Hlavní obsah

V Německu havaroval autobus s českými turisty, čtrnáct zraněných

Foto: ČTK/imago stock&people/Fotostand / Reiss via www.imago-images.de, ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

K nehodě došlo na dálnici A93 v Bavorsku. V autobuse podle německých médií jelo 37 Čechů.

Článek

V Německu dnes ráno havaroval autobus s českými turisty, kteří se vraceli z Itálie do České republiky. Při neštěstí podle posledních informací utrpělo zranění čtrnáct lidí, z toho čtyři těžká, řekl ČTK mluvčí dolnobavorské policie. O život nikdo nepřišel.

Zájezd vypravila cestovní kancelář Čedok, která uvedla, že podle jejích informací jsou zranění cestujících vesměs lehká. Příčina nehody zatím není jasná, podle generální konzulky v Mnichově ji mohl způsobit mikrospánek řidiče. Policie tuto verzi ale zatím odmítla potvrdit.

Nehoda se stala ráno na dálnici A93 v dolnobavorském okrese Kelheim, jižně od města Řezno. Odpoledne mluvčí dolnobavorské policie Johann Lankes ČTK řekl, že podle aktuálních informací je zraněných 14. „Deset osob utrpělo lehká zranění a z nemocnice je už propustili. Čtyři osoby utrpěly těžká zranění,“ řekl mluvčí. Podle něj je běžné, že je situace na místě nehody nepřehledná, a bilance zraněných se tak může časem měnit. Těžké zranění podle policie utrpěly dvě ženy ve věku 21 a 47 let a dva muži ve věku 48 a 52 let.

Čedok, který výpravu do Itálie organizoval, v tiskové zprávě napsal, že při nehodě bylo v autobusu 34 českých turistů. Podle policie bylo v autobusu celkem 36 lidí. Turisté, kteří nehodu přečkali bez zranění, nyní podle Čedoku čekají na blízké hasičské stanici na náhradní autobus, který je převeze do Česka. Lidé by podle českého Ministerstva zahraničí měli být nejpozději v neděli doma.

Ministerstvo zahraničí také na Twitteru uvedlo, že konzulát v Mnichově je v kontaktu s německými úřady a je připravený poskytnout pomoc.

Příčina neštěstí zatím podle mluvčího dolnobavorské policie není známa. Na místě začalo vyšetřování. Na nehodě se podle něj nepodílelo žádné jiné vozidlo. Autobus sjel z krajnice a převrátil se na bok poté, co se rozkymácel při sjezdu z dálnice A93 na silnici B15.

Generální konzulka ČR v Mnichově Kristina Larischová Českému rozhlasu Radiožurnálu řekla, že příčinou nehody mohl být mikrospánek řidiče. „Řidič sjel z dálnice v pravotočivé zatáčce a autobus se převrátil na bok,“ uvedla. „Díky spolupráci bavorsko-českého centra v oblasti policejních zásahů byly přivolány i naše policejní síly a dostaly také tlumočníka,“ doplnila Larischová.

Reklama

Související témata:

Doporučované