Hlavní obsah

V Německu se vylévají potoky a řeky z břehů, hrozí i sesuvy půdy

V Německu se vylévají potoky a řekyVideo: AP

 

Reklama

Německo se potýká s lokálními záplavami a sesuvy půdy, způsobil je zejména vydatný déšť, ale také tající sníh. Na některých řekách nadále platí omezení lodní dopravy.

Článek

Jih a západ Německa zasáhly silné déště, kvůli kterým se vylily řeky a potoky z břehů. Ve městě St. Blasien kousek od švýcarských hranic museli hasiči v noci evakuovat zhruba stovku obyvatel z jedné řady domů, později ale většině občanů povolili se do nich vrátit. Ulice jsou zaplavené i na dalších místech spolkové země Bádensko-Württemberska.

V pohoří Černý les vydali hasiči varování před nebezpečím katastrofy, které během noci nakonec odvolali. Oblast je ale stále ohrožena sesuvy půdy. Meteorologové navíc odhadují, že by v Černém lese mohlo napadnout 70 až 120 litrů srážek na metr čtvereční. Potoky vystoupily z břehů i v jižním Bavorsku, kde zatopily sklepy a garáže. Záplavy trápí také okres Horní Franky, který hraničí se západočeským Ašskem.

V Řezně preventivně chrání historické centrum, které je součástí UNESCO. Proti vodě začali vztyčovat mobilní protipovodňové zábrany. Podobně se s nepříznivými podmínkami vypořádají i v Kolíně, kde na pravém břehu Rýna vztyčí protipovodňové stěny. Na řekách Neckaru a Mosele je v některých úsecích zakázán provoz lodní dopravy.

Reklama

Doporučované