Hlavní obsah
Online

Šest dávek místo pěti. Blatný povolil využití zbylé dávky vakcíny

Foto: MICHAL RŮŽIČKA / MAFRA / Profimedia

Záběr ze zahájení očkování proti covidu-19 ve Fakultní nemocnici v Motole.

Reklama

aktualizováno •

Sledujeme online vývoj ohledně koronaviru doma i ve světě.

Článek

Co byste měli vědět:

- Počet nakažených v ČR v pondělí vzrostl na 10 811 případů, z provedených testů bylo 42 procent pozitivních. V nemocnicích je o tisíc lidí více než na Štědrý den. Index rizika PES je v úterý již třetí den se 71 body ve čtvrtém stupni. Česko se od neděle řídí 5. stupněm PES. To znamená především uzavření většiny obchodů a služeb a zákaz nočního vycházení od 21 do 5 hodin.

- Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) využil výjimky v zákoně o léčivech a se souhlasem společností Pfizer a BioNTech vydal opatření k využití šesté dávky jejich vakcíny v jedné lahvičce. Už od středy tak bude možné získat více dávek, než bylo původně zamýšleno.

- K úternímu večeru registruje Spojené království 53 135 nových pozitivních testů za den; jde o nejvyšší přírůstek, který země od vypuknutí pandemie zaznamenala. Web Daily Mail zároveň informuje o dalších 414 úmrtích v souvislosti s covidem-19, obě čísla jsou v porovnání s minulým týdnem výrazně vyšší.

- V Itálii objevili další mutaci koronaviru, která je podobná britské variantě. Nejspíš jde o jejího předchůdce, v zemi se objevila v červenci.

  • EU nakoupí dalších 100 milionů dávek vakcíny Pfizer/BioNTech

    Evropská unie nakoupí dalších 100 milionů dávek vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech, kterou se už nyní v EU očkuje. Na Twitteru to napsala šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Podle ní tak budou mít členské země k dispozici už celkem 300 milionů dávek této očkovací látky, jejíž užití EK před Vánoci schválila na základě doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

    Vakcína Pfizer/BioNTech je zatím jediná, kterou unijní úřady schválily. EMA ve zrychleném řízení posuzuje také vakcínu americké firmy Moderna, kterou už se očkuje v USA. K její podmínečné registraci by se měla agentura vyjádřit 6. ledna. Evropská komise už v listopadu se společností Moderna uzavřela kontrakt na nákup 160 milionů dávek.

  • Brazílie eviduje nejvyšší denní nárůst úmrtí s covidem od září

    Brazílie v uplynulých 24 hodinách zaznamenala dalších 58 718 případů nákazy koronavirem. Za stejnou dobu tam s onemocněním covid-19, které virus způsobuje, zemřelo 1111 lidí. Informovalo o tom brazilské ministerstvo zdravotnictví. Nejnovější denní přírůstek mrtvých je nejvyšší od 15. září a vzbuzuje obavy, že druhá vlna koronaviru v této nejlidnatější jihoamerické zemi sílí, píše agentura Reuters.

    Země, která patří k pandemií nejpostiženějším státům světa, dosud neschválila žádnou vakcínu proti koronaviru. Minulý týden ministr zdravotnictví Eduardo Pazuello řekl, že by se s očkováním mohlo začít koncem ledna. Podle nedávného verdiktu nejvyššího soudu by mělo být povinné, s čímž ale nesouhlasí prezident Jair Bolsonaro, který covid-19 v létě prodělal, i mnozí ministři.

  • Turecko hlásí téměř 16 000 nově nakažených

    Turecko, kde za poslední den mělo pozitivní test necelých 16 000 lidí a počet obětí vzrostl o 253 na 20 338, zažívá mírné zklidnění situace. Kromě omezení nočního vycházení ve všední dny a přísných restrikcí o víkendech čeká obyvatele celostátní uzávěra na přelomu roku - platit bude od 31. prosince od 21:00 do 05:00 4. ledna, uvedla agentura Reuters.

  • Itálie stále drží stabilní přírůstky nakažených

    V Itálii jsou v posledních týdnech přírůstky nakažených stabilní, za poslední den přibylo něco přes 11 000 případů, o den dříve to ale bylo kolem 8500. Počty v posledních dnech kolísaly i vzhledem k vánočním svátkům, kdy na testy chodilo méně lidí.

    Šedesátimilionová země má celkem skoro 2,1 milionu nakažených a přes 73 000 obětí covidu-19, za poslední den zemřelo 659 lidí.

  • Sasko bude od příchozích nově vyžadovat test na koronavirus

    Sasko zpřísňuje podmínky pro vstup ze zahraničních rizikových oblastí včetně České republiky. Od čtvrtka bude pro nově příchozí povinná nejen dosavadní domácí karanténa, ale také test na koronavirus. Podle agentury DPA o tom dnes informovalo saské ministerstvo zdravotnictví. Spolková země hraničící s Českem momentálně představuje ohnisko nákazy v celém Německu.

  • Tradice ustoupily starostem. Na pandemii doplatil i Ježíšek

    Jedním z mnoha vedlejších efektů pandemie covidu-19 je i menší pozornost k tradicím a Ježíškovi. Ve veřejném prostoru se objevovaly jen globální vánoční symboly, říká Děpold Czernin, předseda Spolku pro tradiční Vánoce.

  • Alžírský prezident se po nákaze koronavirem vrátil do vlasti

    Alžírský prezident Abdal Madžíd Tabbúni se dnes po několika týdnech vrátil do vlasti z Německa, kde se léčil s koronavirem. Večer se politik objevil ve vysílání státní televize, informovala agentura Reuters. Tabbúniho nepřítomnost od konce října vyvolala v Alžírsku spekulace, zda 75letý politik bude schopen prezidentský úřad zastávat do konce svého mandátu.

    V Alžírsku se od začátku epidemie nákaza koronavirem podle americké Univerzity Johnse Hopkinse potvrdila u bezmála 99 000 lidí, z nichž 2745 s onemocněním covid-19 zemřelo.

  • Ve Francii rostou bilance nakažených i počty lidí v nemocnicích

    Ve Francii dnes poprvé po čtyřech dnech překonala denní bilance nových případů nákazy koronavirem hranici 10 000 (11 395) a čtyři dny v řadě rostou i počty pacientů s covidem-19 v nemocnicích. Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran varoval, že v silně zasažených regionech na východě země by vláda mohla už brzy prodloužit zákaz nočního vycházení, který by platil už od 18:00 místo od 20:00.

  • Na Vysočině stoupl počet zemřelých s covidem-19 o osm na 503

    Na Vysočině zemřelo v posledních 24 hodinách osm lidí nakažených covidem-19, celkový počet úmrtí od začátku epidemie tak převýšil 500. Od letošního jara zemřelo v tomto kraji 503 lidí, u nichž se prokázala nákaza. Vyplývá to ze statistiky krajské hygienické stanice zveřejněné k dnešním 18:15. Na Vysočině je teď 3958 nemocných s covidem.

  • Irsko hlásí rekordní počet nových nákaz, vláda zváží další opatření

    Irsko za posledních 24 hodin zaregistrovalo 1546 nových případů koronaviru, což je nejvyšší počet od začátku epidemie v zemi. Dosavadní rekord činilo 1296 případů ze soboty. Podle agentury Reuters se má ve středu sejít irská vláda, aby zvážila zpřísnění opatření proti šíření koronavirové nákazy.

    Denní počty nakažených se v Irsku zvyšují od uvolnění restrikcí na začátku prosince, kdy země vykazovala nejnižší přírůstky infikovaných v poměru k počtu obyvatel v celé Evropské unii.

  • Kamala Harrisová podstoupila očkování proti covidu-19

    Svou první vakcínu dnes dostala budoucí viceprezidentka Kamala Harrisová. Stejně jako Joe Biden očkování absolvovala před televizními kamerami, na rozdíl od něj ale obdržela preparát Moderny. „Vyzývám všechny, když na vás přijde řada, nechte se očkovat. Je to o záchraně vašeho života, života vašich příbuzných a života ve vaší komunitě,“ řekla.

  • Dánsko prodloužilo omezení do půlky ledna, budou přísnější

    Dánsko prodlouží stávající přísná opatření proti šíření koronaviru o dva týdny do 17. ledna a některá z nich ještě rozšíří. Informovala o tom dnes premiérka této severské země Mette Frederiksenová. Nově zůstanou po Novém roce doma i žáci prvního stupně základních škol a zavřené budou všechny obchody kromě lékáren a potravin i služby, jako jsou třeba kadeřnictví.

    Dánská vláda neplánuje žádná nová omezení na silvestra a Nový rok, premiérka i epidemiologové ale obyvatele vyzvali, aby se chovali co nejzodpovědněji. „Podle nás nemá smysl pořádat novoroční oslavy, jejichž výsledkem by bylo, že se infekce ještě více rozšíří,“ uvedla Frederiksenová a požádala všechny Dány, aby zvážili zrušení naplánovaných večírků.

  • Buňky lidského plodu ve vakcíně? Vědec vysvětluje poplašné zprávy

    Český biochemik Jan Konvalinka se na sociálních sítích snaží uvádět na pravou míru nejčastější dezinformace ohledně vakcín proti covidu-19. Jak je to například s tím, že vakcíny údajně obsahují buňky z potracených lidských plodů?

  • I v novém roce bude pro lety z Británie nutný test na covid

    I od začátku příštího roku bude možné se letecky vrátit z Británie, jen pokud cestující ještě před nástupem do letadla předloží negativní test na covid-19. Antigenní nebo PCR test je třeba provést na území Spojeného království, a to nejpozději 72 hodin před odletem. Po příletu z Británie bude nadále povinná domácí karanténa, druhý test mohou lidé absolvovat nejdříve po pěti dnech.

    Tato pravidla, zavedená kvůli nové mutaci koronaviru zjištěné v jižní Anglii, začala v Česku platit 23. prosince s účinností do konce roku. Ministerstvo zdravotnictví dnes ochranné opatření prodloužilo od 1. ledna do odvolání.

  • Blatný povolil šest dávek vakcíny z jedné lahvičky místo původních pěti

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) využil výjimky v zákoně o léčivech a se souhlasem společností Pfizer a BioNTech vydal opatření k využití šesté dávky jejich vakcíny v jedné lahvičce. Už od středy tak bude možné získat více dávek, než bylo původně zamýšleno. Rozhodnutí vydalo ministerstvo a informoval o něm premiér Andrej Babiš na Nově. Výjimka je udělena do konce března roku 2021 a jednou z podmínek je zákaz míchání zbytků dávek z různých lahviček.

  • Argentina začala očkovat proti koronaviru, používá ruskou vakcínu

    Argentina dnes začala s očkováním proti koronaviru. Jako jediná země mimo Rusko a Bělorusko používá k očkování vakcínu Sputnik V, kterou vyvinul moskevský ústav Nikolaje Gamaleji. Argentina minulý týden obdržela 300 000 dávek, uvedla agentura Reuters. V zemích Latinské Ameriky už očkování začalo také v Mexiku a v Chile.

    Argentina má v plánu nejdříve naočkovat zdravotníky, policisty a další personál nezbytný pro chod státu. Následovat budou senioři a další lidé z rizikových skupin. Největší část dávek, přes 40 procent, dostalo hlavní město Buenos Aires.

  • Fauci: Vakcinace zatím nejde tak rychle, jak se v USA plánovalo

    Ve Spojených státech už se v těchto dnech očkuje dvěma různými vakcínami proti covidu-19, podle vládního epidemiologa Anthonyho Fauciho by nicméně imunizace obyvatelstva mohla být rychlejší. První dávku vakcíny v USA do pondělka dostalo přes 2,1 milionu lidí, uvádí Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí. Fauci dnes ale řekl, že postup zatím zaostává za plány federální vlády.

    „I kdyby to bylo podhodnocené, ty dva miliony… tak jsme pozadu za tím, kde chceme být,“ řekl člen krizového štábu Bílého domu televizi CNN. Zároveň vyjádřil naději, že leden přinese zvýšené tempo. „Doufám, že nám to umožní dohnat avizované tempo, o kterém jsme mluvili asi před měsícem nebo dvěma,“ dodal.

  • Írán začal testovat na lidech svou vakcínu proti koronaviru

    Írán začal testovat svou první experimentální vakcínu proti covidu-19 na lidech. Podle Teheránu by očkovací látka mohla zemi pomoci dostat se z epidemie, přestože schopnost Íránu dovážet vakcíny proti koronaviru omezují americké sankce. S odvoláním na místní média to dnes uvedla agentura Reuters.

    Vakcínu vyvíjí společnost Shifa Pharmed, která patří státem vlastněnému farmaceutickému konglomerátu. Výrobci doufají, že šest měsíců po úspěšném dokončení klinických testů bude firma měsíčně produkovat 12 milionů dávek očkovací látky.

  • Očkovací centrum na brněnském výstavišti by mohlo zvládnout 3000 lidí denně

    Plánované očkovací centrum na výstavišti v Brně by mohlo odbavit až 3000 lidí denně. Je však otázkou, zda bude mít dost personálu, zdravotníci jsou vytížení v nemocnicích. Novinářům to dnes řekl po zasedání krizového štábu jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

    Na výstavišti je nyní připravená záložní nemocnice, dosud nevyužitá. Pokud ani nadále nebude její kapacita zapotřebí pro léčbu nemocných, změní se v lednu v očkovací centrum.

  • Británie hlásí rekordní přírůstek nakažených

    K úternímu večeru registruje Spojené království 53 135 nových pozitivních testů za den; jde o nejvyšší přírůstek, který země od vypuknutí pandemie zaznamenala. Web Daily Mail zároveň informuje o dalších 414 úmrtích v souvislosti s covidem-19, obě čísla jsou v porovnání s minulým týdnem výrazně vyšší. Susan Hopkinsová, hlavní poradkyně pro veřejné zdraví v Anglii, uvedla, že aktuální situace v zemi je velmi znepokojivá. Za problém považuje zejména zranitelnost nemocnic.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy