Hlavní obsah

V New Yorku lze vystoupat po vnějším schodišti na mrakodrap 30 Hudson Yards

Video: Vyhlídkový výstup má být otevřený za deště, při sněhu i za slunečných dní.Video: YouTube/Average Socialite, AP

 

Reklama

Návštěvníci připoutaní ke konstrukci stavby bezpečnostními popruhy se dostanou do výšky 387 metrů a obhlédnou odtud město pod sebou i krajinu až do New Jersey.

Článek

V New Yorku je ode dneška možné vystoupit vnějším schodištěm na manhattanský mrakodrap 30 Hudson Yards. Podle agentury AP je atrakce určena milovníkům vzrušení a nedá se srovnat s ničím jiným v New Yorku.

Zájemce nečekají zdi, zábradlí ani výhledy přes okna, pouze nebe nad hlavou. Za vstupné 185 dolarů (4000 korun) je nejprve třeba projít bezpečnostním úvodem, jehož součástí je dechová zkouška na alkohol.

Lidé jsou rozděleni do skupiny po osmi, všichni se oblečou do modrých kombinéz, které zabrání pádu jakéhokoli předmětu z těla lezců dolů na zem.

Pak jsou všichni opatřeni speciálně navrženými bezpečnostními popruhy, s jejichž pomocí budou stoupat po stupních nahoru od první vyhlídky zvané Útes po poslední zvanou Vrchol ve výšce 387 metrů. Tam se mohou, stále uvázáni, vyklonit a podívat se pod sebe na o trochu nižší Empire State Building.

Vyhlídkový výstup má být otevřený za deště, při sněhu i za slunečních dní. Zavřený bude, jakmile teplota klesne pod minus pět stupňů Celsia, nebo budou-li nebezpečné povětrnostní podmínky.

Už z první vyhlídky na „Útesu“ se auta dole na ulici jeví jako mravenci. Průvodkyně Anissa Barbatová svou skupinu nahoře přivítala konstatováním: „Tak jsme na vrcholku světa“. Pak se vyklonila, rozpažila ruce a pověsila se nad město, přičemž pád odvrátily jenom popruhy.

„Dejte paty na okraj, pokrčte kolena a vyvěste se ven,“ radila všem. Nebylo to příjemné ani těm, kdo měli za sebou bungee jumping, zejména ne, když si uvědomili, že od ulice pod nimi je dělí pouze devítivteřinový let, po němž by následovala jistá smrt.

Barbatová říká, že organizátoři očekávají, že novinka přiláká lidi, kteří vyhledávají nebezpečí, i ty, kteří si budou chtít dokázat, že zvládnou překonat strach z výšek. „Pro někoho to bude úžasná zkušenost, která změní jeho život,“ řekla.

„Výklon“ do prázdna trvá 30 až 40 vteřin a i ti, kdo se výšek nebojí, po návratu do svislé polohy na plošině mají pocit úspěšného výkonu, uvedla AP.

Reklama

Související témata:

Doporučované