Hlavní obsah
Online

Polsko oznámilo rekordní nárůst nakažených, nejvíc u hranic s Českem

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Koronavirem se ve světě nakazilo již více než 19,3 milionu lidí. Světové dění sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- V Německu třetí den za sebou přibyla více než tisícovka potvrzených případů infekce koronavirem.

- Polsko hlásí rekordní denní přírůstek nakažených, 843 případů je nejvíc od počátku epidemie. Koronavirus se šíří především ve Slezsku, které sousedí s Českem a které se potýká s šířením nákazy v uhelných dolech.

- Italská vláda do 7. září prodloužila nařízení týkající se nošení roušek. Povinnost zakrývat si nos a ústa bude nadále platit v uzavřených prostorách, v hromadných dopravních prostředcích i venku, pokud není možné dodržet společenský odstup alespoň jeden metr, napsala dnes agentura DPA.

- Počet lidí nakažených koronavirem v Africe překročil milion, uvádějí tiskové agentury. Podle odborníků jich je ale ve skutečnosti několikanásobně více, protože na kontinentu s 1,3 miliardy obyvatel se neprovádí dostatek testů.

Vývoj situace ve světě jsme sledovali také včera:

  • Havana se vrací do karantény, zavírají se bary i pláže

    Kubánská Havanu se vrací zpět do přísné karantény, uvádí The Guardian.Kvůli nárůstu počtu nových případů nákazy vláda nařídila opět uzavřít restaurace, bary nebo bazény, pozastavit veřejnou dopravu a uzavřít přístupy na pláže, informovala agentura Reuters. Během posledních dvou týdnů se čísla vrátila na dubnovou úroveň, ministerstvo zdravotnictví v sobotu ohlásilo 59 nových případů a uvedlo, že by situace mohla být „nekontrolovatelná“, kdyby úřady nekonaly rychle. „Jsme svědky vzniku nového ohniska, které ohrožuje celou naši populaci,“ uvedl kubánský ministr zdravotnictví José Angel Portal.

  • Alžírsko uvolňuje opatření, zkrátí se zákaz vycházení

    Severoafrická země zkrátí noční zákaz vycházení, znovu se otevřou větší mešity, restaurace, kavárny a pláže. Od 9. srpna přestane platit zákaz cestování mezi 29 provinciemi, od 15. srpna se pak otevřou mešity s kapacitou nad 1000 věřících, informuje agentura Reuters. Povinnost mít zakrytá ústa a nos nadále zůstává.

  • Ve Španělsku se zpřísňují kontroly diskoték, police rozdala přes 2000 pokut

    Malé pobřežní město Fuengirola poblíž Málagy na jižním pobřeží Španělska vysílá do nočních klubů, kde dochází k přenosu koronavirové nákazy mezi mladými lidmi, policii, uvádí The Guardian. „Kontroly dodržování opatření jsou nezbytné, je nutné, aby lidé opatření dodržovali,“ uvedl policista Jorge Moreno a dodal, že od 15. června policie vydala 2000 pokut za nedodržování předpisů. Speciální jednotka 24 policistů zajišťuje, aby jak pracovníci, tak i návštěvníci večírků dodržovali povinnost nosit roušky a udržovali vyžadované rozestupy.

  • Paříž zavádí roušky na náplavkách a tržištích

    Podél břehů Seiny, kanálu Canal St. Martin nebo na venkovních trzích, zde všude bude od pondělní šesté hodiny ranní povinné zakrytí úst a nosu, informuje deník The Guardian s odvoláním na pařížskou prefekturu. Nařízení platí pro všechna místa ve francouzské metropoli, kde je obtížné dodržovat sociální distanc.

  • Irsko hlásí dalších 174 případů nákazy

    Irsko ohlásilo v sobotu 174 nových případů nákazy covid-19 oproti pátečním 98, informuje The Guardian. Sobotní nárůst je pak více než trojnásobek průměru nových případů za poslední týden, který činil 58. Hlavní epidemiolog Ronan Glynn uvedl, že 118 nových případů je spojeno se třemi okresy - Kildare, Laois a Offaly - kde byla v pátek po nárůstu počtu případů znovu zavedena některá opatření.

  • Letoun přistál v Norsku v 00:00, cestující ale karanténa nemine

    Pasažéři letu z francouzského města Nice do Osla, který v norské metropoli přistál o páteční půlnoci, tedy v 00:00, povinné karanténě kvůli koronaviru neujdou. Informovala o tom dnes agentura DPA. Připomněla, že do desetidenní izolace musejí od páteční půlnoci všichni cestující z Francie, Monaka, Švýcarska a Česka kvůli nepříznivému vývoji epidemické situace v těchto zemích. Sto padesát osm pasažérů letu skandinávských aerolinií SAS podle deníku Dagbladet tleskalo, když se dozvědělo, že letoun dosedl na letiště Oslo-Gardermoen přesně o půlnoci. Přílet byl přitom plánován na sobotu 00:10, tedy deset minut poté, co povinná karanténa vstoupila v platnost, uvádí ČTK.

  • Německo varuje své občany před cestou do Bulharska a Rumunska

    Německé ministerstvo zahraničí vydalo varování před cestami do části Bulharska a Rumunska kvůli regionálnímu nárůstu případů nákazy koronavirem, uvádí The Guardian. Ministerstvo na svém webu informuje, že turisté by se měli vyhnout  cestování do bulharských oblastí Blagojevgrad, Dobrič a Varna. Varna na pobřeží Černého moře přitom patří mezi oblíbené turistické destinace. Úřad také vyzval cestovatele, aby se vyhnuli sedmi okresům v Rumunsku, většina z nich je na západu země. Lidé, kteří se z těchto oblastí vracejí do Německa, se musí podrobit povinnému testu na koronavirus.

  • Ukrajina zavírá přechody na Krym kvůli koronaviru

    Ukrajinská vláda dnes oznámila, že dočasně uzavře hraniční přechody na Krym s cílem zabránit dalšímu šíření koronaviru. Všechny tři přechody mezi Ukrajinou a Krymským poloostrovem, který Rusko anektovalo v roce 2014 a Ukrajina ho označuje za své okupované území, budou uzavřeny od 9. srpna do 30. srpna, citovala z prohlášení kyjevské vlády agentura Reuters. Vstup na území Krymského poloostrova bude povolen jen krymským rezidentům s ukrajinským občanstvím.

  • Lidé v Británii pochodují za lepší platy pro zdravotníky

    Stovky lidí dnes prošly Londýnem, aby daly najevo svou nespokojenost s výší platů a oceněním zdravotníků a dalších pracovníků první linie boje proti koronaviru, informuje The Guardian. Podobných pochodů se dnes po celé Británii konají podle deníku asi tři desítky. Vláda minulý týden oznámila navýšení mezd lékařů, zdravotní sestry a další zdravotní personál si ale finančně nepolepší.

  • Filipíny hlásí více než 4000 nově nakažených

    Podle agentury Reuters přibylo na Filipínách v sobotu celkem 4226 nových případů nákazy koronavirem za den a 41 lidí s virem zemřelo. Celkem v zemi evidují téměř 127 000 nakažených a více než 2000 úmrtí.

    Filipíny mají nejvyšší počet případů v jihovýchodní Asii a druhý nejvyšší počet úmrtí po Indonésii.

  • Ve Stuttgartu se protestovalo proti koronavirovým omezením

    V německém Stuttgartu dnes několik stovek lidí protestovalo proti omezením, která úřady zavedly v rámci boje proti šíření koronaviru. Informovala o tom agentura DPA. Demonstranti si přinesli transparenty s nápisy jako „S rouškou - beze mě“ či „Prokoukli jsme vás“ a skandovali „Svobodu, svobodu“. Na neděli je plánována demonstrace v Dortmundu, kde se očekává kolem 1500 lidí. Minulý víkend proti koronavirovým restrikcím protestovaly tisíce lidí v Berlíně.

  • Hotel na Kypru odhalil čtyři nakažené zaměstnance

    Celkem čtyři nakažené koronavirem eviduje nově Kypr mezi zaměstnanci hotelu Oasis v resortu Protaras, informovala o tom tamní média. Případy nákazy byly odhaleny během rutinního testování, které probíhalo kvůli náhlému nárůstu nakažených v zemi.

    Dosud Kypr eviduje 1222 případů nákazy a 19 úmrtí s covid-19.

  • Polsko hlásí rekordní počet nakažených, nejvíc u hranic s Českem

    Polsko oznámilo 843 nových případů nákazy koronavirem. Jde o nejvyšší denní přírůstek infekce od začátku epidemie. Za poslední dva týdny zaznamenalo Polsko denní rekord již posedmé. Informovala o tom agentura Reuters.

    Dohromady se v zemi s přibližně 38 miliony obyvatel od začátku epidemie potvrdila nákaza u 51.167 lidí, z nichž 1800 zemřelo. Koronavirus se šíří především ve Slezsku, které sousedí s Českem a které se potýká s šířením nákazy v uhelných dolech.

  • V Japonsku začala nezvykle poklidně sezona letních dovolených

    Nevídaně poklidně, bez obvyklých davů na nádražích a letištích, začala dnes v Japonsku sezona letních dovolených. Ústřední vláda sice nevydala žádné restrikce vztahující se na domácí cestování, lokální vlády nicméně vyzvaly obyvatelstvo, aby se vzdalo cest mimo hranice jednotlivých prefektur. Záměrem je zabránit dalšímu zhoršování šíření nového koronaviru, kterým se podle nejnovější bilance zveřejněné televizí NHK za sobotu nově nakazilo 429 lidí.

  • Delta Air Lines patrně pošle na neplacenou dovolenou 3000 lidí

    Americká letecká společnost Delta Air Lines bude muset na čtyři až 12 měsíců poslat na neplacenou dovolenou 3000 z 20 000 letušek a stevardů, případně zvážit jiné varianty, aby se vyhnula nucenému propouštění. Informoval o tom server CNBC s odvoláním na interní zprávu společnosti. Aerolinky kvůli pandemii nemoci covid-19, která paralyzovala letecké cestování, zažívají nejhorší krizi v historii odvětví.

  • Trump chystá exekutivní příkazy na pomoc lidem stiženým krizí

    Americký prezident Donald Trump v pátek prohlásil, že je připraven do konce týdne podepsat exekutivní příkazy, které by pomohly Američanům ohroženým nuceným vystěhováním či postiženým nezaměstnaností v důsledku koronavirové krize. Reagoval tak na neschopnost demokratů a republikánů v Kongresu dohodnout se na novém plánu na podporu ekonomiky, která se kvůli restrikcím spojeným s pandemií bezprecedentně propadla.

    „Pokud budou demokraté nadále držet klíčovou podporu jako rukojmí, využiji své autority prezidenta a dám Američanům podporu, kterou potřebují,“ prohlásil Trump na tiskové konferenci v pátek večer ve svém golfovém klubu v Bedminsteru ve státě New Jersey.

  • USA evidují dalších skoro 60 000 případů koronaviru

    Spojené státy za posledních 24 hodin zaregistrovaly téměř 60 000 dalších případů infekce koronavirem a přes 1300 úmrtí pacientů s nemocí covid-19. Informovala o tom dnes agentura Reuters. O den dříve země zaznamenala obdobné přírůstky.

  • V Brazílii přibylo za den znovu přes 50 000 nákaz koronavirem

    Brazílie za poslední den opět zaznamenala více než 50 000 nákaz koronavirem a více než 1000 úmrtí pacientů s nemocí covid-19. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na brazilské ministerstvo zdravotnictví.

    Infekce se v Brazílii od začátku epidemie potvrdila u téměř tří milionů lidí, z nichž podle úřadů 99 572 zemřelo. Za posledních 24 hodin bylo zjištěno 50 230 nových případů nákazy a 1079 úmrtí.

  • Německo: 1122 nových případů nákazy za den

    V Německu třetí den za sebou přibyla více než tisícovka potvrzených případů infekce koronavirem. Podle údajů Institutu Roberta Kocha (RKI) bylo za posledních 24 hodin zjištěno 1122 nových nákaz. Celková bilance infikovaných virem Sars-CoV-2 od začátku epidemie tak vzrostla na 215.336.

    Komplikacím doprovázejícím nemoc covid-19 podlehlo v Německu za poslední den dalších 12 osob, čímž jejich celkový počet dosáhl 9195. Podle odhadů RKI se z nemoci vyléčilo přibližně 196.400 lidí.

    Oproti pátku, kdy bylo hlášeno 1147 nových případů, dnes počet mírně poklesl. Ve čtvrtek bylo nových infekcí 1045. Tisícová hranice byla naposledy překročena 9. května. Poté mělo toto číslo tendenci klesat a od konce července hodnoty opět rostly, napsala agentura DPA.

Reklama

Hlavní zprávy