Hlavní obsah

V Nigérii je město s velkým počtem dvojčat, podle místních za to mohou listy

Nigerijské město plné dvojčat.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Dvojčata mezi Joruby dělají z města Igbo Ora jedno z míst s nejrozšířenějším počtem identických kopií jednotlivců. Na jejich počest místní pořádají festivaly.

Článek

Nigerijské město Igbo Ora je místními označováno jako hlavní město všech dvojčat. Dvojčata jsou rozšířená mezi Joruby, etnickou skupinou, která žije v jihozápadní Nigérii. Počet identických dvojčat ve městě Igbo Ora je podle agentury Reuters nadlimitní i pro Joruby.

Z průzkumů, které v 70. letech minulého století provedli britští gynekologové, vyplývá, že z tisíce porodů se v padesáti případech narodila dvojčata. To z města dělá právě jedno z míst na Zemi s nejvyšším počtem narozených dvojčat. Mezi stem žáků základní školy je 18 dvojčat.

Místní obyvatelé mají jasno v tom, co vysokou porodnost dvojčat způsobuje. „V Igbo Ora je tolik dvojčat, protože jíme listy ibiškovce jedlého,” je přesvědčena patnáctiletá studentka Kehinde Oyedepová, která je z dvojčat. „Pokud místní a návštěvníci snědí listy, porodí dvojčata, a my dvojčata milujeme jedení palmového oleje s příchutí, fazole a banány.”

Místní lékaři ale odmítají, že za plozením identických dvojčat stojí jedení listů. Lidé, kteří jedí listy ibiškovce jedlého i jinde na světě, nevykazují stejné výsledky. Důvod tak podle nich tkví spíše v genetickém dědictví, které se v průběhu let skze svazky ve městě koncentrovalo.

S tím ale nesouhlasí místní ženy. Podle nich tajemství jedení listů ibiškovce jedlého spočívá v jejich správné přípravě.

„Porodila jsem osm párů dvojčat, protože jím listy Ibiškovce jedlého. Bohužel zůstalo naživu jenom osm dvojčat,” řekla pro agenturu Reuters matka několika dvojčat a prodavačka listů ibiškovce jedlého Oyenike Bamimoreová, „dvojčata jsou dobrá, pořádáme pro ně speciální festival, při kterém jíme fazole a ovesnou kaši.“

Reklama

Související témata:

Doporučované