Hlavní obsah

V největším ruském zlatém dole vypukla epidemie

Svět bez obalu: V největším ruském zlatém dole vypukla koronavirová epidemie. Situaci tam řeší armáda.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Ve zlatém dole Olympiada, který leží v Krasnojarsku na Dálném východě, onemocnělo covid-19 už více než 1200 lidí. Na místo byla nasazena ruská armáda.

Článek

Epidemie koronaviru vypukla v dole Olympiada před několika dny. Na místě zasahují stovky vojáků, vyrostla tu polní nemocnice. Podle uniklé telefonní konverzace mezi vedením dolu lze očekávat, že se situace bude dál zhoršovat

„Chlapci, musíte si uvědomit, že nikdo nezůstane zdravý. Každý onemocní. Protože kontakt pracovníků je tak velký, že se s tím nedá nic dělat. Jediná věc je chránit sám sebe, jak je to jen možné, aby člověk dostal co nejmenší dávku viru, a s tím si pak nějak poradit. Ti, kteří dostanou větší dávku, ti, kteří mají slabý imunitní systém, tak na tom budou okamžitě velmi špatně,“ říká v telefonátu jeden ze členů vedení společnosti.

Amatérské záběry ukazují přeplněné provizorní oddělení pro nemocné v nedaleké vesnici. Oddělení bylo vytvořeno ze sportovní haly. Podobně byly využity i další budovy. Nikdo přesně neví, jak s nemocnými nakládat, vzniká chaos.

Jak se můžete přesvědčit v úvodním videu, jeden ze zaměstnanců dolů se ptá lékaře: „Je toto křídlo pro pacienty negativní na covid-19?“

„Já nevím. Tento člověk je pozitivní. Podívejte,“ odpovídá jiný. „A tento muž je negativní. Podívejte - pozitivní osoba teď stojí přímo tady s námi.“

„Dejte, prosím, pryč tu kameru,“ reaguje lékařka.

Důl Olympiada má 6000 zaměstnanců a i přes nákazu se v něm nadále pracuje. Majitelem dolu je společnost PJAC Polyus, jejíž více než polovina těžby zlata pochází právě odtud, od Krasnojarsku. Vedení firmy tvrdí, že se na pandemii koronaviru začali připravovat už v březnu.

„První věc, kterou jsme udělali, bylo, že jsme se systematicky vybavili laboratořemi na testování a jejich provoz přizpůsobili tak, aby v nich mohli být testováni dělníci ze všech směn,“ popsal pro Rádio Svobodná Evropa zástupce vedení společnosti.

Jenže pracovníci novinářům dolu sdělili, že byli posláni do karantény do uzavřených budov s infikovanými kolegy, ačkoliv neměli žádné symptomy, nebo jejich testy dokonce vyšly negativní.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované