • Sociální služby omezí provoz. Někde bude i zákaz vycházení

    Sociální služby omezí svůj provoz. Poskytovat se bude jen nezbytná péče. Do zařízení, kde bude chybět personál, nastoupí studenti sociálních oborů středních, vyšších odborných a vysokých škol. V domovech pro seniory či pacienty s demencemi se zavede zákaz vycházení. Klienti, za nimiž pečovatelé docházejí domů, budou muset mít roušku, respirátor či jinou ochranu nosu a úst. Rozhodla o tom vláda. ČTK to sdělilo tiskové oddělení Ministerstva práce a sociálních věcí. Od kdy opatření platí, neupřesnilo. Česko je od 5. října v nouzovém stavu. Kabinet ho vyhlásil na 30 dnů.

  • Někteří invalidní důchodci i děti s postižením dostanou od státu roušky

    Část invalidních důchodců a děti s průkazem postižených dostanou do schránek pět roušek a respirátor. Doručí jim je Česká pošta. Schválila to dnes vláda. Na Twitteru to oznámila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podle jejího vyjádření by ochranné pomůcky mělo dostat asi 185 000 lidí.

  • Ministr zdravotnicví Roman Prymula zrušil projev k národu

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) měl v pondělí večer vystoupit v televizním projevu k aktuálnímu vývoji situace kolem šíření nemoci covid-19. Projev byl na poslední chvíli zrušen. Redakci to potvrdila ČTK, která zajišťovala přenos projevu pro zpravodajské servery.

  • V Praze kvůli koronaviru omezí autobusovou dopravu

    Pražský dopravní podnik omezí od soboty provoz 35 autobusových linek. Důvodem jsou koronavirová opatření a s nimi spojený menší zájem cestujících o MHD ve večerních a nočních hodinách. Vybrané autobusy taky budou jezdit jen do 22:00. ČTK to dnes sdělila mluvčí dopravního podniku Hana Pohanová.

    „Vytíženost všech linek pražské MHD od září kontinuálně klesá s tím, jak se v ČR zhoršuje epidemická situace a postupně jsou zaváděna nová omezení, která mají zabránit šíření covidu-19,“ uvedla mluvčí. Provoz restaurací a barů končí ve 20:00, zrušeny jsou kulturní a sportovní akce. Vytíženost spojů po dvacáté hodině v Praze tak klesla v průměru o 60 procent.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy