Hlavní obsah

V Německu už se zase nemůžou dohodnout, teď kvůli uprchlíkům

Jednání mezi CDU/CSU a SPD můžou ztroskotat na tématu slučování rodin uprchlíkůVideo: AP

 

Reklama

Vyjednávání možné koalice mezi konzervativní unií (CDU/CSU) a sociálními demokraty (SPD) komplikuje spor o slučování rodin uprchlíků.

Článek

Když se do sestavování nové vlády před dvěma týdny vložil německý prezident Frank-Walter Steinmeier, zdálo se, že CDU/CSU a SPD přeci jen najdou společnou řeč.

Před jednáním o možnosti staronové koalice začínají na povrch vyplouvat první sporná témata. Horst Seehofer, předseda bavorské CSU, odmítl, že by se mělo zrušit dočasné pozastavení slučování rodin uprchlíků.

Vedení SPD se však nechalo slyšet, že pokračování politiky spojování uprchlických rodin považuje za zásadní téma. Dosluhující vláda velké koalice v březnu loňského roku možnost slučování omezila a u některých uprchlíků i pozastavila. SPD stojí za jeho obnovením, slučování podle strany přispívá k integraci.

O pozastavení slučování uprchlíků již CSU Angely Merkelové jednala s předchozími možnými koaličními partnery, tehdy byli proti Zelení. Bavorští konzervativci ale varovali, že by do Německa v případě obnovení slučování rodin mohlo přijít až 750 000 nových lidí. Postoj CSU k problematice zkritizovala mimo jiné vlivná německá nevládní organizace Pro Asyl. Rozdělení rodin považuje za „neústavní”.

Reklama

Doporučované