Hlavní obsah

V Německu vystavují Banksyho rozřezané dílo. Dráty ke skartovačce přestřihli

V německém Muzeu Friedera Burdy je poprvé od aukce k vidění Banksyho poloskartovaný obraz.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

Až do začátku března bude v muzeu v jihoněmeckém lázeňském městě Baden-Badenu zdarma k vidění slavný obraz, který se při aukci částečně skartoval. Kvůli mechanismu, který je ukrytý v rámu díla, ho ale vystavovatelé nejdřív museli kompletně rozebrat.

Článek

Slavný obraz, který se loni na podzim při londýnské aukci samovolně z poloviny skartoval, bude po celý únor k vidění v německém Muzeu Friedera Burdy. Dílo se veřejnosti představí poprvé od chvíle, kdy bylo na aukci v galerii Sotheby’s prodáno za 29,3 milionu korun a jen o pár sekund později se samo částečně rozřezalo na malé proužky skartovačkou ukrytou v rámu.

Za destrukcí obrazu stál jeho autor, britský streetartový umělec Banksy. Ten je známý svým kritickým, podvratným a velmi promyšleným smyslem pro humor. Součástí Banksyho humoru byla též utajená instalace skartovačky do rámu draženého obrazu.

„Určitě jsme se chtěli vyhnout tomu, aby se během prvních tří nebo čtyř dní Banksyho výstavy v Muzeu Friedera Burdy našel nějaký návštěvník, který by stiskl skryté tlačítko a spustil skartovačku – tak, jak se to už stalo v Londýně,“ uvedl na zahájení výstavy ředitel Muzea Friedera Burdy Hennning Schaper. „Takže jsme se svolením galerie Sotheby’s a majitele obraz prozkoumali. Odkryli jsme rám a našli skartovací mechaniku, držáky na baterie a elektrické vedení a ujistili jsme se, že baterie byly vyjmuty a vedení přestřiženo. Takže se teď v nadcházejících čtyřech týdnech těšíme na pozitivní zážitek,“ dodal.

Banksy je streetartový umělec a většinu jeho děl tak lze zhlédnout na ulici, aniž by člověk platil vstupné. V Muzeu Friedera Burdy se proto rozhodli, že dílo bude přístupné zdarma.

Skartovaný obraz zachycuje slavný Banksyho motiv dívky, která natahuje ruce k letícímu červenému balonku ve tvaru srdce. Poprvé se tento motiv objevil na jedné londýnské zdi v roce 2002. Dražený sprej na plátně pocházel z roku 2006.

Obraz, původně nazvaný Dívka s červeným balonkem, se po částečném skartování přejmenoval na Láska je v koši. Sběratelka, která jej vydražila, ho přijala za své i poté, co došlo k jeho „proměně“. Podle mnohých odborníků cena výtvoru „jedinečným způsobem úpravy“ ještě vzrostla.

Banksy, jehož totožnost je neznámá a je předmětem řady spekulací, později zveřejnil video, ve kterém naznačil, že původně se dílo mělo skartovat celé. Banksy tím chtěl zkritizovat současný obchod s uměním.

Po výstavě v Baden-Badenu se dílo Láska je v koši přesune jako stálá zápůjčka do Státní galerie ve Stuttgartu. I tam bude v souladu s Banksyho filozofií demokratizace umění obraz přístupný zdarma.

Reklama

Související témata:

Doporučované