Hlavní obsah

V nemocnicích a sociálních zařízeních v Libereckém kraji zakázali návštěvy

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

V nemocnicích a sociálních zařízeních v Libereckém kraji platí od úterý 26. října zákaz návštěv.

Článek

Doporučení všem zřizovatelům vydala Krajská hygienická stanice v Liberci, zákaz potrvá do odvolání. Všechny čtyři páteřní nemocnice v kraji a všechny organizace zřizované krajem doporučení vyslyšely a od úterý budou pro návštěvy zavřené, řekla dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Blanka Freiwilligová.

„Důvodem zavedení zákazu návštěv je nárůst běžných respiračních onemocnění a zvyšující se počet nemocných koronavirem,“ doplnil krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS). Doporučení zákazu návštěv se týká všech nemocnic v kraji, domovů důchodců, léčeben dlouhodobě nemocných, domovů se speciální péčí, léčeben a ostatních zařízení sociální péče na celém území kraje. Před případnou návštěvnou doporučuje radní si uzavření konkrétní organizace předem ověřit.

„Výskyt běžných respirací je na úrovni zhruba 1900 případů na 100.000 obyvatel, takže nárůst těchto běžných respirací je znatelný. Domníváme se, že toto opatření přispěje k omezení šíření onemocnění,“ doplnil ředitel krajské hygienické stanice Vladimír Valenta. Přibývá i nakažených koronavirem, i když situace v kraji patří z pohledu nákazy k těm lepším - za posledních sedm dní připadá na 100.000 obyvatel 88 nově potvrzených případů koronavirové nákazy. Lépe jsou na tom jen kraje Karlovarský a Královéhradecký.

Třeba Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa zakázala už v polovině října návštěvy v tamní léčebně dlouhodobě nemocných. Od úterý zákaz rozšířili na celou nemocnici s výjimkou nevyléčitelně nemocných. Návštěvy mohou také na dětské oddělení, ale jen po omezenou dobu, totéž platí pro porodnici.

Reklama

Doporučované