Hlavní obsah
Online

Brazilský prezident má koronavirus, píše CNN

Foto: Profimedia.cz

Prezident Brazílie Jair Bolsonaro.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- V Horních Rakousech sousedících s jihem Čech budou lidé muset opět začít nosit roušky. V obchodech, kadeřnictvích nebo při pohybu v restauracích a hospodách budou povinné od čtvrtka. Důvodem je zvyšující se nárůst případů koronaviru. Už minulý týden v regionu ze stejného důvodu zavřely školy, školky a jesle.

- Kvůli rostoucímu počtu případů nemoci covid-19 se Austrálie rozhodla obnovit karanténní opatření pro druhé největší město v zemi, pětimilionové Melbourne.

- Starostka americké Atlanty Keisha Bottomsová, která je považována za možnou kandidátku na viceprezidentku po boku předpokládaného demokratického prezidentského kandidáta Joea Bidena, má potvrzenou nemoc covid-19.

- Od pátku 10. července ruší Anglie povinnou 14denní karanténu pro lidi přijíždějící z České republiky a 58 dalších zemí. Informace týkající se cest do Skotska, Walesu a Severního Irska postupně zveřejní místní samosprávy.

  • Bolsonaro: „Cítím se dobře, normálně“

    „Cítím se dobře, normálně. Dokonce bych se zde rád prošel, ale kvůli doporučení lékaře nesmím,“ uvedl prezident Jair Bolsonaro poté, co oznámil pozitivní výsledek testu na koronavirus. Vysvětlil, že příznaky nemoci včetně horečky začal pociťovat v neděli. Proti nemoci bojoval i antimalarikem hydroxychlorochin, které svého času doporučoval například americký prezident Donald Trump. U léku se však neprokázala účinnost, připomíná agentura Reuters.

  • Brazilský prezident má koronavirus

    Nákazu koronavirem potvrdily testy u brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, který v minulosti opakovaně zlehčoval závažnost nemoci. Prezident s tváří zakrytou rouškou dnes výsledky testování potvrdil novinářům, píší zahraniční agentury.

    Bolsonaro se dlouhodobě staví proti zavádění přísných koronavirových restrikcí, nesouhlasil ani se zakrýváním nosu a úst. Brazílie s 210 miliony je přitom po Spojených státech na světě druhou zemí, kterou pandemie covid-19 zasáhla nejvíce.

  • Roušky v Horních Rakousech obléknou už ve čtvrtek

    Nařízení o návratu roušek začne platit od čtvrtka. Nosit je budou muset lidé opět do obchodů, kadeřnictví nebo při pohybu v restauracích a hospodách. U stolu je budou moci snímat. Podle hornorakouského hejtmana by měli hosté nechávat u obsluhy svá kontaktní data. Toto opatření je ale dobrovolné.

    Kvůli rostoucímu počtu případů nákazy koronavirem Horní Rakousy už minulý týden uzavřely školy, školky a jesle. Týkalo se to pěti okresů, včetně okresu Urfahr-Umgebung, který hraničí s jižními Čechami. Podle Stelzera se nákaza začala šířit z jednoho z evangelických církevních společenství v Linci.

  • Rakouská země u hranic s jižními Čechami opět zavádí roušky

    Kvůli nárůstu počtu nakažených koronavirem budou muset lidé v rakouské spolkové zemi Horní Rakousy, která hraničí s jihem Čech, opět nosit roušky. Od čtvrtka si budou muset ústa a nos znovu zakrývat v obchodech, restauracích a dalších vnitřních provozovnách. Informovala o tom dnes agentura APA.

    Spolková země, která hraničí s Českem a Německem, má 1,5 milionu obyvatel. Virem SARS-CoV-2 je tu v současnosti nakaženo 427 lidí. Zhruba 3000 lidí je v karanténě. Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden infikovaný, dosáhlo v zemi hodnoty 2,0. Každý infikovaný tak v průměru nakazí dva další lidi.

  • CNN: Brazílie se otevírá všemu - s výjimkou nošení roušek

    V São Paulu můžete jít na trh, do baru, na mši - a to vše bez roušky na obličeji, přestože Brazílie zaznamenala více než 1,6 milionu případů nákazy koronavirem a počet obětí neustále narůstá, popisuje situaci v Brazílii zpravodajský server CNN.

  • Nakažených v USA nadále přibývá, obětí už je přes 130 tisíc

    Ve Spojených státech už je nemoci covid-19 připisováno více než 130 000 úmrtí. Bilance epidemie vystoupala přibližně na 130 300 obětí přesně pět měsíců po první smrti, kterou v USA podle lékařů způsobil koronavirus. Podle Univerzity Johnse Hopkinse bylo v zemi v pondělí zaznamenáno bezmála 45 000 nových nákaz, deník The New York Times hovoří o dalších 47 362 případech. Epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu Anthony Fauci uvedl, že USA jsou stále „po kolena“ v první vlně epidemie.

  • Írán hlásí rekordní nárůst mrtvých s koronavirem, je jich 200

    Íránské úřady ohlásily 200 úmrtí spojených s koronavirem za jediný den, což je nejvyšší denní údaj od únorového začátku epidemie v zemi. Informovala o tom agentura AFP. V neděli Írán hlásil denní nárůst 163 úmrtí nemocných koronavirem, což byl v té době rekord. Za poslední den se v zemi také potvrdilo 2 637 případů nákazy, přičemž 1 455 lidí muselo být hospitalizováno. Nákaza koronavirem se dosud podle mluvčí v islámské republice potvrdila u 245 688 lidí, z nichž už se 207 000 zotavilo.

  • Koronavirus se v JAR potvrdil už u více než 200 000 lidí

    Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Jihoafrické republice překonal 200 000. Informovala o tom agentura AP, jež zároveň poznamenala, že JAR, která má přes 57 milionů obyvatel, nadále hlásí jedny z nejvyšších denních nárůstů nakažených na světě. Dosud se v JAR koronavirus potvrdil u 205 721 lidí, přičemž nejnovější denní nárůst činil 8 971.

  • V Indonésii i na Filipínách rychle roste počet nakažených nemocí covid-19

    V Indonésii a na Filipínách stoupá počet osob nakažených koronavirem. V Indonésii k dnešku přibylo 1 268 případů nákazy a zemřelo 68 lidí s onemocněním covid-19. Celkový počet nakažených stoupl na 66 226, z nichž 3 309 zemřelo, informovala agentura Reuters s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví. Filipíny dnes potvrdily 1 540 nových případů a šest úmrtí. Podle filipínského ministerstva zdravotnictví stoupl počet nakažených v zemi na 47 873, 1 309 lidí zemřelo. Téměř pětina všech případů byla zaznamenána během posledních pěti dní.

  • Řecko eviduje 43 nových případů nemoci covid-19, většina jsou cizinci

    V Řecku evidují za poslední den 43 nových případů nákazy koronavirem, což je nejvyšší denní nárůst od poloviny června. Ze 43 pozitivních testů jich ale 36 měli zahraniční turisté, kteří chtěli do země přijet přes řecko-bulharský hraniční přechod Promachonas. Ostatních sedm nově potvrzených nakažených jsou Řekové. Informovalo o tom v pondělí večer řecké ministerstvo zdravotnictví.

  • Do Anglie bez karantény mohou Češi od 10. července

  • Počet nakažených v Rusku přesáhl 690 tisíc

    Rusko za posledních 24 hodin zaznamenalo dalších 6 368 nakažených, celkově země eviduje 694 230 nakažených. Denní přírůstek koronavirových případů tak zůstává v Rusku pod 7 000. Zvýšil se i počet obětí, který stoupl o 198 na 10 494. Z nemoci se zotavilo již přes 460 tisíc lidí, informuje deník The Guardian.

  • Druhé největší australské město obnovuje karanténní opatření

    Kvůli rostoucímu počtu případů nemoci covid-19 se Austrálie rozhodla obnovit karanténní opatření pro druhé největší město v zemi, pětimilionové Melbourne. Ve městě začne platit omezení pohybu pro obyvatele od půlnoci z dneška na středu (16:00 SELČ) a potrvá nejméně šest týdnů, informoval premiér australského státu Victoria Daniel Andrews.

  • Madagaskar v hlavním městě zavádí uzávěru kvůli nemoci covid-19

    Madagaskar v jednom ze svých regionů, kde se nachází i hlavní město Antananarivo, zavedl uzávěru s cílem zpomalit šíření koronaviru. Opatření má platit do 20. července. S odvoláním na sdělení vlády o tom dnes informoval zpravodajský web BBC. Na šestadvacetimilionovém Madagaskaru testy dosud prokázaly koronavirus u 2 941 lidí a od potvrzení prvního případu na ostrově v březnu 32 osob s onemocněním zemřelo. Provedeno bylo zhruba 24 000 testů.

    V důsledku uzávěry nesmí do regionu ani ven motorová vozidla, zatímco pro místní obyvatelé platí částečný zákaz vycházení. „Pouze jeden člen domácnosti bude smět na ulici mezi 6:00 a 12:00,“ uvádí se ve vládním prohlášení.

  • Izrael se obává druhé vlny, případů přibývá

    Přes tisíc nových případů nákazy koronavirem zaznamenal za posledních 24 hodin Izrael. Podle místních médií a odborníků tak může jít o druhou vlnu nákazy. Země eviduje 30 749 nakažených, 334 lidí s nemocí covid-19 zemřelo.

  • Počet obětí s koronavirem v Indii překročil 20 000

    Už více než 20 000 lidí nakažených koronavirem zemřelo v Indii. Nových případů výskytu nemoci covid-19 i nových obětí nyní přibývá nejrychleji za poslední tři měsíce, informovala agentura Reuters s odvoláním na indické úřady. Země dnes ohlásila 467 nových úmrtí, což znamená, že celková bilance vzrostla na 20 160. Indie také registruje 22 252 nových případů nákazy; celkový počet zjištěných infikovaných činí 719 665.

    Na počátku pandemie Indie vyhlásila drastická karanténní opatření, která značně postihla ekonomiku země a desítky tisíc lidí připravila o práci. Právě kvůli ekonomickým dopadům úřady karanténu po dvou měsících uvolnily a počet nakažených začal stoupat.

  • Hollywoodské hvězdy se v Británii vyhnou povinné karanténě

    Britské ministerstvo kultury oznámilo, že filmové štáby dostanou výjimku z povinné karantény pro osoby cestující do Spojeného království, budou muset ale po dobu 14 dní setrvat na místě natáčení, uvádí The Guardian. Podle Britského filmového institutu přinese filmová a televizní tvorba ročně do britské ekonomiky okolo 9,9 miliardy liber (téměř 300 miliard korun) a zaměstnává na 77 tisíc lidí. V září by se tak mělo znovu rozběhnout natáčení akčního hitu s Tomem Cruisem Mission: Impossible 7, které se přerušilo v únoru, zpět se vrátí i tvůrci nového filmového Batmana, třetího dílu fantasy Fantastická zvířata nebo seriálový hit společnosti Netflix Zaklínač podle předlohy polského spisovatele Andrzeje Sapkowského.

  • Hranice mezi nejlidnatějšími státy Austrálie je uzavřena

    Hranice mezi nejlidnatějšími australskými státy Novým Jižním Walesem a Victorií se uzavírá o půlnoci po nárůstu případů ve Victorii, informuje BBC. Podle policie je uzavření hranic otázkou „spíše týdnů než dnů“. Nasazeny jsou stovky policistů. Victoria zaznamenala v úterý 191 nových případů infekce, což je nejvyšší jednodenní číslo od začátku pandemie. Části Melbourne jsou v karanténě a obyvatelé devíti bytových domů nemohou vůbec opustit své domovy.

  • Čína zaznamenala v pondělí osm případů koronaviru

    Pevninská Čína v pondělí zaznamenala osm nových případů nákazy koronavirem, což je dvojnásobek oproti předchozímu dni. Peking, kde se v červnu objevilo nové ohnisko nemoci covid-19, dnes za pondělí neoznámil žádný přírůstek, uvedla agentura Reuters.

    Všechny nové případy byly zjištěny u lidí, kteří do Číny přicestovali ze zahraničí. O den dříve byly importované případy tři. Čína v úterý také ohlásila, že v pondělí potvrdila 15 asymptomatických případů, kdy byl koronavirus zjištěn, ale lidé nevykazují žádné příznaky. V neděli takovýchto záchytů bylo jedenáct. Úmrtí s nemocí covid-19 v úterý Čína neoznámila žádné.

  • Zahraniční studenti budou muset z USA, když bude výuka jen online

    Zahraniční studenti budou muset opustit Spojené státy, pokud se na podzim výuka na jejich školách kvůli koronaviru zcela přesune na internet. Pokud budou chtít v zemi zůstat, musí přejít na jinou vzdělávací instituci s prezenční docházkou. V pondělí to oznámil americký Úřad pro imigraci a cla (ICE), napsala agentura Reuters.

    Zatím není jasné, kolika lidí se studentskými vízy se opatření dotkne. Týkat se to ale bude držitelů akademické kategorie víz F-1 a neakademické M-1. Z dostupných údajů vyplývá, že ve fiskálním roce 2019, který skončil loni v září, udělilo americké ministerstvo zahraničí takřka 390 000 víz kategorie F a 9 500 kategorie M. ICE uvedl, že pokud studující cizinci dobrovolně neodjedou nebo nepřestoupí na jinou školu, bude jim hrozit deportace.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy