Hlavní obsah

V Německu odhalili sochu Marxe darovanou od Číny. Na protestním pochodu vystoupil i Klaus

Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

K příležitosti oslav 200. narozenin Karla Marxe odhalilo německé město Trevír jeho nadživotní sochu. Tu městu darovala komunistická Čína. Odhalení provázely protikomunistické protesty, jichž se účastil i Václav Klaus starší. V trevírské bazilice pak o Marxovi hovořil Jean-Claude Juncker.

Článek

Socha Karla Marxe v nadživotní velikosti byla v sobotu po poledni odhalena v Trevíru na západě Německa, kde se tento filozof a teoretik komunismu přesně před 200 lety narodil. Téměř čtyřapůlmetrové dílo, které městu darovala Čína, přitahuje značnou pozornost a budí velké kontroverze.

Odhalení monumentu, jenž váží 2,3 tuny, přihlíželo v historickém centru Trevíru mnoho stovek lidí, kteří opakovaně tleskali projevům politiků. Během proslovů se ale zároveň prakticky nepřetržitě ozýval pískot skupiny protestujících, kteří skandováním upozorňovali na to, že si komunismus vyžádal nesčetné miliony životů.

Městem, v němž na pořádek dohlíží řada policistů, také dopoledne prošel tichý pochod za oběti komunismu.

Socha slavného čínského umělce Wu Wej-šana měla původně i s podstavcem měřit 6,3 metru, ale to se ukázalo jako příliš. Trevír se proto s autorem dohodl, že dílo bude o něco menší. Město se také rozhodlo, že poblíž sochy instaluje informační tabulku, která Marxe, jeho dílo a vliv zařadí do historických souvislostí.

Ani to ale neobměkčilo kritiky, jimž vadí i to, že Trevír přijal dar autoritářského režimu. Socha proto byla po cestě z Číny uložena na neznámém místě a později nepřetržitě střežena bezpečnostní službou. Po sobotním odhalení už ale bude bez dozoru.

Při příležitosti 200. narozenin Marxe měl v Číně proslov prezident Si Ťin-pching. Ten Marxe označil za nejvlivnějšího myslitele dějin.

Marx za zločiny komunismu nemůže, řekl Juncker

Proslov v západoněmeckém Trevíru měl v místní bazilice také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. "Karla Marxe je třeba chápat v kontextu jeho doby," uvedl Juncker ve svém projevu.

"Za to, že jeho pozdější následovníci použili hodnoty, které formuloval, a slova, která k popisu těchto hodnot nalezl, jako zbraně proti jiným, nelze povolávat k zodpovědnosti Karla Marxe," dodal předseda Evropské komise, který pochází z politického tábora křesťanských demokratů. Odhalení čínské sochy, která zpodobňuje Marxe s vykročenou levou nohou a s výtiskem Kapitálu v ruce, se však nezúčastnil.

Nejsilnější německá opoziční strana Alternativa pro Německo (AfD) odhalení Marxovy sochy odsoudila. Ke kritice se připojil také bývalý český prezident Václav Klaus, který v projevu na protestní akci AfD řekl, že řada Němců i Čechů vnímá vztyčení sochy jako výsměch dějinám a obětem režimů, které vznikly na základě Marxova učení.

Za velkého myslitele jej naopak považuje německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Uvedl to při pódiové diskuzi tento čtvrtek v berlínském zámku Bellevue. Marxe však podle něj nelze oddělovat od marxismu a jeho dílo od důsledků působení. "My Němci bychom neměli Marxe vynášet do nebes ani ho vymazávat z našich dějin. Nemusíme se Marxe bát, ale ani mu stavět sochy," konstatoval Steinmeier.

Reklama

Doporučované