Hlavní obsah

V Německu je 24 tisíc extremistů a přibývá rasově motivovaného násilí, varuje zpravodajská služba

V Německu přibývá případů rasově motivovaného násilí, píše se ve výroční zprávě zpravodajské služby.

Reklama

V Německu stoupá násilí spojené s ultrapravicovým smýšlením. Podle výroční zprávy o ochraně demokratických hodnot je v zemi téměř 13 tisíc násilných extremistů.

Článek

Německo hlásí rapidní nárůst extremistických násilných činů. Jen za minulý rok bylo evidováno asi 48 násilných činů, z toho šest rasově orientovaných pokusů o vraždu.

V zemi funguje zpravodajská služba, která monitoruje mimoústavní aktivity. Podle nich je v Německu okolo 24 tisíc extremistů, z toho 12 700 lidí, kteří jsou klasifikováni jako násilníci.

V sobotu prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová, že stát musí začít bojovat s ultrapravicovým extremismem. Řekla, že vláda musí tyto hrozby brát velmi vážně a že se pravicový extremismus v Německu musí řešit bez jakéhokoliv tabu.

Reagovala tak na vraždu politika Waltera Lübckeho, která se udála na začátku června.

Politik Walter Lübcke byl zastřelen na terase svého domu. Na místě činu policisté nalezli DNA a vystopovali tak útočníka. Tím byl Sephan E., který byl známým pravicovým radikálem už od 80. let.

Report zpravodajské služby také mimo jiné upozorňuje na násilí motivované antisemitismem. Varuje, že v rámci extremistických skupin narůstá případů veřejných urážek, vyhrožování, padělání dokumentů nebo nelegálního držení zbraní.

Reklama

Související témata:

Doporučované