Hlavní obsah

V New Yorku crčí v metru vodopády. Kvůli hurikánu Ida vyhlásili stav nouze

Záběry z New Yorku, který trpí dozvuky hurikánu Ida.Video: twitter/AlexEtling, twitter/DavidBegnaud, AP

 

Reklama

V newyorském Central Parku napršelo ve středu večer 80 milimetrů srážek za hodinu. Meteorologové varovali, že větrem unášené letící předměty mohou být pro lidi bez úkrytu smrtící.

Článek

Pozůstatky hurikánu Ida, který v neděli pustošil Louisianu, se přehnaly přes stát New Jersey a město New York, kde bouře způsobila přívalové deště a vyplavila metro. Nejméně jeden člověk podle stanice CNN zemřel při částečném zřícení budovy ve čtvrti Queens. Nepřízeň počasí také zpozdila zápasy na tenisovém US Open. Pro newyorskou čtvrť Bronx platilo varování před tornády. V New Jersey si bleskové záplavy vyžádaly jednu oběť a tornádo ničilo domy.

Americká Národní meteorologická služba (NWS) informovala, že v New Yorku naměřila jedny z nejintenzivnějších srážek za celou dobu svých záznamů. V Central Parku na Manhattanu napršelo ve středu pozdě večer za hodinu 80 milimetrů, ještě o něco silnější déšť hlásilo letiště Newark.

+7

„Pro město New York vyhlašuji stav nouze… máme tu rekordní přívaly deště, silné záplavy a nebezpečné podmínky na silnicích,“ napsal na Twitteru starosta Bill de Blasio.

Newyorská policie vyzvala lidi, aby nevyjížděli na silnice. Ve městě zasahují hasiči. Metro je z větší části zavřené a mnoho vlakových spojů i letů z New Yorku i New Jersey bylo zrušeno, popsala BBC.

Ve městě Passaic ve státě New Jersey utonul muž v autě, které zaplavila voda. Ostatní dva pasažéry vyprostili z vozu hasiči. Pozůstatky hurikánu se ve středu přehnaly také částmi států Pensylvánie a Delaware.

„Jste v životu nebezpečné situaci. Letící trosky mohou být pro lidi bez úkrytu smrtící,“ upozornila NWS obyvatele v okolí města Gloucester City poblíž Filadelfie, nedaleko níž se ve středu večer místního času (dnes po půlnoci SELČ) vytvořilo silné tornádo. Ve městě Mullica Hill v New Jersey tornádo poničilo několik rodinných domů a v obci Kearny se zřítila střecha pošty, když byli uvnitř lidé. Na sociálních sítích se objevily videozáznamy z míst, kde silný vítr vyvracel stromy a strhal sloupy elektrického vedení.

Ida zasáhla Louisianu jako hurikán čtvrté kategorie na pětistupňové škále a provázel ji vítr o rychlosti až 240 kilometrů za hodinu. Živel nad pevninou postupně slábl a přesouval se směrem na sever. V Louisianě jsou stále stovky domácností bez proudu a v New Orleansu platí noční zákaz vycházení.

Reklama

Související témata:

Doporučované