Hlavní obsah

V Německu zřejmě sáhnou po kompromisu v otázce slučování uprchlických rodin

Německá vláda se možná dohodne v otázce slučování uprchlických rodinVideo: AP

 

Reklama

V Německu spolu už třetí den vyjednávají Křesťanskodemokratická unie (CDU) se sociálními demokraty (SPD) o sestavení budoucí vlády. SPD teď navrhuje kompromis v otázce slučování rodin uprchlíků.

Článek

Německo po zářijových volbách stále nemá novou vládu. Vítězná strana CDU/CSU Angely Merkelové už třetí den jedná s SPD. Dopředu bylo jasné, že půjde především o případný konsenzus v otázce uprchlíků. Letos v březnu má dojít ke zrušení pozastavení slučování uprchlických rodin. Strana CSU se v minulosti vyjádřila, že po zrušení může přijít do Německa až 750 000 nových lidí.

SPD označila rozdělení rodin za protiústavní a přišla s návrhem kompromisu. Německo má vyhovět zhruba 40 000 žadatelů o azyl, což odpovídá počtu příbuzných syrských uprchlíků, kteří o něj žádali v minulých letech. Podle informací deníku Der Spiegel zatím jednání probíhají hladce a jasno v otázce slučování uprchlických rodin by mohlo být už tento pátek. Nejpozději pak 21. ledna - na toto datum je naplánován sjezd SPD.

Pochybnosti, které panovaly před středečním jednáním obou stran, se tak nepotvrdily. Podle člena CSU Andrease Scheuera vyjednavači vytvořili dobrý základ důvěry a kolegiality - a ten by už neměl selhat.

Reklama

Doporučované