Hlavní obsah
Online

V USA zemřelo s covidem už přes půl milionu lidí

Foto: Profimedia.cz

Spojené státy registrují nejvíc úmrtí spojených s nemocí covid-19 na světě.

Reklama

aktualizováno •

Dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Ve Spojených státech zemřelo po nákaze koronavirem již více než půl milionu lidí. Vyplývá to z dat Univerzity Johnse Hopkinse, která monitoruje průběh pandemie.

- Británie, která už proti covidu-19 naočkovala více než čtvrtinu obyvatel, vyhlíží rozvolňování svých lockdownů. Premiér Boris Johnson už oznámil obrysy rozvolňovacího plánu. Veškeré zákonné limitace společenských kontaktů by podle něj mohly skončit nejdřív 21. června tohoto roku.

- Britské uvolňování proběhne ve 4 fázích. Na začátku března se vrátí děti do škol, o pět týdnu později bude povoleno setkání 6 lidí a venkovní sport. V další fázi otevřou 12. dubna kadeřnictví či posilovny, zoo či zábavní parky. Obnoveny budou také venkovní akce. O pět týdnů později bude povolena naprostá většina sociálních kontaktů venku a také určité události uvnitř. Až 21. června by měla skončit veškerá opatření.

  • V USA zemřelo po nákaze koronavirem přes půl milionu lidí

    Ve Spojených státech zemřelo po nákaze koronavirem již více než půl milionu lidí. Vyplývá to z dat Univerzity Johnse Hopkinse, která monitoruje průběh pandemie. Jedná se o nejvyšší údaj ze všech světových zemí, podle listu The New York Times je to více, než kolik Američanů zemřelo v obou světových válkách a ve válce ve Vietnamu dohromady. První úmrtí spojované s covidem-19 USA zaznamenaly na začátku loňského února.

  • Slovenský ministr chce otevřít kostely a povolit bohoslužby

    Slovenská vláda znovu diskutuje o povolení bohoslužeb, přestože země je v nejhorší situaci od začátku pandemie, upozornil dnes list Sme na svém webu. Nápad otevřít kostely zazněl od ministra práce Milana Krajniaka, podle něhož modlitba může pomoci a duchovní služba uškodit nemůže. Zbytku koalice se ale myšlenka nelíbí, kritizoval ji i premiér Igor Matovič. „Bylo by to mimořádné epidemiologické riziko,“ prohlásil šéf vlády na dnešní tiskové konferenci.

    Deník Sme připomněl, že Matovičova vláda otevřela kostely v listopadu, tedy v době, kdy byly školy kvůli pandemii zavřené.

  • Slovensku pomohou zdravotníci z Rumunska, vakcín se zatím nedočká

    Rumunsko slíbilo vyslat na pomoc Slovensku těžce zasaženému koronavirovou nákazou 15 zdravotníků. Uvedl to slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok po jednání se svými kolegy z unijních zemí v Bruselu. Požádal je také o případné poskytnutí vakcín proti covidu-19, k čemuž se však podle něj žádná země neměla.

  • Johnson představil uvolňovací plán. Všechna opatření skončí až 21. června

    Britský premiér Boris Johnson v pondělí představil čtyřstupňový plán uvolňování lockdownu. Mezi každým uvolněním bude rozmezí zhruba pěti týdnů.

    Už 8. března se vrátí děti do škol. Vláda také povolí setkání dvou lidí z různých domácností ve venkovních prostorech. O pět týdnů později, 29. března, bude povoleno setkání šesti lidí nebo dvou celých různých domácností. Od konce března bude také opět povoleno sportovat venku. Lidé si znovu zahrají například tenis, golf či fotbal.

    V další fázi otevřou 12. dubna kadeřnictví či posilovny, zoo nebo zábavní parky. Obnoveny budou také venkovní akce. Největší uvolnění nastane až 17. května, kdy bude povolena naprostá většina sociálních kontaktů venku a také určité události uvnitř. Až 21. června by měla skončit veškerá opatření. Britský premiér promluví večer k národu prostřednictvím televize, kde upřesní další detaily.

  • Německo zvažuje kvůli mutacím kontroly na hranicích s Francií

    Z důvodů ochrany před šířením koronavirové nákazy zvažuje Německo zpřísnit pravidla povinného testování u lidí vstupujících do země z Francie. Ve hře je i zavedení hraničních kontrol podobných těm, které již nyní existují na hranicích s Českem a Rakouskem. Podle mluvčího německé vlády o tom Berlín s Paříží bude v nejbližší době jednat, uvedla dnes agentura DPA.

  • Bavorsko upřednostní v očkování okresy hraničící s Českem

    Bavorsko upřednostní v očkování proti covidu-19 nejvíce koronavirem postižené okresy, které hraničí s Českou republikou. Na pondělní tiskové konferenci to oznámil bavorský zemský premiér Markus Söder. Bavorské regiony u hranic s Českem v posledních dnech žádaly více dávek vakcín, aby se jim podařilo šíření infekce zastavit. Bavorská příhraniční ohniska jsou stále častěji spojována s dramatickou epidemickou situací v Česku, které Německo považuje za oblast s výskytem nebezpečných koronavirových mutací.

  • Po nákaze covidem-19 zemřel někdejší terorista Nakkáš

    Na komplikace spojené s covidem-19 zemřel dnes v soukromé nemocnici v Damašku propalestinský radikál Anís Nakkáš. V minulosti spolupracoval se známým teroristou Carlosem řečeným Šakal a roku 1975 se podílel na únosu šesti desítek lidí včetně ministrů z vídeňského summitu Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

  • Azurové pobřeží a Nice čeká 14 dní přísnějších opatření

    Část pobřeží na jihu Francie včetně letoviska Nice čeká nejméně 14 dnů přísnějších pravidel, včetně zákazu vycházení o víkendech a zavřených velkých obchodů. Místní úřady o omezení rozhodly v pondělí, informovala agentura AFP. V regionu je 700 případů koronaviru na 100 000 obyvatel, třikrát více, než je francouzský průměr.

    Během nadcházejících dvou víkendů smějí obyvatelé departementu Alpes-Maritimes opustit své domovy nanejvýš na jednu hodinu a vždy musí zůstat nejdále pět kilometrů od místa bydliště. Důvodem pro vycházení může být návštěva lékaře, venčení domácích zvířat, sport nebo procházka. Lidé u sebe vždy musí mít potvrzení o účelu cesty. Zákaz bude platit od pátečních šesti hodin večer do pondělích šesti hodin ráno.

  • Italská vláda o měsíc prodloužila zákaz cestování mezi regiony

    Nová italská vláda prodloužila zákaz cestování mezi regiony, který zavedl předchozí kabinet kvůli zhoršené epidemické situaci s covidem-19 a který měl vypršet ve čtvrtek. Do 27. března bude v Itálii možné cestovat mezi regiony jen z nutných důvodů, například pracovních. Vláda Maria Draghiho, která je v úřadu týden, též zrušila možnost návštěv v cizích domácnostech v nejhůře postižených oblastech (červených zónách), takto označené oblasti ale tento týden v zemi nejsou. V oranžových a žlutých zónách jsou návštěvy omezeny na dva dospělé, uvedla agentura ANSA.

  • GSK a Sanofi začínají nové testování vakcíny proti covidu-19

    Britská farmaceutická firma GlaxoSmithKline (GSK) a francouzská Sanofi dnes oznámily, že začaly s klinickými testy vakcíny proti covidu-19. Testů se zúčastní 720 dospělých dobrovolníků ze Spojených států a Jižní Ameriky. Přípravek na bázi proteinů půjde do poslední fáze testování během druhého čtvrtletí, napsala agentura Reuters.

    Pokud dopadnou testy dobře, firmy věří, že úřady vakcínu schválí do konce roku. Podle původního plánu chtěly farmaceutické firmy získat povolení již v první polovině letošního roku. Loni v prosinci se však testování zpomalilo poté, co klinické studie ukázaly nedostatečnou imunitní reakci na vakcínu u starších lidí. Za neuspokojivé výsledky mohla podle Sanofi a GSN nevhodná koncentrace antigenů použitých v očkovací látce, píše Reuters.

  • V palestinském Pásmu Gazy se dnes začíná očkovat

    V palestinském Pásmu Gazy dnes začíná očkování zdravotníků vakcínou Sputnik V. Palestinci získali 22 tisíc dávek ruské vakcíny Sputnik V od Ruska a Spojených arabských emirátů.

  • Johnson představí plán uvolnění restrikcí, v březnu otevře školy

    Britský premiér Boris Johnson plánuje v Anglii během března otevřít školy a povolit lidem setkávání s rodinami a přáteli. Nový plán na postupné uvolnění restrikcí dnes odpoledne ministerský předseda představí v parlamentu, uvedl zpravodajský server BBC. Opatrnému odchodu z koronavirové uzávěry pomohla i jedna z nejrychlejších očkovacích kampaní na světě, poznamenává agentura Reuters.

    Vládní koordinátor pro očkování Nadhim Zahawi uvedl, že se školy v Anglii otevřou 8. března. Od začátku ledna jsou v Anglii vzdělávací zařízení otevřená jenom pro některé žáky, například ty, jejichž rodiče pracují v klíčových odvětvích. Ostatní se učí na dálku z domova.

  • Návrat dětí do berlínských škol doprovázelo velké vítání

    Velké vítání, ale také trochu zmatků dnes provázelo znovuotevření berlínských základních škol, které byly kvůli koronaviru více než dva měsíce uzavřené. Vedle Berlína dnes začaly opět fungovat školy a školky v dalších devíti německých spolkových zemích, o návratu k normálu ale nelze zdaleka hovořit. Děti se prozatím učí v menších skupinách a s rouškami, rovněž provoz školek je ještě výrazně omezený.

    Školy pro návrat dětí připravily podrobné hygienické plány, jejichž cílem je co nejvíce omezit fyzický kontakt s rodiči a také mezi žáky samotnými. „Dodržujte odstup od všech osob, které nepatří do vaší domácnosti, dítě veďte k tomu samému,“ vyzvala rodiče základní škola v berlínské čtvrti Moabit. Tomu, že děti takové instrukce doma dostaly, nasvědčovaly ráno jejich jen zprvu nesmělé vzájemné pozdravy. Po pár okamžicích ale veškerá zdrženlivost padla a děti se začaly vzájemně objímat. Rodiče ale mezi sebou odstup dodržovali a nasazené měli i roušky.

  • Austrálie a Nový Zéland si mohou dovolit pomalé očkování, tvrdí epidemiologové

    Austrálie dnes zahajuje očkování, děje se tak o týden později než na Novém Zélandu, ale vlády obou zemí rozhodly, že epidemická situace není dramatická a nevyžaduje rychlé očkování. Australská epidemioložka Catherine Bennettová řekla, že země, kde krize není tak vážná, si mohou dát načas a poučit se od států, jež musejí očkovat rychle, třeba USA. Bennettová řekla, že se například posuzují výsledky z očkování těhotných. Austrálie má od začátku epidemie 28 900 nakažených a 909 úmrtí. Většina infikovaných jsou lidé, kteří do země přijeli a nakazili se v cizině. Australská vláda čelí doma kritice, že hromadí zásoby očkovacích dávek, místo aby přebytky poskytla zemím, které je více potřebují.

    Nový Zéland má přes 2 300 nákaz a 26 mrtvých. Očkovat začal minulý týden, kdy obdržel první dávky vakcín od firem Pfizer/BioNTech. Začalo se tam u pohraničníků a jejich rodin, což – jak píše AP – neodpovídá prioritě v jiných zemích. Smyslem je bránit šíření viru od lidí přijíždějících z ciziny. Dále budou i na Novém Zélandu naočkováni mezi prvními zdravotníci a senioři.

  • Ifo: Podnikatelská nálada v Německu se v únoru zlepšila

    Podnikatelská nálada v Německu se v únoru zlepšila mnohem výrazněji, než se očekávalo. Německá ekonomika těží z příznivého vývoje v průmyslu, který pomáhá kompenzovat negativní dopady pandemie covidu-19. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnil institut Ifo.

    Index podnikatelské nálady v únoru vzrostl na 92,4 bodu z lednových 90,3 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od loňského října. Analytici únorovou hodnotu indexu v anketě agentury Reuters odhadovali v průměru na 90,5 bodu.

  • Pomalé tempo imunizace ve státech jihovýchodní Asie

    Pomalé tempo imunizace panuje v asijských státech s relativně málo nakaženými, například v Thajsku, Vietnamu, Kambodži nebo Singapuru, napsala agentura AP.

    Vietnam zaznamenal 35 úmrtí a do konce února má dostat pět milionů dávek očkovací látky. Kambodža nemá ani jedno úmrtí, na začátku února dostala z Číny 600 000 očkovacích dávek a s imunizací začala 10. února. V Singapuru, který má 29 úmrtí, bylo minulý týden naočkováno 250 000 lidí. Žádné úmrtí nehlásí ani Laos, kde chtějí do roka naočkovat pětinu obyvatel země, tedy asi 1,6 milionu občanů. Čínskou vakcínu obdržel Hongkong, kde se dnes nechala očkovat tamní správkyně Carrie Lamová a další vládní představitelé. Kvůli několikadennímu zdržení dodávek začne očkování obyvatel až v pátek a mezi prvními budou senioři, zdravotníci a pečovatelé nebo také letecký palubní personál a řidiči, kteří překračují hranice.

  • Tanzanie přiznala výskyt covidu-19 v zemi

    Tanzanský prezident John Magufuli uznal, že v zemi je přítomna infekce covidu-19. Prezident přitom dlouho tvrdil, že infekci se v zemi podařilo porazit prostřednictvím modliteb. Tamní vláda dosud přítomnost covidu-19 popírala a vyzývala místní obyvatele, aby se proti ní chránili inhalací bylinných výparů. Více jsme o tom psali ve článku zde. Podle Magufuliho by lidé měli nosit masky, nicméně pouze lokální výroby.

  • V Rusku přibylo 337 zemřelých s koronavirem, nejméně od listopadu

    V Rusku v neděli přibylo 337 úmrtí pacientů s koronavirem, což je nejnižší denní přírůstek zemřelých od 16. listopadu. Počet úmrtí spojených s koronavirem tak od začátku pandemie v zemi stoupl na 83 630. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na aktuální údaje zveřejněné operativním štábem.

    V uplynulých 24 hodinách testy v Rusku potvrdily dalších 12 604 případů nákazy koronavirem. Z nemoci covid-19, kterou koronavirus vyvolává, se na druhé straně podle zdravotnických záznamů v neděli uzdravilo 12 943 pacientů.

  • Globální dividendy by se letos mohly vrátit k růstu

    Celosvětové dividendy by se v letošním roce mohly zvýšit až o pět procent. Ukazuje to studie investiční společnosti Janus Henderson, na kterou se dnes odvolává agentura Reuters. Loni pandemie covidu-19 způsobila, že dividendy klesly nejvýrazněji od globální finanční krize před více než deseti lety.

    Nová studie společnosti letos v optimistickém scénáři počítá s pětiprocentním růstem dividend. Zároveň však upozorňuje, že v případě nejhoršího scénáře by dividendy mohly až o dvě procenta klesnout.

Reklama

Hlavní zprávy