Hlavní obsah

V nemocnici, kde jsou covidová lůžka plná. „Ale stále ošetřujeme,“ ujišťují

Foto: Seznam Zprávy

Krajská nemocnice v Pardubicích.

Reklama

Další a další nemocnice oznamují „stav hromadného postižení osob“. Jak to v praxi v takovém špitálu vypadá, sledovaly ve středu Seznam Zprávy v areálu Pardubické nemocnice.

Článek

Zatímco sousední hradecká nemocnice sdílí na Facebooku dramatický snímek toho, jak se u urgentního příjmu štosují sanitky, v areálu nemocnice v Pardubicích je ve středu dopoledne až nezvyklý klid. Vozy záchranné služby nejsou vidět, tedy až na jeden, který převáží seniory.

Atmosféra tak ale jen potvrzuje „stav hromadného postižení osob“, který od úterý platí v celém Pardubickém kraji. Záchranáři vozí pacienty s komplikovaným průběhem covidu tam, kde pro ně mají lůžko. A to Pardubice nejsou.

Poklidný areál má ale do katastrofy, kterou si každý představí pod hromadným ohrožením osob, daleko. Před lékárnou u hlavního vjezdu spořádaně stojí fronta zákazníků, všichni v respirátorech, s dostatečnými rozestupy. U nedalekého odpadkového koše pokuřuje jeden z pacientů, dvě zdravotní sestry se na chodníku mezi pavilony daly do řeči, desítky pacientů proudí do jednotlivých pavilonů.

To nejhorší se odehrává za zdmi pavilonů s jednotkami intenzivní péče, kde zdravotníci bojují o životy pacientů s komplikovaným průběhem covidu.

Aby si lidé uvědomili vážnost situace a dokázali si každodenní situace představit, zveřejnil Pardubický kraj dramatické video (viz níže). V něm ukazuje záběry, jak jedou záchranáři domů pro ženu ve vážném stavu. „Bojuje,“ říká pak lékařka nad lůžkem, ale po chvilce už se ozývá zvuk, který zná z filmů každý…

„Necovidovou péči poskytujeme úplně normálně“

Lékaři a sestry, kteří občas přebíhají mezi pavilony, velkou chuť mluvit s novináři nemají. Byť slouží na klidnějších necovidových odděleních, z celé situace jsou očividně unaveni spíš psychicky. „Nikdy by mě nenapadlo, že takovou situaci naše zdravotnictví zažije. Kolegům ale nezbývá než ji zvládnout. My ostatní jedeme dál,“ říká mladší lékař.

Pacienti sice dobře vědí, že se epidemie v Česku opět zhoršila, ale v úterý vyhlášený stav hromadného postižení osob je pro ně už příliš abstraktní pojem. Ti, se kterými Seznam Zprávy hovořily, ho často ani nepostřehli.

„Jdu na vyšetření, nezrušili mi ho. Ale těch lidí na JIPkách mi je líto,“ říká starší krátkovlasá žena u vstupu do areálu. Kritický stav je jen na covidových odděleních, ostatní oddělení jedou dál.

Video, kterým na přeplněné nemocnice a lidi, kteří covid popírají, zareagoval Pardubický kraj.Video: Pardubický kraj

Nesmí se zastavit zejména péče o onkologické pacienty, kardiaky, ale i lidi s dalšími onemocněními. „Ono je to možná veřejností vnímáno, jako že když sem přijdou, nikdo je neošetří. Ale tak to není. Necovidovou péči poskytujeme úplně normálně,“ potvrzuje mluvčí krajských nemocnic Kateřina Semrádová.

I když pacienti na vyšetření a nutné zákroky stále chodí, pokles počtu lidí, kteří projdou nemocničním areálem, je. Zaznamenali ho i v obchodě u hlavního vchodu. Zdravotníci nebo pacienti si do něj stále přicházejí pro svačinu nebo další nezbytnosti, lidí je podle prodavačky zhruba o polovinu méně než v minulosti.

„To ale není teď, poté co vyhlásili ten stav, ale trvá to už od loňského března. Méně lidí chodí i proto, že jsou zakázané návštěvy,“ vysvětlila. Novou mimořádnost na návštěvnosti už nezaznamenala.

Pardubický kraj v úterý večer vyhlásil stav hromadného postižení osob, když čtyři z jeho pěti nemocnic vyčerpaly kapacitu intenzivní péče. „Ráno jsme měli jednotky volných kapacit a po poledni došlo k tomu, že čtyři nemocnice už neměly volné lůžko pro pacienta s covidem-19. To bylo spouštěčem,“ uvedla mluvčí.

Pardubické krajské nemocnice doposud zvládaly péči o své pacienty tak, že si je dokázaly rozdělit mezi sebou. V úterý však už pro pacienta do nemocnice v Ústí nad Orlicí musel letět vrtulník a přepravit ho do Fakultní nemocnice v Ostravě, která nabídla volné lůžko. I pro další pacienty už musí shánět místa jinde.

Stav hromadného postižení osob se vyhlašuje při událostech velkého rozsahu s velkým počtem lidí, kteří potřebují akutní péči, kupříkladu při leteckých či železničních neštěstích. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) již dříve pro Seznam Zprávy situaci přirovnal k válečnému stavu, v němž lékaři budou muset rozhodovat, který pacient má lepší vyhlídky na přežití a jak rozsáhlou péči může dostat. „Jsme na hraně kapacit, musí se vážit priority. Pokud to ale trochu půjde, naše nemocnice a zdravotníci udělají maximum k záchraně života nebo zaléčení,“ dodal.

Pardubickému regionu pomohou i nemocnice z Polska, se kterým kraj sousedí. Polsko nabídlo své kapacity. Pardubický kraj v tomto jednání podpořil i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). „Není na co čekat,“ uvedl.

Stav hromadného postižení osob postupně během středy začaly vyhlašovat i další nemocnice a není vyloučeno, že k jeho vyhlášení přistoupí i celé kraje. Mimořádný stav dnes oznámily třeba středočeské nemocnice v Benešově, Mladé Boleslavi a Kolíně.

Reklama

Doporučované