Hlavní obsah

V nejhorším případě nula. Utratím méně vašich peněz, než vyberu, slíbil Babiš

 

Reklama

Ministr financí oznámil, že letos stát utratí možná méně, než kolik vybere od daňových poplatníků.

Článek

V sobotu vyhrál krajské volby, v neděli dostal cenu pro nejlepšího ministra financí a v úterý v Lucemburku oznámil, že letošní státní rozpočet skončí s nulou, možná v přebytku: Neboli, že stát letos utratí méně peněz, než vybere od daňových poplatníků.

Babiš to řekl během jednání ministrů financí zemí Evropské unie v Lucemburku.

Ke splnění tohoto výroku je blízko, protože mu nahrávají okolnosti. Ke konci září stoupl přebytek rozpočtu na 82,3 miliardy korun a výkon ekonomiky se stále drží na nadprůměrných hodnotách. To znamená, že poplatníci všech druhů daní posílají Babišovi do rozpočtu víc, než se čekalo v době, kdy byl rozpočet schvalován loni sněmovnou.

V letošním roce má „správně" schodek dosáhnout 70 miliard korun. „Očekávám minimálně nulu, možná přebytek. A snížíme dluh," odhaduje Babiš. Chce dostat Českou republiku mezi pět nejméně zadlužených zemí v Evropě.

Státní rozpočet 2014 - 2017

Rok 2017 - připravovaný deficit 60,0 mld., sestavuje ministr financí Andrej Babiš

Rok 2016 - schválený deficit 70,0 mld. Kč (odhad salda: 0), sestavil ministr financí Andrej Babiš

Rok 2015 - schválený deficit 100,0 mld. Kč (skutečné saldo: -62,8 mld. Kč), sestavil ministr financí Andrej Babiš

Rok 2014 - schválený deficit 112,0 mld. Kč (skutečné saldo: -77,8 mld. Kč), sestavil ministr financí Jan Fischer

Do Sněmovny už dopravil návrh rozpočtu pro příští rok - a navzdory tomu, jak dobře se vyvíjí ekonomika, počítá v něm opět se schodkem ve výši 60 miliard korun, což mu mnozí ekonomičtí experti vyčítají jako opatrnictví nebo alibismus.

Babiš to svádí na ostatní. „To je koaliční návrh. Kdybych o tom rozhodoval sám, tak bude vyrovnaný. Já jsem bojoval s představiteli ČSSD a KDU-ČSL, kteří navrhovali 85 miliard, takže nakonec jsem rád, že jsem to ustál na 60 miliardách," řekl.

Reklama

Doporučované