Hlavní obsah

V New Yorku zrušili premiéru filmu Liama Neesona. Řekl, že chtěl zabít černocha

Premiéra filmu Liama Neesona byla zrušena.Video: Valérie Dvořáková, AP

 

Reklama

Herec se v rozhovoru pro The Independent přiznal, že před čtyřiceti lety chtěl zabít černocha poté, co muž tmavé pleti znásilnil jemu blízkou osobu.

Článek

V New Yorku zrušili slavnostní premiéru na červeném koberci nového filmu Mrazivá pomsta kvůli rasistické kauze britského herce Liama Neesona, který má ve snímku hlavní roli. Herec chtěl na vlastní zkušenosti ukázat, že rasismus je špatný, teď ale čelí kritice.

Reportéři se o zrušení premiéry dozvěděli dvě hodiny před jejím oficiálním začátkem.

Britský herec, známý například z oscarového filmu Schindlerův seznam, se svěřil, že chtěl v minulosti zabít černocha. bylo to poté, co zhruba před čtyřiceti lety jeho blízkou osobu znásilnil muž tmavé pleti. O svých myšlenkách Neeson promluvil v rozhovoru pro zpravodajský server The Independent.

„Chodil jsem městem s obuškem a doufal jsem, že ke mně někdo přijde. Stydím se to říct, ale trvalo mi to asi týden. Doufal jsem, že nějaký ‚černý bastard’ vyjde z hospody a začne hádka. Takže bych ho mohl zabít. (...) Bylo to hrozné, když na to teď pomyslím. Je to strašné, ale dalo mi to životní lekci,“ řekl herec.

Na sociálních sítích se na jeho hlavu snesla vlna kritiky a lidé Neesona obviňují z rasismu. Herec ale zdůraznil, že se za své úvahy před čtyřiceti lety stydí, a prohlásil, že rasista není.

„Vyhledal jsem pomoc, šel jsem ke knězi, který vyslechl mou zpověď. Byl jsem vychován jako katolík. Měl jsem dva velmi dobré kamarády, se kterými jsem mluvil, a věřte nebo ne, pomohla rychlochůze. Dvě hodiny každý den, abych se toho zbavil. A nejsem rasista. Tohle se stalo před čtyřiceti lety,” řekl Neeson televizi ABC v pořadu Good Morning America.

Liama Neesona se naopak zastal bývalý fotbalista anglického klubu FC Liverpool John Barnes, podle něhož si herec zaslouží metál. Jamajčan, který bojuje proti rasismu, během rozhovoru pro rádio BBC 5 řekl, že Neesonovo uvažování je očividné. Vycházelo prý jen z toho, co společnost přisuzovala černochům nebo muslimům.

„Nestydí se a není zděšen z toho, že usiloval o odplatu. Stydí se a je zděšen z toho, že takto uvažoval o všech černoších,“ zdůraznil Barnes.

Reklama

Související témata:

Doporučované