Hlavní obsah

Bomba na Manhattanu zranila čtyři lidi, podle starosty New Yorku jde o teroristický čin

Na newyorském Manhattanu došlo v pondělí k exploziVideo: AP

 

Reklama

Policie zadržela 27letého muže z Bangladéše. Napsal o tom server Daily Mail. Podle policie jsou zraněni čtyři lidé. Jejich stav ale není vážný. Atentátník údajně použil trubkovou bombu.

Článek

Pondělní exploze v newyorském metru byla pokusem o teroristický útok. Oznámil to starosta města Bill de Blasio. Vyšetřovatelé popsali pachatele jako sedmadvacetiletého obyvatele newyorské čtvrti Brooklyn, který je zřejmě původem z Bangladéše.

Policie informovala, že incident vyšetřuje jako „čin související s terorismem”.

Policie pachatele identifikovala jako Akayeda Ullaha, který žije v New Yorku sedm let a dříve se živil jako taxikář. Trhavinu měl nepochybně v úmyslu odpálit. Není ale jisté, že to mělo být právě v metru, kde nakonec k výbuchu došlo.

Tři kolemjdoucí utrpěli lehká zranění. Čtvrtým zraněným je sám útočník, kterého policie zadržela. Při explozi muž utrpěl popáleniny na rukou a na břiše. Ostatní zraněné zasáhla tlaková vlna. Stěžují si na poškození sluchu a bolesti hlavy.

„Útočník díky bohu nedosáhl cíle,” řekl starosta de Blasio. Atentátník zřejmě neměl přímou vazbu na žádnou teroristickou skupinu, nechal se ale inspirovat Islámským státem, oznámili policisté. Výbušnina byla technicky nedokonalá, k tělu ji měl útočník připevněnou suchým zipem a plastovými páskami.

Server CNN napsal, že se muž pokoušel bombu odpálit nejdříve neúspěšně. Zařízení pravděpodobně nefungovalo tak, jak mělo a vybuchlo předčasně.

Stanice ABC informovala, že policejní zdroje hovoří o trubkové bombě, tedy o improvizovaném výbušném zařízení. Dosud ale úřady podrobnosti k události oficiálně neoznámily. O dění v New Yorku byl již informován prezident Donald Trump.

Newyorská policie nejdříve na Twitteru uvedla, že kvůli výbuchu neznámého původu zasahuje na Manhattanu. Později bez dalších podrobností sdělila, že zadržela jednoho člověka. Typ zařízení, které explodovalo, ale neupřesnila.

Linky metra v okolí byly uzavřeny a úřady evakuují pasažéry. Portál Daily Star napsal, že na místě vypukla panika a lidé prchali.

Výbuch nastal podle ABC v podchodu autobusového terminálu Port Authority. Nádraží je vzdáleno jen několik stovek metrů od náměstí Times Square. To je jedním z oblíbených turistických cílů New Yorku.

Nálož vybuchla v podchodu metra pod autobusovým nádražím Port Authority. To je čtyři bloky od náměstí Times Square.

Reklama

Související témata:

Doporučované