Hlavní obsah

V Němčičkách odstavili sněžná děla, takže sezona skončila, aniž začala

Foto: Getty Images

Sníh byl sice všude, ale vleky většinou nejezdily, podobně jako tato auta.

Reklama

V lyžařském areálu v Němčičkách na Břeclavsku dnes skončila sezona, která ani nezačala. Provozovatelé areálu přestali doufat, že by se vlek letos ještě mohl rozjet, sněžná děla pro letošek utichla.

Článek

V Němčičkách na Břeclavsku, stejně jako v jiných areálech po celé zemi, byla zimní sezona z důvodu opatření vlády prachbídná. „Děla jsme sklidili, odklidili jsme i prodlužovací kabely, z techniky je to v podstatě vše. Kdyby nám někdo dopředu řekl, že v sezoně nebudeme fungovat, ani bychom nic nechystali. Aspoň bychom si ušetřili práci. Takhle jsme několik dní v prosinci a lednu i zasněžovali, stále jsme věřili, že budeme moci vlek spustit,“ uvedl správce areálu Jaroslav Stávek.

V Němčičkách je na svahu položený umělý povrch, který umožňuje lyžovat i za nepříznivých klimatických podmínek. Sklízet jej budou v dubnu. Areál přes zimu obvykle vydělává nejen na sebe, ale i na letní provoz koupaliště. Výdělkem se pokrývají také mzdy devíti zaměstnanců, a to i v měsících, kdy je méně práce, tedy v dubnu, květnu a v červnu. Otázkou podle Stávka je, jak tomu bude letos. Počítá se s tím, že v Němčičkách dostanou od státu kompenzace.

V areálu také na svah rozhrnuli sníh, který měli připravený na hromadách. Sice neposlouží lyžařům, ale aspoň dětem k jízdě na bobech. I přes oblevu by mohl na svahu vydržet přes týden. V kraji budou příští týden jarní prázdniny, děti by si tak mohly ještě užít radovánek.

Lyžařské areály jsou z nařízení vlády uzavřeny. Na jihu Moravy se letos vleky nerozjely, v době, kdy areály mohly být otevřeny, k tomu na jihu Moravy nebyly vhodné klimatické podmínky. Zalyžovat si lidé v kraji nyní mohou jen v Olešnici na Blanensku, kde je od minulého týdne vyváží na svah rolba.

Reklama

Související témata:

Doporučované