Hlavní obsah

V nemocnici mě vystavili riziku nákazy koronavirem, říká Běloruska v karanténě

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Běloruská studentka studující v Praze odjela kvůli koronavirové krizi do rodného Minsku. Po návratu domů začala cítit příznaky koronaviru, výsledek testu však měla negativní. V nemocnici ji ale prý lékaři vystavili riziku nákazy.

Článek

Bělorusko patří mezi země, které tvrdá karanténní opatření kvůli koronaviru nezavedly. Země žije v normálním režimu a ani scénář evropských států běloruskou vládu neděsí. Na letišti teplotu měří jenom cestujícím vracejícím se ze Španělska nebo Itálie.

Potvrzuje to i Běloruska Nadzeja K., která se ještě na pražském letišti začala cítit špatně. „Měla jsem teplotu 37,2, suchý kašel a bylo vidět, že jsem nemocná, na letišti mě ale nikdo nekontroloval. Po konzultaci s odborníkem na infekční nemoci v Minsku jsem se rozhodla nechat se testovat. Zavolala jsem sanitku a jela do nemocnice. Nevěděla jsem, že tohle všechno byl pouze začátek,“ řekla.

Foto: Archiv Nadzeje K.

Nadzeja v minské nemocnici.

Po hospitalizaci a provedení testu jí bylo řečeno, že by pár dní měla zůstat v nemocnici. Výsledky testů nakonec potvrdily, že koronavirus nemá. Později se však ukázalo, že další dvě ženy, se kterými ležela v pokoji, byly na nemoc COVID-19 testovány pozitivně. „Chtěla jsem se jen přesvědčit, že koronavirus nemám a moje okolí je v bezpečí. Ale teď kvůli tomu, že jsem chtě nechtě byla v blízkém kontaktu s nakaženými osobami, musím dodržet dvoutýdenní karanténu.“

Poté, co přišla do styku s lidmi, u nichž se koronavirus potvrdil, byla Nadzeja převezena do jiné nemocnice, kde podle jejích slov všechno vypadalo jinak. „V pokojích neleží více než 2 osoby, personál má na sobě ochranné obleky,“ popsala Nadzeja situaci v jedné z minských nemocnic.

Koronavirus razantně zasáhl do jejího života, i když nemocná nebyla. Nadzeja přiznává, že se ocitla v patové situaci. „Takové chování k pacientům a porušení hygienických předpisů mě silně popudilo,“ říká. To, že se v podobné situaci nachází, dává za vinu běloruskému systému zdravotnictví.

„Nemohou za to lékaři, ale vláda, která pro ochranu svých občanů nedělá nic. Lékaři dělají jen to, co jim říkají lidé, kteří stojí v čele státu a dělají ze zdravých nemocné. Vláda problém koronaviru v Bělorusku neřeší, celou dobu ho jen ignoruje.“ Na obranu lékařů ale říká, že ti se ze všech sil snažili o pacienty starat. „Bylo jasné, že jsou vystresovaní, že nemají přesné pokyny,“ dodává studentka.

Podle ní její příběh ilustruje, že Bělorusko na epidemii připraveno není. Na ministerstvu však tvrdí, že „italský scénář“ není v zemi možný, protože zdravotnictví je na podobné výzvy připraveno a odborníci dělají vše potřebné, aby zabránili propuknutí choroby. Momentálně Bělorusko eviduje celkem 94 případů nákazy koronavirem, lidé se ale obávají, že počet nakažených je mnohem vyšší, než uvádějí úřady.

Resort zdravotnictví nezveřejňuje zprávy o situaci kolem koronaviru každý den a preferuje způsob „dávkovaného množství informací“. Představitelé vlády drží zprávy o koronaviru v Bělorusku pod pokličkou, stejný postup podle slov Bělorusky dodržují i lékaři. „Moje otázky často zůstávaly bez odpovědi. Lékaři evidentně nesmějí říkat pravdu.“

O tom, že došlo k porušení hygienických norem, rodina Bělorusky chtěla okamžitě informovat místní úřady, kde ale narazila na vlnu kritiky a výhrůžek. „Moje matka - jakožto lékařka - zavolala na informační linku Ministerstva zdravotnictví, kde se ji snažili zastrašit, aby nezveřejňovala informaci o tom, co se stalo,“ řekla Nadzeja pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované