Hlavní obsah

V nejisté brexitové době jsou Britové vděční za kotvu: svou monarchii. Těší se extrémní popularitě

Britská monarchie je na vrcholu popularity, odpůrci se ale stále ozývají.Video: AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zatímco se britská politická scéna utápí v nejistotě kvůli brexitovým vyjednáváním, královská rodina je opět na vrcholu popularity. Přesto se čas od času ozývají hlasy odpůrců. Naposledy při páteční svatbě princezny Eugenie. Výdaje spojené s královskou veselkou platí zčásti daňoví poplatníci. Někteří Britové ale financování svateb takzvaných „menších royalů” odmítají a sepsali i petici.

Článek

Současné statistiky mluví jasně ve prospěch britské monarchie. Konkrétně 77 % Britů je podle údajů serveru The Statistic Portal pro zachování nynější formy vlády ve Spojeném království. Oproti bouřlivým devadesátým letům, kdy královskou rodinou otřáslo několik tragédií a skandálů, počínaje rozvody dětí královny Alžběty a konče smrtí princezny Diany, zažívá nyní královská rodina zlaté časy.

Za hlavní důvod nevídané popularity královské rodiny je často označovaná mladá generace v čele s bratry Williamem a Harrym. Obrovské nadšení mezi veřejností vyvolala květnová svatba prince Harryho s americkou herečkou Meghan Markleovou. K televizním obrazovkám tehdy usedlo na tři miliardy lidí po celém světě a městečko Windsor, kde se svatba konala, bylo přeplněné fanoušky a turisty.

Vše, co vás zajímá o britské královské rodině, v Mapě Jiřího Hoška.Video: Hošek, Seznam Zprávy

Dlouhodobě ke stabilitě britské monarchie přispívá sama královna Alžběta. „Královna a její manžel vévoda z Edinburghu jsou určitou kotvou, vzorem pro Brity. Mají se rádi, on se o ni vždycky dobře stará, když se objeví někde na veřejnosti... Britové si z nich berou příklad a domnívám se, že je to správné,” říká redaktor BBC a spolupracovník Českého rozhlasu Milan Kocourek.

Eugenie stála královskou pokladnu příliš, ozývají se kritici

Přestože královská rodina zažívá zlaté časy, najdou se i lidé, kteří některé aktivity jejích členů kritizují. Naposledy vzbudila negativní emoce páteční veselka princezny Eugenie, vnučky královny Alžběty. Náklady na královské svatby se částečně hradí z peněz daňových poplatníků.

Princezna Eugenie je až devátou v nástupnické linii na trůn a někteří Britové proto nechtějí za takové svatby platit. Internetovou petici, vytvořenou skupinou odpůrců monarchie Republic, podepsalo téměř 50 tisíc lidí. „Myslím, že je to neuvěřitelně pošetilé. Tohle je druhá královská svatba v letošním roce. Hájím její (princeznino) právo utratit peníze za co chce, může mít obrovskou svatbu, když chce, ale pouze v případě, že za ni sama zaplatí,” řekla pro agenturu AP místopředsedkyně skupiny Republic Dani Beckettová a poukázala na problém s bezdomovci na ulicích Windsoru, kteří se museli kvůli svatbě vzdálit mimo centrum.

„Je tady reálné ohrožení, že by mohla páteční svatba dlouhodobě poškodit královskou rodinu,” napsal britský deník The Independent na svém webu s odkazem na antimonarchistickou skupinu.

Svatby monarchii vydělávají

Že by mohly hlasy odpůrců monarchie, v souvislosti se svatbou princezny Eugenie, ohrozit postavení britské monarchie, označil publicista a londýnský korespondent Českého rozhlasu Jan Jůn za spekulativní. Královské svatby jsou podle něj především významným zdrojem peněz do státní pokladny. Náklady vynaložené na bezpečnost, které se hradí z daní poplatníků, se do britské ekonomiky vrátí zpět. Podle webu vox.com se tak stane i v případě svatby princezny Eugenie a jejího manžela Jacka Brooksbanka. „Náklady na bezpečnost mohou znít jako spousta peněz, ale pro britskou ekonomiku to má neuvěřitelnou návratnost investic,” řekl pro ABC News svatební expert Hamish Shephard.

A jaké jsou vyhlídky britské monarchie do budoucna? „60 % Britů se domnívá, že Británie bude mít monarchii ještě za 100 let... Po smrti královny téměř jistě nastoupí na trůn Charles. Tam je podpora pro něj dost velká,” říká Kocourek.

Nad otázkou, co se stane po smrti královny Alžběty, se zatím vedou pouze spekulace. Co skutečně nastane, až nejdéle vládnoucí britská panovnice zemře, se ukáže až ve chvíli, kdy k tomu skutečně dojde. Pozornost veřejnosti se nyní soustředí hlavně směrem ke královskému páru vévody a vévodkyně ze Sussexu, který na jaře očekává prvního potomka. Podle odborníků má právě v mladé a otevřenější generaci britská monarchie naději na dlouhou budoucnost.

Reklama

Doporučované