Hlavní obsah

V Nizozemsku si může osobu stejného pohlaví vzít i monarcha

Foto: Profimedia.cz

Dědička nizozemského trůnu, princezna Amalia v doprovodu svého otce, krále Viléma Alexandra Nizozemského

Reklama

Pokud by jakýkoli nizozemský král či královna chtěli, mohou si vzít osobu stejného pohlaví. Podle agentury Reuters to řekl premiér Mark Rutte na otázku dvou poslanců z jeho liberální Lidové strany pro svobodu a demokracii.

Článek

Nizozemsko se v roce 2001 stalo první zemí, která sňatky homosexuálních párů umožnila. Podle Reuters se ale předpokládalo, že to nemusí platit pro panovnickou rodinu, protože by pak nastaly komplikace s dědictvím trůnu.

Dědičkou nizozemského trůnu je nyní princezna Amalia, která oslaví v prosinci osmnácté narozeniny. Předseda vlády Rutte uvedl, že otázka ohledně manželství je „čistě teoretická“ a že by konečné slovo měl parlament, který musí s královským sňatkem souhlasit. „Kabinet si nemyslí, že by dědic trůnu nebo král měl abdikovat, pokud si bude chtít vzít partnera stejného pohlaví,“ řekl Rutte.

Korunní princezna Amalia celou záležitost nekomentovala a o jejím soukromém životě se toho ví jen málo. Očekává se, že Amalia nastoupí příští rok na univerzitu. Otázku novinářů podnítila jedna z knih o nejstarším dítěti krále Willema-Alexandera, v níž se spekulovalo o tom, co by se stalo, kdyby se Amalia rozhodla vzít si osobu stejného pohlaví a například adoptovala dítě.

Reklama

Doporučované