Hlavní obsah
Online

Nechat virus volně kolovat není řešením, varuje WHO

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Předseda Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus na pondělní tiskové konferenci varoval před myšlenkou nechat virus způsobující nemoc covid-19 volně kolovat v populaci s cílem vytvořit kolektivní imunitu. Podle jeho slov je imunity dosaženo ochranou lidí před virem, nikoliv jejich vystavením viru.

- V Německu roste počet velkých měst, která úřady považují za ohniska šíření koronaviru. O víkendu hranici 50 nakažených na 100 000 obyvatel za týden překročily Kolín nad Rýnem, Stuttgart, Essen či Mohuč (Mainz). Symbolickou hranici už dříve překonaly také Berlín, Frankfurt nad Mohanem či Brémy. Mnichov je těsně pod ní.

- Všech devět milionů obyvatel hodlá kvůli nárůstu případů koronaviru v následujících dnech otestovat východočínské město Čching-tao. Přístav na březích Žlutého moře k nedělnímu večeru zaznamenal 12 nových infekcí. Většina případů souvisí s nákazou v nemocnici, kde se léčili lidé infikovaní v zahraničí. Úřady v Čching-tau již nařídily karanténu zmíněné nemocnice i dalšího zdravotnického zařízení. Izolace platí i pro celé budovy, kde nakažení žijí.

- Brazílie oznámila za uplynulých 24 hodin dalších 12 342 potvrzených případů koronaviru a 290 úmrtí. Brazílie, kde se od počátku epidemie koronavirem nakazilo bezmála 5,1 milionu lidí, je globálně co do absolutního počtu potvrzených infekcí třetí nejhůře zasaženou zemí.

SVĚTOVÉ DĚNÍ JSME SLEDOVALI TAKÉ VČERA:

  • Ve Francii se nákaza koronavirem potvrdila u dalších 8505 lidí

    Ve Francii se za posledních 24 hodin nákaza novým koronavirem potvrdila u 8505 lidí. S covidem-19 dalších 95 lidí zemřelo, informovala dnes s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví agentura Reuters. Ministr zdravotnictví nevyloučil, že se nejvyšší varování před šířením nákazy rozšíří po Paříži či Marseille také na další velká města.

  • Británie se vyhýbá lockdownu. Johnson představil třístupňový systém

    Britský premiér v pondělí formálně představil třístupňový systém omezení v boji proti koronaviru. Ten by měl platit pro Anglii a podle premiéra zjednoduší a standardizuje pravidla bez nutnosti použití „lockdownu“.

  • Machu Picchu po uzavírce navštívil první turista, zatím jen jeden

    Dávné město Inků Machu Picchu se po sedmiměsíční uzavírce kvůli pandemii covidu-19 opět otevřelo turistům, i když zatím pouze jednomu. V neděli navštívil komplex chrámů a teras v peruánských Andách šestadvacetiletý Japonec Jesse Takajama, který na splnění svého snu čekal od března v místní obci a který dostal speciální povolení od ministerstva kultury. Pro veřejnost by se mohla jedna z nejvyhledávanějších památek Jižní Ameriky otevřít v listopadu.

    „Chtěl jsem poznat Machu Picchu, ale těsně předtím ho zavřeli kvůli pandemii. Nechtěl jsem odjet, dokud tento zázrak neuvidím,“ řekl místním médiím Takajama, který původně hodlal v oblasti zůstat jen tři dny a pak pokračovat v cestě po dalších zemích Jižní Ameriky. „Velice děkuji ministru kultury Alejandru Neyraovi i dalším.“

  • Až 15 000 německých vojáků pomůže při zvládání koronaviru

    Až 15 000 vojáků bude moci v případě potřeby podpořit zdravotníky a další civilní zaměstnance ve snaze zvládnout v Německu šíření koronaviru. S odvoláním na prohlášení německého ministerstva obrany o tom dnes informovala agentura Reuters.

    Počty nakažených jsou v zemi nejhorší od dubna, v minulém týdnu se Německo přehouplo přes hranici 4000 nakažených denně. Prudký nárůst zaznamenala velká města jako Berlín a Frankfurt nad Mohanem.

  • Počet úmrtí s covidem-19 v Izraeli překročil 2000

    Počet úmrtí s covidem-19 v Izraeli překročil 2000. Podle dnešních aktualizovaných údajů má devítimilionová země 2016 mrtvých a za minulých 24 hodin zaznamenala přes 3000 nových případů koronaviru. Od září platí v Izraeli přísná protiepidemická opatření, o jejichž uvolnění by měla v úterý začít jednat vláda. Dnes sdělila nejvyššímu soudu, že nehodlá obnovit mimořádný stav, který jí umožnil kromě jiného omezit účast na demonstracích.

  • Expert Fauci se ohradil proti předvolebnímu spotu Donalda Trumpa

    Přední americký epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu pro boj s koronavirem Anthony Fauci se dnes ohradil proti předvolebnímu spotu prezidenta Donalda Trumpa. Jeho autoři v něm totiž údajně vytrhli z kontextu část Fauciho několik měsíců starého rozhovoru, čímž vznikl nesprávný dojem, že expert chválí kroky, které Trump podnikl v boji s koronavirem, napsal server CNN.

    Fauci však televizi CNN následně řekl, že nikdy za svou kariéru nepodpořil do voleb žádného prezidentského kandidáta a že věta ve videu pochází z rozhovoru pořízeného letos v březnu, kdy byla pandemie v USA teprve v rozmachu. Dodal přitom, že hovořil o práci expertů v krizovém štábu Bílého domu, a ne o prezidentových zásluhách.

  • Šéf WHO varoval před nárůstem nákazy a ideou „stádní imunity“

    Počet nových případů nákazy koronavirem je na nejvyšší úrovni od začátku pandemie, prohlásil dnes na pravidelné tiskové konferenci předseda Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus. Varoval před myšlenkou nechat virus způsobující nemoc covid-19 volně kolovat v populaci s cílem vytvořit kolektivní imunitu.

    „Nikdy v historii veřejného zdraví nebyla využita kolektivní imunita ani jako strategie v reakci na epidemii, natož na pandemii,“ podotkl Ghebreyesus. Například kolektivní imunita proti spalničkám podle něj vyžaduje, aby bylo proočkováno 95 procent populace; zbylých pět procent pak ochrání skutečnost, že se spalničky nebudou šířit mezi očkovanými lidmi v jejich okolí. „Jinými slovy imunity je dosaženo ochranou lidí před virem, ne tím, že je viru vystavíme.“

  • Španělé demonstrovali proti vládě a jejím opatřením

    Stovky aut, z nichž lidé mávali španělskými vlajkami, dnes způsobily dopravní komplikace v centru Madridu. Šlo o demonstraci, kterou na protest proti vládním koronavirovým opatřením uspořádala radikálně pravicová strana Vox. Demisi vlády dnes podle místních médií požadovali i někteří Španělé sledující ceremonii ke státnímu svátku Španělska, jíž se v centru metropole účastnila královská rodina, premiér Pedro Sánchez a jeho vláda.

  • Bývalý ukrajinský prezident byl propuštěn z nemocnice

    Ukrajinští zdravotníci dnes propustili z nemocnice bývalého ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, kterého hospitalizovali kvůli koronaviru na začátku října. Pětapadesátiletý miliardář, jenž stál v čele Ukrajiny v letech 2014 až 2019, má cukrovku, uvedla agentura AFP. Lidé s diabetem přitom patří v případě nákazy koronavirem do rizikové skupiny a onemocnění covid-19 u nich může mít závažnější příznaky a průběh.

    „Petro Porošenko dnes opustil nemocnici, jelikož se jeho zdravotní stav zlepšil,“ píše se na oficiální facebookové stránce exprezidenta, jenž nyní působí jako poslanec.

  • Ukrajina má více než 5000 úmrtí

    Ukrajina dnes oznámila 4420 nových případů nákazy koronavirem a 43 úmrtí za uplynulých 24 hodin, uvedla agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na místní úřady. O den dříve to bylo 4768 nových případů. V sobotu úřady hlásily dalších 5728 případů nákazy a počet úmrtí za den poprvé přesáhl stovku, přesněji 108.

  • Rusko opět hlásí přes 13 000 případů

    „Je to druhý den za sebou, kdy v Rusku zjistili více než 13 000 nových případů za den,“ napsal list Kommersant na svém webu. Denní přírůstky nových případů rostou od začátku září a během měsíce se zvýšily z 5000 na dvojnásobek na začátku října, připomněla agentura Interfax.

    Země dnes totiž oznámila 13 592 nových případů nákazy koronavirem a 125 úmrtí za uplynulých 24 hodin. O den dříve to bylo 13 634 případů, což představovalo absolutní rekord od začátku pandemie, a 149 úmrtí.

  • Írán druhý den v řadě zaznamenal rekordní nárůst úmrtí s covidem

    Írán dnes zaznamenal druhý den v řadě rekordní nárůst úmrtí s koronavirem. Za posledních 24 hodin v 81milionové zemi zemřelo podle údajů Ministerstva zdravotnictví dalších 272 nakažených. Za stejnou dobu islámská republika zároveň registrovala rekordních 4206 nově nemocných. Informovala o tom agentura AP. Írán je koronavirem nejpostiženějším státem Blízkého východu. Od začátku pandemie se tam nákaza potvrdila u více než 500 000 lidí, z nichž se zhruba 409 000 zotavilo a přes 28 800 zemřelo.

  • Noční život v německých městech utlumil zákaz alkoholu

    Některá velká německá města s rychlým šířením koronaviru mají za sebou první víkend se zákazem prodeje či konzumace alkoholu. Opatření platila zejména na oblíbených místech pro setkávání lidí a v nočních hodinách. Opatření zavedl například Berlín, Frankfurt na Mohanem, Mnichov nebo Kolín nad Rýnem. O omezení otvírací doby hospod či zákazu konzumace alkoholu přitom uvažuje i česká vláda.

  • V Dillí přestali označovat byty, kdy bydlí nakažení koronavirem

    Úřady v indickém hlavním městě Dillí přestaly označovat byty, kde bydlí lidé nakažení koronavirem. Označování bytů bylo zavedeno na začátku epidemie a mělo varovat před nákazou. Na 14milionové Dillí připadají zhruba čtyři procenta z více než sedmi milionů nakažených koronavirem v Indii od začátku epidemie. Podle úřadů se postup neosvědčil. Označování bytů nakažených vedlo k růstu stigmatizace nemocných. V reakci na to vzrostla také snaha nakažených nemoc skrývat.

  • Rakousko hlásí téměř tisícovku dalších nakažených covidem-19

    Rakousko zaznamenalo 979 nově infikovaných koronavirem za posledních 24 hodin, což je dosud nejvyšší hodnota ohlášená v pondělí. Vyplývá to z pondělních údajů rakouských ministerstev vnitra a zdravotnictví. Za poslední den zemřeli v alpské republice další čtyři nakažení, a celkový počet zemřelých tak dosáhl 855.

    Rakousko eviduje za celou dobu pandemie 56 298 pozitivních výsledků z celkového počtu 1 822 931 provedených testů. Mezitím se opět uzdravilo 44 065 infikovaných. Za poslední den bylo v zemi s necelými devíti miliony obyvatel otestováno 13 668 lidí.

  • V Keni a Kongu po šesti měsících znovu otevírají školy

    V Keni a Konžské demokratické republice bylo v pondělí po více než šesti měsících obnoveno vyučování na základních školách. Informují o tom světové agentury. V obou afrických zemích základní školy zavřely v březnu kvůli obavám ze šíření koronaviru. Návrat žáků do lavic přivítal Dětský fond OSN (UNICEF), podle kterého se tak snižuje pravděpodobnost, že žáci vypadnou ze systému vzdělávání.

  • Twitter se ohradil proti Trumpovi. Jeho tvrzení o imunitě je zavádějící

    Sociální síť Twitter označila jako zavádějící příspěvek amerického prezidenta Donalda Trumpa o tom, že je po prodělání nemoci covid-19 imunní. Trump se vrací do čela předvolebního boje i přesto, že tvrzení odmítá doložit důkazy.

  • Ultraortodoxní židy s covidem-19 v Izraeli tajně léčí dobrovolníci

    V ultraortodoxních židovských obcích v Izraeli již několik měsíců o tisíce lidí s onemocněním covid-19 tajně pečuje rozsáhlá síť dobrovolníků. Ti za nemocnými docházejí přímo domů, a patrně tak o něco snižují zatížení nemocnic. S odvoláním na reportáže izraelské televize o tom v pondělí informoval zpravodajský web The Times of Israel.

  • Ukrajina má od vypuknutí pandemie více než 5 000 úmrtí

    Ukrajina v pondělí oznámila 4 420 nových případů nákazy koronavirem a 43 úmrtí za uplynulých 24 hodin, uvedla agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na místní úřady. O den dříve to bylo 4 768 nových případů. Od začátku pandemie se v zemi, která má přibližně 42 milionů obyvatel, nakazilo 265 454 lidí, z nichž 5 015 zemřelo.

  • Slovensko od úterý výrazně omezí právo shromažďovat se

    Od úterý bude na Slovensku zakázáno shromažďování více než šesti lidí kromě osob z jedné domácnosti. Rozhodla o tom v pondělí vláda v reakci na šíření koronaviru. Zavedení zmíněného omezení v rámci vyhlášení nouzového stavu již v neděli podpořil ústřední krizový štáb. Prakticky tak nebude možné pořádat ani demonstrace. Jde o součást nového balíku restrikcí po skokovém nárůstu počtu nakažených.

Reklama

Hlavní zprávy