Hlavní obsah
Online

WHO: Nárůsty nakažených v Evropě překonaly jarní rekord

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Celkový součet týdenního nárůstu nakažených v Evropě minulý týden vyšplhal na 300 000, což je víc, než při prvním vrcholu pandemie na jaře. Šéf WHO pro evropský region Hans Kluge proto ve čtvrtek řekl, že „situace je velmi vážná“.

- Slovensko ve čtvrtek zveřejnilo podmínky pro vstup pro cestující ze zemí Evropské unie. Ty začnou platit od pátku od 9. hodiny ranní. Všechny osoby, které v minulých dvou týdnech navštívily rizikové země v EU, budou muset setrvat v domácí izolaci do obdržení negativního výsledku testu na covid-19. Pokud negativní výsledek testu neobdrží a průběh izolace je bezpříznakový, mohou izolaci po dovršení desátého dne ukončit. Informaci zveřejnil Ústav veřejného zdraví Slovenské republiky.

- V Německu za poslední den přibylo 2194 případů nákazy koronavirem. To je jen o několik desítek více než v osmkrát menším Česku, kde testy ve středu koronavirovou infekci nově prokázaly u 2139 lidí. Ve středu kvůli nepříznivé epidemické situaci země zařadila mezi rizikové oblasti Středočeský kraj, už minulý týden tak učinila v případě Prahy.

- V Nizozemsku se za poslední den prokázala nákaza koronavirem u dalších 1542 lidí. Je to nejvyšší jednodenní přírůstek, jaký tato více než 17milionová země zaznamenala od začátku pandemie.

  • Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA klesl méně, než se očekávalo

    Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech se minulý týden snížil o 33 000 na 860 000. Analytici ale v anketě agentury Reuters předpovídali výraznější pokles, a to na 850 000. „Zveřejněné údaje naznačují, že navzdory příznivému trendu nás ještě čeká dlouhá cesta k dosažení úrovně (hospodářské) aktivity z období před pandemií,“ uvedl analytik Matthew Eidinger ze společnosti Cambridge Global Payments.

  • Madrid zpřísní opatření, žádá vládu o součinnost

    Madridský region, kde se počet infikovaných zvyšuje nejrychlejším tempem, chystá zpřísnění restrikcí a požádal kvůli tomu vládu o součinnost, uvedl deník El País. „Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom situaci v Madridu dostali pod kontrolu,“ řekl dnes ministr zdravotnictví Salvador Illa, který tak formuloval vzkaz madridské regionální vládě, aby zavedla přísnější opatření.

    Místopředseda regionální vlády Ignacio Aguado pak centrální vládu vyzval, aby se do přípravy restrikcí aktivně zapojila. „Je zcela nemyslitelné, aby regionální vláda epidemii těchto rozměrů zvládla sama,“ řekl. Premiér Pedro Sánchez posléze souhlasil s tím, že se kvůli tomu setká s šéfkou madridského autonomního regionu Isabelou Díazovou Ayusovou.

  • Reuters: Německo si chce kvůli viru půjčit téměř 100 miliard eur

    Německá vláda si hodlá v příštím roce půjčit v čistém vyjádření téměř 100 miliard eur (2,7 bilionu Kč), aby mohla pokračovat v boji proti pandemii nemoci covid-19. Agentuře Reuters to dnes řekly čtyři zdroje obeznámené se situací. Ministr financí Olaf Scholz by o záměru mohl informovat příští týden.

    Scholz má podle zdrojů na příští rok v plánu nové půjčky minimálně za 95 miliard, ale ne za více než 100 miliard eur. Začátkem tohoto měsíce zdroj agentury Reuters uvedl, že Scholz v návrhu rozpočtu na příští rok počítá s novým zadlužením v objemu minimálně 80 miliard eur.

  • Koronavirus zasáhl francouzské univerzity, některé se uzavřely

    Na francouzských univerzitách se tento měsíc objevilo 12 ohnisek šíření nového koronaviru, některé významné vysoké školy proto musely kvůli výskytu nákazy dočasně zavřít. Napsal to dnes list The Times. Vedení škol tvrdí, že se studenti chovají nezodpovědně a nedodržují rozestupy, zejména na večírcích. Sami studenti viní přeplněné posluchárny.

    Jednou ze zasažených škol je Národní institut pro aplikovanou vědu v Toulouse, kde testy prokázaly koronavirus u 127 ze 3200 studentů. Renomovaná škola kvůli nákaze až do konce měsíce zavřela učebny a studenti budou moci do té doby navštěvovat přednášky pouze online.

  • Francie hlásí další rekord v počtu nových případů nákazy

    Ve Francii dnes opět zaznamenali rekordní počet nových případů koronaviru. Za uplynulý den se nákaza prokázala u 10 593 lidí, což je nejvíce od začátku epidemie. Oznámilo to ministerstvo zdravotnictví. Denní bilance nově nakažených se dnes oproti údajům ze středy zvýšila téměř o tisícovku a překonala i dosud rekordní údaj ze soboty, kdy bylo nakažených 10 561. Bylo to poprvé od začátku epidemie, kdy se počet nově infikovaných dostal nad hranici 10 000.

    Ve Francii, která má zhruba 67 milionů obyvatel, roste denní počet případů nákazy koronavirem od začátku srpna. Ministr zdravotnictví Olivier Véran dnes řekl, že aktuálně v zemi připadá 84 nakažených na 100 000 obyvatel.

  • Španělsko za poslední týden zaznamenalo 419 úmrtí, denní počty stoupají

    Celkem 4541 nových případů nákazy potvrdilo španělské ministerstvo zdravotnictví za posledních 24 hodin, podle dosud nepotvrzených údajů ministerstvem ale za posledních 24 hodin přibylo 11 193. V posledním týdnu pak zemřelo 419 lidí s nákazou covid-19 za poslední den přibylo 239 obětí. Celkem země eviduje 614 360, s nemocí covid-19 zemřelo v zemi 30 243 lidí.

  • Ve Francii stávkují zaměstnanci laboratoří, tempo je prý vražedné

    Ve Francii dnes vstoupily do stávky stovky zaměstnanců soukromých laboratoří, které provádějí testy vzorků kvůli koronaviru. Stěžují si hlavně na obrovské množství přesčasů, nedostatek lidí v provozech a na obrovskou míru stresu vyplývající ze stále vyšší poptávky po testování na covid-19, uvedla agentura Reuters. Protest zastřešuje odborový svaz CGT, který tvrdí, že stávka v některých městech testování zcela zastaví. Pokud majitelé laboratoří nepřistoupí na požadavky, které zahrnují růst platů a personální posily, může se prý stávka protáhnout.

    Už ve středu vstoupili do stávky pracovníci přibližně 20 odběrových míst zajišťujících testy v jižní Francii. „Jsme u konce svých sil. Nadávají nám a někdy na nás i fyzicky útočí. A tempo je naprosto nelítostné,“ citoval Reuters člena CGT a pracovníka laboratoře na předměstí Paříže Pascala Boudeaua.

  • Britská vláda zpřísňuje karanténní opatření v částech Anglie

    Britská vláda dnes oznámila omezení otvíracích hodin pro bary a restaurace, jakož i další opatření ve snaze zabrzdit šíření koronaviru v oblastech na severovýchodě Anglie. Podle zpravodajského webu BBC budou mít nově asi dva miliony obyvatel zakázáno stýkat se s lidmi z jiných domácností. Opatření přichází poté, co Británie ve středu znovu oznámila nejvyšší počet nových nákaz od konce jara.

    Nové restrikce vstoupí v platnost s dnešní půlnocí a dotknou se sedmi vybraných oblastí zahrnujících i města Newcastle a Sunderland. Podniky v těchto zónách budou muset v nočních hodinách zůstat zavřené, restaurace a bary navíc budou mít povoleno obsluhovat pouze zákazníky usazené u stolů. S člověkem z jiné domácnosti bude moci pobývat ten, kdo je součástí „podpůrné bubliny“ druhé osoby. Zmíněný mechanismus se v Británii vztahuje na dospělé žijící o samotě.

  • Koronavirus má v Rusku přes 19 000 obětí, onemocněla i Nětrebková

    Rusko dnes oznámilo 5762 nových případů nákazy koronavirem a 144 úmrtí za uplynulých 24 hodin. O den dříve to bylo 5670 případů a 132 úmrtí, uvedla agentura Reuters s odvoláním na ruské úřady. Nákaze od začátku pandemie podlehlo více než 19 000 lidí. Kvůli zápalu plic spojenému s onemocněním covid-19 skončila v nemocnici i známá operní zpěvačka Anna Nětrebková.

    Rusko je z hlediska celkového počtu potvrzených případů nákazy čtvrtou nejpostiženější zemí světa, po Spojených státech, Indii a Brazílii. Celkem se v zemi s přibližně 146 miliony obyvatel nakazilo více než 1,085 milionu lidí, z nichž 19 061 nákaze podlehlo.

  • V Nizozemsku přibylo přes 1700 nakažených, je to opět rekord

    Nizozemsko dnes už třetí den po sobě ohlásilo další rekord počtu nově odhalených případů nákazy koronavirem, když za 24 hodin přibylo 1753 nakažených. Podle Národního zdravotního ústavu RIVM se tak celkový počet infikovaných v 17milionové zemi od počátku epidemie vyšplhal přes hranici 88 000. Více než 6200 pacientů s nemocí covid-19 zemřelo.

  • Polsko aktualizovalo regionální semafor

    Informoval o tom na Twitteru korespondent České televize v Polsku Lukáš Mathé.

  • WHO: Testovat na koronavirus se musí i v období chřipek

    Lidé vykazující příznaky nákazy koronavirem by měli být testováni i v podzimních a zimních měsících, kdy se více šíří chřipková onemocnění. Na dnešní virtuální tiskové konferenci evropské pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) to na dotaz ČTK uvedla zástupkyně organizace Catherine Smallwoodová. Šéf evropské pobočky WHO Hans Kluge zároveň zdůraznil nutnost testovat, trasovat a dodržovat hygienická opatření. Poznamenal, že společností v důsledku dlouhotrvající pandemie prostupuje únava, která je přirozená a vyžaduje empatický a cílený přístup.

  • Rakousko pro Čechy omezení zatím nechystá

    Rakousko se navzdory prudce rostoucímu počtu nově infikovaných covidem-19 nechystá omezit cestování ze sousední země. Podle rakouského ministerstva zahraničí není situace ve vztahu k Česku srovnatelná se zeměmi, v nichž mnoho Rakušanů tráví letní dovolenou, jako je například Španělsko. Podle agentury APA to řekl ve čtvrtek mluvčí rakouského ministerstva zahraničí s tím, že Vídeň vývoj situace podrobně sleduje.

    Mluvčí naznačila, že problém navrátilců ze zemí jako Španělsko a z ČR není srovnatelný. Přesto ale pro všechny země platí stejná kritéria při hodnocení situace, zdůraznila mluvčí.

  • Slovenská firma se dostala k údajům o testovaných

    Nedostatečné zajištění oficiální aplikace na Slovensku umožňovalo přístup k osobním údajů více než 390 000 lidí, kteří byli testováni na koronavirus, včetně výsledků samotných testů. Upozornila na to ve čtvrtek slovenská IT firma, po jejímž upozornění úřady chybu opravily.

    Společnost Nethemba v prohlášení uvedla, že se jí za účelem názorné ukázky nedostatků aplikace podařilo získat informace o více než 130 000 osobách. Dostupné bylo kromě jiného jejich jméno, příjmení, rodné číslo, údaje o pobytu i podrobnosti o samotném vyšetření na koronavirus.

  • Obrazem: Modlící se židé v synagoze a koronavirová opatření

    Ortodoxní židé se modlí v synagoze ve městě Rechovot ve středním Izraeli. Nosí roušky a rozdělují je umělohmotné bariéry. Izrael, který je jednou z nejzasaženějších zemí světa, se tak snaží zabránit šíření koronaviru.

    Fotografii publikovala agentura AFP.

  • WHO: Situace v Evropě je velmi vážná

    Celkový součet týdenního nárůstu nakažených v Evropě minulý týden vyšplhal na 300 000, což je více než při prvním vrcholu pandemie na jaře. Šéf WHO pro evropský region Hans Kluge proto ve čtvrtek řekl, že „situace je velmi vážná“.

  • Slovensko zveřejnilo podmínky pro vstup do země

    Slovensko ve čtvrtek zveřejnilo podmínky pro vstup cestujících ze zemí Evropské unie. Ty začnou platit od pátku od 9. hodiny ranní.

    Všechny osoby, které v minulých dvou týdnech navštívily rizikové země v EU, budou muset setrvat v domácí izolaci do obdržení negativního výsledku testu na covid-19. Pokud negativní výsledek testu neobdrží a průběh izolace je bezpříznakový, mohou izolaci po dovršení desátého dne ukončit.

    Informaci zveřejnil Ústav veřejného zdravotnictví Slovenské republiky.

  • V Rusku s covidem-19 zemřelo na 19 tisíc lidí

    Rusko ve čtvrtek oznámilo 5 762 nových případů nákazy koronavirem a 144 úmrtí za uplynulých 24 hodin. O den dříve to bylo 5 670 případů a 132 úmrtí, uvedla agentura Reuters s odvoláním na ruské úřady. Nákaze od začátku pandemie podlehlo více než 19 000 lidí.

    Rusko je z hlediska celkového počtu potvrzených případů nákazy čtvrtou nejpostiženější zemí světa. Celkem se v zemi přibližně se 146 miliony obyvatel nakazilo více než 1,085 milionu lidí, z nichž 19 061 nákaze podlehlo.

  • Hony v Británii nepodléhají koronavirovým opatřením

    Ve Velké Británii vešla před několika dny v platnost nová koronavirová opatření. Například v Anglii platí tzv. „pravidlo šesti“, lidé se tedy mohou scházet maximálně v tomto počtu. Sportovní aktivity a hony mají z tohoto pravidla výjimku. Takovéto skupiny mohou být až třicetičlenné.

    Čtenář britských novin Financial Times v dopise poznamenal: „Pokud jsem správně pochopil nařízení britské vlády, znamená to, že je nelegální, aby sedm dětí krmilo kachny, ale je legální, aby skupina 30 lidí kachny střílela.“

  • Švédský epidemiolog vidí souvislost mezi smrtností na chřipku a na covid-19

    Švédský státní epidemiolog Anders Tegnell vidí podle švédských novin Dagens Nyheter souvislost mezi nízkou smrtností na chřipku a vysokou smrtností na covid-19. Podle něj statistika z evropských zemí ukazuje, že tam, kde byla minulá chřipková sezóna mírná, zemřelo více lidí na covid-19. To je například případ Švédska.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy