Hlavní obsah

V Německu poprvé vychází videohra s necenzurovaným hákovým křížem

Wolfenstein: Youngblood bude první hrou s nacistickou tematikou, která vyjde v Německu bez cenzury.Video: David Krkoška, Reuters

 

Reklama

V Německu poprvé vyjde hra, která může obsahovat nacistické symboly a postavy. Umožnila to změna přísných pravidel, ke které došlo v minulém roce.

Článek

První hrou s nacistickými symboly, která v Německu může vyjít bez úprav, je chystané pokračování série Wolfenstein. Ve všech předchozích dílech hry musely být svastiky v německém vydání nahrazeny trojúhelníky a pozměněna byla i postava Adolfa Hitlera. Titul „vůdce” tak byl například nahrazen „kancléřem” a Hitler přišel i o svůj charakteristický knírek. Nová hra ale již může vyjít v originální podobě, v jaké ji pozná celý svět. Vývojářská firma hru pro jistotu připravila i s úpravami, jelikož nebylo jasné, zda budou v době vydání hry již nová pravidla v platnosti.

Německý zákon považuje symboly a gesta jako je svastika nebo nacistický pozdrav za „symboly protiústavních organizací” a jejich veřejné zobrazování je nelegální. Trestem za porušení zákona může být pokuta nebo až tříleté vězení. Výjimka platí ale například při použití pro vzdělávací nebo umělecké účely. Hákové kříže tak mohou být zobrazovány například ve filmu. Nově se tato výjimka vztahuje i na videohry. Oprávněnost použití ale bude posuzována případ od případu a některé hry tak mohou zákazu podléhat i nadále.

Nové epizody hry Wolfenstein se odehrávají v alternativní realitě, ve které třetí říše vyhrála druhou světovou válku. Nový díl s podtitulem Young Blood se má odehrávat v roce 1980 a vyjít má 26. července.

Reklama

Doporučované