Hlavní obsah

V nemocnici zabíjel tichý střelec, 42letý stavební technik

Foto: Twitter.com/PolicieČR

Byl to tichý střelec, uvedl ředitel nemocnice.

Reklama

Střelec zabil v čekárně šest lidí, další zranil. Na místě po střelbě vládla panika. Uzavřená je i vedlejší Vysoká škola báňská.

Článek

Byl to takzvaný tichý střelec, jak se označují pachatelé, kteří jsou noční můrou všech policistů. Jejich činy jsou totiž rychlé, nepředvídatelné a mají tragické důsledky.

Dvaačtyřicetiletý stavební technik, který zabíjel dnes ráno v ostravské fakultní nemocnici, použil nelegálně drženou zbraň české výroby ráže 9 milimetrů.

Z nemocnice ujel zhruba ve chvíli, kdy do ní přijížděla zásahová jednotka policistů. Když ho policejní vrtulník dostihl na Opavsku, obrátil zbraň proti sobě. Nezemřel hned na místě střelby – jako většina jeho obětí – ale až po převozu do nemocnice.

Po ranní střelbě vládla v poliklinice Fakultní nemocnice Ostrava i po třech hodinách od incidentu panika. Personál nemocnice zůstával ukrytý ve vytyčených odděleních. Střelec si vybral oběti zcela náhodně – střílel zblízka do hlavy a krku.

„Momentálně nemůžu mluvit. Jsme v panice, nikdo nic neví, byla jsem poslední, která z polikliniky utíkala. Omlouvám se, musím předat policii klíče od vchodu,“ popsala Seznamu zaměstnankyně přímo na lince polikliniky.

„V té čekárně to byl podle policie takzvaný tichý střelec,“ popsal ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant.

Na následky střelby už zemřelo šest lidí, ale další dva lidé jsou těžce zraněni. Nemocnice se uzavřela už po sedmé hodině ráno, do odvolání je zrušena výuka i v prostorách vedlejší Vysoké školy báňské.

Co se stalo v čekárně? Podrobnosti o tragédii v nemocnici:

Záznam tiskové konference ministra vnitra Jana Hamáčka a krajského policejního ředitele Tomáše Kužela.Video: ČTK, Seznam Zprávy

„Měla jsem mít v nemocnici ráno cvičení do školy, ale když jsem ke vchodu dorazila před půl osmou ráno, už nás dovnitř nepustili. Venku byly jen sestry, které si odběhly na cigaretu a už tam musely zůstat. Jediná informace byla, že se uvnitř střílí a nikdo nemá chodit ven ani dovnitř,“ popsala situaci bezprostředně po střelbě jedna z okolních svědkyň.

Podle výpovědi lidí z nemocnice přišel střelec do čekárny. K útoku mělo dojít v oddělení traumatologie, podle některých lidí se však jednalo naopak o chirurgickou ambulanci.

„Po nemocnici běží informace, že se muž chtěl pomstít lékaři za zdravotní stav svého syna. Není to ale nic ověřeného. Konkrétnější informace ale nemáme,“ sdělila další ze zaměstnankyň personálu.

Podle iRozhlasu byl střelcem stavební technik Ctirad V., jeho šéf Aleš Zygula serveru řekl: „Vzal si do hlavy, že je těžce nemocný a že ho nikdo nechce léčit. Docházel všude. Poslední měsíc nechodil do práce, měl volno, před 14 dny přišel s tím, že je na nemocenské. Víc o tom nechci mluvit,“

Prodavačka z květinářství u hlavního vchodu do nemocnice se podle provozovatele obchodu, zahradníka Kristiána Kornera, společně s dalšími pracovníky schovala do jednoho z nemocničních oddělení.

Během rána se měla v květinářství střídat směna. Kristián Korner, který je v kontaktu s vedením nemocnice, proto obvolával dalšího zaměstnance, aby dnes nechodil do práce.

I mimo hlavní nemocniční budovu dostali lidé povel zůstat na bezpečných místech. „Řekli nám, abychom nevycházeli, tak jsme se zavřeli a čekáme,“ řekla Seznam Zprávám vedoucí Lékařské knihovny FN Ostrava Ludmila Stuchlá. Knihovna sídlí v budově Diagnostického centra, která sousedí s poliklinikou, kde mělo dojít ke střelbě.

Reklama

Doporučované