Hlavní obsah

V Nizozemsku rozkvetly lány tulipánů a zaplavili je selfíčkáři

Rozkvetlé tulipánové lány v Nizozemsku.Video: Jana Lipská, Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

Místo žlutých hektarů zarovnané pruhy zářící červenou, růžovou i žlutou barvou. Takový je letecký pohled na tulipánová pole v Nizozemsku, která právě kvetou. Místní farmáři se ale obávají, že by květiny mohli zničit turisté.

Článek

Nizozemsko očekává více než milion návštěvníků během Velikonoc. Spousta z nich jistě zavítá právě do tulipánových polí, která svojí barevností a krásou vybarvují jarní Holandsko. Spojení krásy květin a jejich ohromná výsadba, která tvoří barevné mozaiky, láká do země mnoho turistů.

Často si v tulipánových polích fotí selfie fotografie, kterými na sociálních sítích dělají Nizozemsku pozitivní reklamu. Na druhou stranu ale přitom mohou farmářům způsobit velké škody.

Prodejci tulipánů se obávají, že návštěvníci se budou v polích chovat příliš bezohledně. Ostatně vycházejí i z vlastní zkušenosti. Turisté podle farmářů nechodí pouze po vyzmezených cestičkách mezi jednotlivými záhony, ale krátí si cestu přímo přes ně. Když prochází mezi tulipány, stane se, že je pošlapou nebo zlomí. V takovém případě už květiny nevyrostou.

Farmáři proto přidali k polím jednoduché bannery, které návštěvníkům vysvětlují, jak se na poli chovat. Palec nahoru na ceduli oceňuje návštěvníky, kteří stojí na správném místě a nešlapou na květiny. Palec dole pak poukazuje na chození v záhonech. Podle farmáře Simona Penningse se lidé chovají jako v parku, aniž by si uvědomili, že tulipánové lány parkem nejsou.

Reklama

Doporučované