Hlavní obsah

V Nigérii začíná série procesů s islamisty. Před soudem stojí 2300 přívrženců Boko Haram

V Nigérii před soudem stane 2300 islamistůVideo: Reuters

 

Reklama

Procesy mají řadu kritiků, nigerijská justice a vláda chtějí demonstrovat, nakolik v boji s islamismem pokročily.

Článek

Nigerijské soudy začnou procesy s 2300 podezřelými z napojení na radikální islamistickou skupinu Boko Haram. Vláda Nigérie chce procesy demonstrovat, že v potlačování terorismu pokročila.

Matthew Page, bývalý analytik amerického státního oddělení a odborník na Nigérii, uvedl pro The Guardian, že procesy jsou pozitivní, ale jde jen o „velmi malý krok”, jelikož mnoho zadržených nemělo roky přístup k advokátovi. V současné době je přibližně 1670 z nich drženo ve vojenské základně Kainji. Dalších 651 lidí se nachází v kasárnách Giwa.

Procesy mají i další odpůrce, někteří tvrdí, že justice není schopná takové množství soudních stání najednou zvládnout, další poukazují na to, že jen malé procento zadržených a souzených je opravdu napojeno na Boko Haram.

Organizace Boko Haram proslula nejvíce únosem 200 školaček v dubnu 2014. Ke svým útokům často používají ženy i děti. Jen od dubna letošního roku mají radikálové na svědomí 400 mrtvých. Za poslední dva roky nigerijské úřady zatkly na 20 000 podezřelých ze spolupráce s islamisty.

Počty sebevražedných dětských atentátníků vzrostly.

Reklama

Související témata:

Doporučované