Hlavní obsah

V německém rychlovlaku ICE pobodal muž cestující, tři byli vážně zraněni

Foto: Profimedia.cz

Německý rychlovlak ICE (ilustrační snímek).

Reklama

aktualizováno •

Policie útočníka zadržela. Šlo o sedmadvacetiletého Syřana, jehož motivy nejsou známy. Podle deníku Bild žil muž v Německu od roku 2014 a trpěl psychickými problémy.

Článek

V německém rychlovlaku ICE z Řezna do Norimberka pobodal v sobotu dopoledne muž cestující, policie ho na místě zatkla. Provoz na trati byl přerušen, souprava byla odstavena v bavorské obci Seubersdorf, záchranáři evakuovaly zhruba dvě stovky cestujících, uvedla agentura DPA.

Útočník byl zatčen, policie později uvedla, že hrozba je zažehnána. Policejní mluvčí podle webu Deutsche Welle uvedl, že podrobnosti útoku jsou nejasné, ale že policie obdržela telefonát kolem 9:20 SEČ.

Policie v Horní Falci sdělila, že v 9:00 dostala zprávu o „útoku v ICE na cestující“ a že krátce nato byl zatčen muž. Mluvčí Červeného kříže následně stanici BR řekl, že při incidentu byli těžce zraněni tři lidé. Podle zdroje z bezpečnostních složek, na nějž se odkazuje agentura DPA, není žádná z obětí v ohrožení života.

Bulvární deník Bild v souvislosti s pravděpodobným útočníkem píše o 27letém muži syrského původu, který vykazoval známky psychických problémů a ve vlaku volal o pomoc. Vyšetřovatelé podle listu zatím nepracují s terorismem jako možným motivem útoku.

„V Seubersdorfu probíhá rozsáhlá operace. V současné době obyvatelstvu nehrozí žádné nebezpečí! Naše operační středisko bylo kolem deváté hodiny ráno informováno, že má dojít k útokům na cestující v ICE. Krátce poté byl muž zatčen,“ stálo dopoledne na Twitteru místní policie.

Německý ministr vnitra Horst Seehofer podle agentury AP uvedl, že pozadí „strašného útoku je stále nejasné“ a „nyní se objasňuje“. Uvedl, že lidem v Seubersdorfu, obci ležící asi 473 kilometrů jižně od Berlína, nehrozí žádné „akutní nebezpečí“. „Doufám, že se zranění a ti, kteří byli svědky události, rychle a úplně zotaví,“ řekl Seehofer.

Reklama

Doporučované