Hlavní obsah

Útočníkem z Trevíru je německý občan. Při zatýkání kladl odpor

Foto: Profimedia.cz

Policie okolí pěší zóny uzavřela.

Reklama

aktualizováno •

Ve městě Trevír (Trier) na západě Německa vjelo dnes auto na pěší zónu. Policie potvrdila, že zemřelo pět lidí včetně devítiměsíčního dítěte. Dosavadní vyšetřování neukázalo, že by čin měl politický nebo náboženský motiv.

Článek

Řidiče policisté zadrželi. „Máme na pěší zóně několik zraněných, které porazilo auto. Auto jsme zajistili, řidiče zadrželi,“ uvedla trevírská policie na Twitteru. Místní list Trierischer Volksfreund s odvoláním na televizní zprávy napsal, že čin si vyžádal čtyři mrtvé, policie následně uvedla, že se počet obětí zvýšil na pět. Oběťmi jsou devítiměsíční dítě, ženy ve věku 73 a 25 let a 45letý muž, sdělil zástupce šéfa policie v Trevíru Franz-Dieter Ankner. Totožnost páté oběti je zatím neznámá.

Další čtyři lidé utrpěli těžká zranění, pět osob zranění vážná a šest lehká. Policie vyzvala občany, aby nesdíleli na sociálních sítích fotografie a videa z místa činu. Místním už podle vyjádření policie nehrozí žádné nebezpečí, přesto by se lidé ale měli místu činu vyhýbat. Oblast poblíž Trevírského dómu a římské brány Porta Nigra, které jsou na seznamu památek UNESCO, policisté po incidentu uzavřeli a nad městem kroužily vrtulníky, informoval Trierischer Volksfreund.

Mluvčí policie v Trevíru Uwe Konz řekl deníku Bild, že automobil řídil 51letý německý občan. Příslušný státní zástupce řekl, že řidič byl opilý a patrně má čistý trestní rejstřík. Muž měl podle policie 1,4 promile alkoholu v krvi. Policejní mluvčí také uvedl, že řidič při zadržení kladl odpor. Policie podle Bildu předpokládá, že jednal sám, auto mělo pěší zónou projet zhruba kilometr. Starosta města Wolfram Leibe prohlásil, že jde o „čin spáchaný v amoku“, někteří lidé jsou pak podle něj v nemocnici s vážnými zraněními. Čin ho podle jeho slov šokoval. „Takové obrázky vídáme docela často v televizi a myslíme si, že u nás se to stát nemůže,“ řekl.

K události už se prostřednictvím svého mluvčího vyjádřila i německá kancléřka Angela Merkelová. „To, co se stalo v Trevíru, je šokující. Naše myšlenky jsou s příbuznými obětí, s mnoha zraněnými a se všemi těmi, kteří jsou nyní ve službě, aby se starali o zraněné,“ uvedl mluvčí spolkové vlády Steffen Seibert. Do Trevíru už se vydala premiérka spolkové země Porýní-Falc Malu Dreyerová. Trevírská radnice uvedla, že ve středu v 10:00 se u Porta Nigra uskuteční pietní akce.

Reklama

Související témata:

Doporučované